A marsrutkáktól a plackartig

Életképek az egykori Szovjetunióból, 7. rész

Kormányzati és közigazgatási épületek

2016. július 14. - ruba

A Szovjet állam egyik materiális megtestesülését természetesen a különböző kormányzati és közigazgatási épületek jelentették. A szimbólumokon túl ezek az épületek voltak a szovjet állam jelképei, ezekben az épületekben találkozott egymással az állam, és a polgára (már ha a polgár olyan szerencsés vagy szerencsétlen volt, hogy bejutott J).A kormányzati épületek ennek megfelelően tele voltak szovjet szimbólumokkal, díszítésekkel. Mára ez vagy megmaradtak, vagy nemzeti szimbólumokra cserélték őket .Az épületek dizájnjának két célja is volt: Egyrészt a szovjet állam modernségét is hivatottak voltak jelképezni, így sokszor a korukat megelőző épületek készültek. Másrészt szempont volt a tagköztársaságok népi kultúrájának megjelenítése is, így néhol igyekeztek egy kis helyi jelleget is kölcsönözni az épületeknek (persze erre nem mindenhol törekedtek). A Szovjetunió 74 éves fennállása során koronként eltérő különböző építészeti irányzatok, illetve a hatalmas terület miatt igen változatos képet mutatnak ezek az építmények. Persze olyan is előfordult, hogy az állami intézmények korábban használt épületekben maradtak. Nézzük a képeket!dscf0878.JPG

Szokás szerint kezdjük észak-nyugaton, Észtországban. Az észt parlamentben semmi szovjetes nincs, hiszen egy szép történelmi épületben működik az ország törvényhozása, mely a XVIII. században épült. Ez nem is csoda, hiszen a balti államok igyekeznek minden módon elszakadni a szovjet múlttól.

dscf2538.JPG

 Ebben az összeállításban Lettországot a Daugavpilsi Egyetem épülete képviseli. Tipikus szovjet alkotás...

dscf0708.JPG

 Az észtekkel és a lettekkel (az ő parlamentjükről sajnos nincs képem) ellentétben a litván parlament egy olyan épületben ülésezik ma is, melyet a szovjet időkben építettek. Az épületet litván építészek tervezték, és a 80-as évek folyamán, több részletben épült fel. Mire 1991-ben teljesen elkészült, Litvánia elnyerte függetlenségét. Az épület egész modern, ahhoz képest, hogy a 70-es évek legvégén/ 80-as évek legelején tervezték.

dscf2659_1.JPG

A Baltikum után folytassuk Belaruszban. Itt nem voltak olyan radikális változások, mint más egykori szovjet tagköztársaságokban, így Lenin szobra még mindig a parlament épülete előtt áll. Bár azt gondolhatnánk, hogy ez is egy tipikus 70-es, 80-as években készült kocka-épület, valójában 1934-ben építették, és akkoriban ez a megjelenés igen modernnek számított.

 s6300229.JPG

Az ukrán parlament épülete a közelmúlt eseményei után sokaknak ismerős lehet. A "Verhovna Rada"  vagyis a "Legfelsőbb Tanács" épülete tipikus szovjet neo-klasszicista középület. 1936-38 között épült, miután Harkovból 1934-ben ide helyezték az Ukrán SZSZK fővárosát. 

s6302342.JPG

Hasonló stílust képvisel a harkovi városháza is. Ukrajnában a szovjet szimbólumok eltakarítása igazán komolyan csak a 2014-es hatalomváltás után kezdődött meg, de a kormányzati épületekről már a rendszerváltás után lekerültek ezek a jelképek. Ezen a képen is látható, hogy a harkovi városházán már 2010-ben Ukrajna címere díszítette az épület homlokzatát.

s6300467.JPG

 Az előző két, tipikus, neoklasszicista épület után nézzünk egy másik jellemző típust a 70-es, 80-as évekből. Ezek a félkör alakú épületek több ukrán nagyvárosban megtalálhatóak, a magyaroknak talán a donyecki közvetítésekből lehet ismerős, a megyei tanács épülete ott is hasonló, ez a kép Ivano-Frankivszkben készült.

 s6301723.JPG

Bár a legtöbbször igyekeztek valamennyire dizájnos épületet emelni, ez nem mindig sikerült. A képen látható Zaporozzsjei Megyei Tanács épülete például egész rondára sikerült szerintem.

 s6301516.JPGUkrajna után látogassunk el Moldovába. Kisinyovban a szovjet időkben több grandiózus fejlesztés is zajlott, hogy a vidéki kisvárosból tagköztársasági fővároshoz méltó nagyvárost faragjanak. A Moldáv Tudományos Akadémia képen látható épülete egy korai példája ennek az 50-es évekből.

s6300719.JPG

A Moldáv Kormány épülete mely eredetileg a Moldáv SZSZK parlamentjének épült, elsőre egy tipikus szovjet kocka-épületnek tűnik. Azonban az épület 1964-ben épült, vagyis jó 10 évvel megelőzte a korát.

s6301529_2.JPG

Az egykori parlament után nézzük meg a mostani parlament épületét: A nyitott könyvre emlékeztető épület eredetileg a Moldáv SZSZK Kommunista Pártjának Központi Bizottsága számára épült 1976-79 között.

s6301755.JPG

A Moldova keleti részén működő, szakadár Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság parlamentje látható a képen. Lenin itt is megőrizte státuszát. Az épület nem különösebben szép, inkább átlagosnak mondható.

s6301818.JPGA tiraszpoli városháza már sokkal szebb. Lenin itt egy mellszoborral képviseli magát. 

dscf_2992.JPG

Nem tipikus kormányzati épület, de jó példa a moszkvai Kremlben található kongresszusi központ, mely 1961-ben készült el, és a Szovjet Kommunista Párt kongresszusait volt hivatott vendégül látni. 

iran_925.JPG

A grúz parlament épülete Tbilisziben. Grúzia az egyik ország, amely teljesen új parlamentet épített, ez az épület a kép készültekor még használatban volt, 2012-ben költöztek át az új épületbe, mely Kutaisziben található. Ez az épület 1938 és 1953 között épült.

s6302959.JPG

Jereván főtere, a Köztársaság tér (Hanrapetutyan Hraparak) Több minisztériumnak is otthont ad, bár a legfontosabb államigazgatási intézmények, úgy mint a parlament, és az elnöki hivatal nem itt találhatóak.

iran_968.JPG

Az épületek az egész Jerevánra jellemző tipikus vörös mészkőből épültek, és örmény motívumokkal gazdagon díszítettek.

 dscf_3943_1.JPGKövetkezzék Közép-Ázsia. Kazahsztánban az új főváros Asztana, mivel a fővárosi státuszt csak 1997-ben kapta meg, így természetesen nincsenek a szovjet időkig visszanyúló kormányzati épületek a városban. Ezeket Alma Atában találhatjuk meg, a képen az alma atai városháza látható.

dscf_3871_1.JPG

Városháza Priozerskben, a Balkhas-tó partján fekvