A marsrutkáktól a plackartig

Hogyan utazzunk olcsóbban?

2015. október 27. - ruba

Sok helyen, sok írás jelent már meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan is lehet olcsón utazni. Most összeszedném az én ötleteimet, tanácsaimat. Lehet, hogy ezek némelyike triviális lehet, de remélem, hogy tudok majd egy-két hasznos tanáccsal is szolgálni.

  • Légy rugalmas a közlekedési módokat illetően! 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak olcsó repülőjegyeket vadásznak, vagy épp nem hajlandóak a repüléssel járó „macerákat” bevállalni, esetleg el se tudják képzelni, hogy autó nélkül a sarki közértnél messzebb menjenek. Egyik sem jó hozzáállás. Érdemes mindig minden közlekedési módot figyelni, mérlegelni. Sokszor vannak nagyon olcsó, akciós repülőjegyek, de kifoghatunk jó ajánlatokat buszra és vonatra is. Persze vannak olyan helyek, amit tömegközlekedéssel nem, vagy csak nagyon macerásan lehet megközelíteni, az ilyen helyeknél természetesen az autó is reális opció lehet.

dscf7919.jpg

Fapados repülők Brüsszel-Charleroi repülőtéren: Ki lehet fogni jó ajánlatokat is, így érdemes nézelődni a légitársaságok honlapján is.

  • Ne tervezz túl sokat, inkább élj az adódó lehetőségekkel!

Ez inkább a nyugat-Európába utazóknak szól, azon belül is leginkább a városlátogatásokra alkalmazható tanácsok jönnek. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy görcsösen ragaszkodnak egy-egy elképzelésükhöz, például, hogy ők minden áron Párizsba akarnak elmenni. Ezzel szemben érdemes figyelni a légitársaságok, a busztársaságok, és a vasút akcióit, és az előre fixen belőtt cél helyett elmenni bárhova, ahova épp nagyon olcsón el lehet menni. Sok év alatt egész szépen be lehet így járni Európa nyugati felét, különösebb tervezgetés nélkül. Én például így voltam Párizsban, Velencében, Milánóban, Brüsszelben, Dublinban és Göteborgban. Arra, hogy ebbe a 6 városba eljussak összesen, oda vissza kb. 40 ezer forintot kellett költenem (ez persze csak az utazási költség, de szerintem még így is jónak számít). Ez persze pár év alatt jött össze, de a lényeg, hogy különösebb előre tervezés nélkül is egész sok helyre, egész olcsón el lehet jutni.

  • Utazz éjszaka! 

Ha busszal, vagy vonattal utazol, akkor jól lehet spórolni azon, ha az ember több éjszakát valamilyen járművön tölt. Ha A-ból B-be egyébként is el kéne jutni, és ez x összegbe így-is úgy-is belekerül, akkor miért ne éjszaka utaznánk, szállás költséget spórolva ezzel? Ez a módszer főleg tőlünk keletre működik, de nyugat-Európában is érdemes körülnézni. Például Finnországban van olyan busztársaság, ami már 3-4 euróért elvisz Helsinkiből Ouluba, de nem túl nagy előrefoglalással is kifoghatunk 10-15 eurós jegyeket.. Ha Ouluban el szeretnénk tölteni egy napot, és nappali busszal vagy vonattal mennénk, akkor gyakorlatilag két éjszakára kéne szállást foglalnunk. Bár az utazás ugyanúgy meglenne oda-vissza kb. 30 euróból, ezen felül még legalább 100 eurót el kéne költenünk szállásra, és akkor nagyon szerencsések vagyunk. Kelet-Európában sokszor még az egyszerűbb hálókocsis vonatok is olcsóbbak, mint egy szállás, így egész kényelmesen utazhatunk. Az utazásra használható kevés szabadidőnket is hatékonyabban használhatjuk ki, ha éjszaka utazunk, hiszen két, utazás szempontjából holtidőt eredményező tevékenységet (az alvást, és a helyváltoztatást) hozzuk átfedésbe egymással. Persze nyilván nem lehet minden éjszakát járművön tölteni, hiszen tisztálkodni, és rendesen pihenni is kell néha, de minden átlagban minden 3-ik éjszakára bevállalhatunk egy buszon, vagy vonaton alvást. Bevállalósabbak persze növelhetik ezt az arányt, én magam utaztam úgy két hetet Ukrajnában, hogy ez alatt mind a 14 éjszakát vonaton töltöttem, és egyetlen egy éjszakát sem voltam szálláson, így pedig kb. 40 ezer forintból kijött az utazás/szállás, ami 14 éjszakára és nagyjából tízezer kilométerre nem rossz összeg.

s6300809_1.JPG

A moldáv vasút (CFM) hálókocsija kényelmes, és olcsó éjszakai utazást tesz lehetővé, és még szállásra sem kell költeni.

  • Időzítsd jól az utazást, kerüld a főszezont!

Talán alap, de nem árt leírni: Főszezonban utazni drágább mulatság, mint szezonon kívül. Európa déli részein még szeptemberben is bőven kellemes az időjárás, így bátran nekivághatunk, hogy egy hetet strandon pihenve töltsünk. Ilyenkor nemcsak, hogy olcsóbb a szállás és az utazás, de a tömeg is kisebb, így jobban ki is pihenhetjük magunkat, mint főszezonban. Ha nem a tengerparton akarunk sütkérezni, hanem inkább egy európai nagyvárost néznénk meg, akkor is érdemes az utazásunkat áprilisra, októberre, novemberre időzítenünk. Az ilyen holt időszakokra sok közlekedési cég (légitársaságok, busz- és vonatjárat üzemeltetők), igyekszik olcsó jegyek kínálásával biztosítani, hogy járatai legalább minimálisan megteljenek utasokkal. Az Eiffel-torony pedig márciusban is ugyanúgy néz ki, mint júliusban, csak jóval kevesebbet kell hozzá sorban állni.

dsc03481.JPG

Sorban állók az Eiffel-toronynál márciusban.

  • Utazz keletre!

Sokan ódzkodnak attól, hogy keletre, illetve dél-keletre (a Balkán-félsziget felé) utazzanak, és nem tudják elképzelni, hogy a Horvátország-Magyarország-Szlovákia-Lengyelország tengelytől keletre található országokból vissza lehet jönni élve. Kivételek persze vannak, az egykori magyar területek, például Erdély, Délvidék, illetve Görögország, Törökország esetleg a bolgár tengerpart beleférnek, de más nem nagyon. Pedig nagyon sok, nagyon érdekes látnivaló található keleten is, és ezeket általában töredék áron nézhetjük meg. Tetszik a Hanza-városok hangulata? Nem kell Németországba menni, irány a Baltikum! A kelet-európai nagyvárosokban ugyanúgy el lehet tölteni 2-3 napot, mint sok nyugati nagyvárosban, cserébe nem kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. Kijev, Szarajevó, Tbiliszi vagy épp Riga mind méltatlanul hiányoznak a magyarok térképéről. Az aranyozott hagymakupolás katedrálisok legalább annyira érdekesek lehetnek, mint nyugat-Európa gótikus székesegyházai. Hatványozottan igaz ez a tengerparton sütkérezős nyaralásokra. Mert míg a Colosseum tényleg csak Rómában található meg, addig a tenger vize a szegényebb (és így olcsóbb) országokban is engedelmeskedik a fizika törvényeinek, és napsütés hatására felmelegszik. Nem kell persze mindig keletre utazni, de egy-egy évben lehet azzal spórolni, hogy egy olcsóbb, keleti országban töltünk el pár napot, a megmaradó pénzt pedig eltehetjük egy komolyabb nyugati útra.

dscf8338.JPG

Szarajevó oszmán kori óvárosa.

  • Ne vegyél túl sok szuvenírt!

Mindenki szeret emlékeket hazavinni utazásairól. Azonban nem árt ezt ésszel csinálni. Ha túl sok szuvenírt veszünk, akkor azok nagyobb része úgyis egy dobozban fogja végezni. Inkább utazásonként egy-két dolgot vegyünk, amiben biztosak vagyunk, hogy ki is fogjuk tenni otthon.

iran_700.jpg

Szuvenír árus kínálata Tbilisziben.

  • Ha valami jóval olcsóbb a célországban, mint Magyarországon, érdemes hazahozni belőle!

Talán ez is triviális, de leírom: Ha valamilyen fogyasztási cikk a célországban jóval olcsóbb, mint itthon, akkor érdemes belőle vásárolni és hazahozni. Persze ez leginkább a tartós élelmiszerekre és az egyéb, tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik. Fontos, hogy ne essünk túlzásba! Ne vásároljunk többet, mint amennyit el is tudunk fogyasztani, és ne fogyasszunk többet, mint amennyit egyébként fogyasztanánk csak azért, mert olcsóbb volt! Itt is előnyben vannak azok, akik keletre utaznak, de sokszor nyugat-Európában is kifoghatunk meglepően olcsó dolgokat. Persze ezek a bevásárlások, az adott utazás költségvetését épp hogy növelik, de ha okosan csináljuk, akkor a következő időszakban történő kevesebb költés révén visszahozzák a pénzt, amit aztán félretehetsz a következő utazásra. Fontos, hogy mindig a vámszabályok figyelembevételével hozzunk árut külföldről!

  • Vásárolj nagyobb, külvárosi szupermarketekben!

Ha időd engedi, megéri a főbb turisztikai látványosságoktól távolabb eső, külvárosi nagy bevásárlóközpontokban vásárolni. Nálunk is olcsóbb a város széli Tesco, mint a belvárosi CBA. Persze fontos, hogy a bolt még beleessen a napijegyünk "hatósugarába".

s6304872.JPG

A "Dole" bevásárlóközpont Riga külső, nem épp festői, részén található, de cserébe olcsóbb, mint a belvárosi szupermarketek.

  • Menj olyan szállásra, ahol adnak reggelit!

Ma már az olcsó hostelek közül is sokban kínálnak reggelit. Mivel ezek a szállások sokszor egyáltalán nem drágábbak, mint azok, ahol nincs reggeli, érdemes ezeket felkutatni. Napi 1-2 eurót ezzel is meg lehet spórolni, arról nem is beszélve, hogy idő is kevesebb megy el vele.

  • Pénzváltó, vagy bankkártya? Mindkettőnek van létjogosultsága!

Sokan elborzadnak, amikor azt hallják, hogy a bankjuk 1000Ft-2000Ft körüli összeget számláz egy külföldi készpénzfelvételért. Ez elsőre tényleg rablásnak tűnik, és ilyenkor sokan el is határozzák, hogy inkább pénzváltóba mennek. A pénzváltó jó megoldás, a „népszerű” valuták esetén. Ezek az euró, a dollár, az angol font, a svájci frank vagy épp a lengyel zloty. Ezeket a valutákat az MNB középárfolyamához közeli árakon vehetjük meg, így nem éri meg a bankkártyás levétel díja. Azonban, ha olyan országba látogatunk, amelynek valutája már nem forog olyan nagy számban Magyarországon, akkor nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ilyen valuták jellemzően a szerb dinár, az ukrán grivnya, az orosz rubel esetleg a bolgár leva. Ezeknél sokszor nagy különbség van a vételi és az eladási árfolyam között, ami azt is jelenti, hogy a középárfolyamhoz képest is tetemes különbséggel adják nekünk az adott pénzt. Jó példa az ukrán grivnya, melynek középárfolyama 12 forint körül mozog. Ehhez képest a pénzváltóknál 17-18 forintot kérnek érte, és ha véletlenül megmarad, alig 3 forintot adnak visszavásárlásnál. A cikk írásának napján a grivnya középárfolyama egész pontosan 12,28 volt, bankkártyás felvételnél az OTP 12,40-el számolt az átváltás során. Vagyis minden egyes grivnyán közel 5 forintot keresünk, így az 1000Ft körüli készpénzfelvételi díj már 200 grivnyánál (alig 2500Ft-ról van szó) megtérül. Ha külföldön keresünk pénzváltót, akkor is van egy trükk, amivel eldönthetjük, hogy jó áron váltanak-e. Meg kell nézni, hogy a vételi és az eladási árfolyam között mekkora a különbség. Ez minél kisebb, annál inkább a közép-árfolyamhoz közel váltanak, vagyis annál jobban járunk.

  • Megfelelő mennyiségű pénzt vigyél magaddal!

Akár váltod, akár leveszed a helyszínen, fontos, hogy jól mérd fel, hogy mennyi pénzre lesz szükséged, hiszen mind az újabb pénzfelvétel, mind a fölösleges, és így megmaradt pénz visszaváltása veszteséges. Persze váratlan helyzetek előfordulhatnak, erre jó, ha az embernél bankkártyán van egy kis tartalék pénz.

dscf_1233.JPG

Üzbég szumból sosem elég :)

  • Ha mindenképpen egy konkrét helyre akarsz eljutni, akkor jó előre tervezd meg az utadat, legalább nagyvonalakban!

Mind a szállás, mind a közlekedés jóval olcsóbb lehet, ha elég korán lefoglalod/megveszed rá a jegyet! Ma már nem csak repülőt, hanem sokszor vonatot és buszt is lehet hónapokra előre foglalni. Vannak busztársaságok, amelyeknél fél évre előre foglalva jóval olcsóbban juthatunk jegyhez. Érdemes áttanulmányozni minden egy eljutási lehetőséget (itt kapcsolódnék az egyes ponthoz!) az adott városba, vagy országba: busz, vonat, repülő. Ha több társaság is üzemeltet járatokat két hely között, akkor érdemes összeírni őket, melyik milyen áron visz, milyen akciói vannak stb. Ezek alapján kiválaszthatjuk a legolcsóbb eljutási lehetőséget.

dscf1906.JPG

A Simple Express a Baltikumban üzemeltet buszokat. Ha időben foglalunk (akár fél évre előre is lehet foglalni!), akkor 3 euróért is utazhatunk a balti fővárosok között.

  • Kerüld a nagyon drága országokat!

Talán ismét csak triviális dolog, de ha olcsón akarsz utazni, akkor ne Norvégiába, vagy Svájcba menj! Nem azt mondom, hogy ezek az országok nem szépek, vagy, hogy nem éri meg meglátogatni őket, de ha olcsón akarsz utazni, akkor nem ezek lesznek a te helyeid.

Remélem tudtam hasznos infókkal szolgálni, mindenkinek jó utat , és sok-sok élményt kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr538024192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.28. 08:10:13

Akárhogy igyekeztem még nem sikerült olcsóbban repülőjegyet vennem Ausztráliába. Pedig éjjel utazom, keletre, megtervezem az utat, igaz, mehetnék hajóval, de nincs kedvem egy hónapot utazni.

odamondó 2015.10.28. 08:10:26

Szerintem van amfiteátrum máshol is ami érdekes lehet. Pl Pula.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2015.10.28. 08:11:10

Én shoppingolni szoktam, magamnak nem veszek szuvenirt. Épp tegnap volt az a dilemma, hogy a Barcelónában vett sálat, vagy a finisterrei piacon vett szörmegallért vegyem-e fel, A családnak csak hűtőmágnest, vagy tengerparton felszedett kagyló.
Az éjszakai utazás nálam is bevált, vonatra mindig, de ha busszal utazom éjszaka akkor a következő nap elveszett. Kaját mindig vigyünk magunkkal, mert a vonaton nem csak drága, de tönnyire elég pocsék.
Interrailpass nagyon jó, 1 országon belül is, a keleti régió különösen olcsó. Blablacar szintén. A busz társaságokat nem árt itthon összegyűjteni és telepíteni. Menetrendben nagyon jó a DB és az ÖBB menetrendje egész Európára (meglepetésemre a spanyolok is ezt használták belföldi viszonylatban is)
Repjegyeket meg kell nézni több oldalon mert nem ugyan azt adja a pl Skyscanner, vagy az Opodó. Sok oldal kinál többes foglalást, mert az egy utas általában a legdrágább, néha megéri a visszautat foglalni, akkor is ha nem veszszük igénybe, mert olcsóbb.
Fizetni ahol lehet kártyával, és még mindig jobb a kártyapénzt fizetni, mint nagyobb kp-vel járni.
A két kártya az alap, nem egy helyre rakva. Ugyan igy az utlevél is igazolvány, Nem árt fénymásolatot csinálni belőle, hogy aztán itthon dobjuk ki gyűrötten.

ruba 2015.10.28. 08:15:35

@Guadalupei Szűz: Ha te mindig konkrétan Ausztráliába akarsz eljutni, másban nem is gondolkozol, akkor, mint az az első egy-két pontból is kiderül, ez a cikk elsősorban nem neked szól :).

ruba 2015.10.28. 08:18:05

@Neked ugatok nem a házat őrzöm: Köszi, ezek is hasznos dolgok :). A bankkártyákhoz csak annyi kiegészítés, hogy azért arról sem árt tájékozódni előre, hogy a célországban tudunk-e egyáltalán bankkártyát használni. Iránban, Üzbegisztánban vagy Türkmenisztánban komoly gondjaink adódhatnak, ha csak bankkártyán van pénzünk.

Balt 2015.10.28. 17:49:02

@odamondó: A pulai pl. eredetileg nagyobb volt a Colosseumnál.

dieter 2015.11.15. 16:43:19

Pénzváltás témához: szerintem a legjobb Eurót vinni, és azt váltani helyi pénzre. Még a kétszeri váltás költsége sem olyan magas, mint a készpénzfelvétel díja, vagy a szintén említett magas áron értékesített valután történő bukta. Érdemes kisebb címleteket is vinni, hogy a végén - mikor már látjuk a várható a költségeket - ne maradjon a helyi pénzből. Ha pedig kimarad euró, jó lesz a következő útra - vagy már 3 szomszédos országban is fizethetünk vele.

Stock Holmi 2015.11.20. 07:51:43

+ 1 tipp: akkor válts eurót, amikor épp jó az árfolyam, akár egy fél évre előre is, ne hagyd az utazás előtti hétre, mert Murphy törvénye alapján biztos ráfázol és épp az egekben lesz az árfolyam:)
Saját példa: idén áprilisban vásároltam be euróból, 301-es árfolyamon, ha ezt júliusban/augusztusban tettem volna meg, 312-315-nél nem úsztam volna meg olcsóbban. 300 euró váltása esetén máris spóroltál 4000 Ft-ot. Euró egyébként is jolly joker valuta, Bulgáriában még a szállást is fizethettük euróban, Grúziában minden sarkon váltják és sokkal jobb az árfolyam mintha Bp-en szereznéd be a larijaidat. Ha pedig vonattal utazol, akkor is fizethetsz a nagyobb pénztárakban euróval a MÁV-nál a nemzetközi jegyekért, így nem kell a MÁV méregdrága átváltási tarifáját megfizetni.

ruba 2015.11.20. 07:54:34

@Stock Holmi: Köszi, ez is jó tipp :)
süti beállítások módosítása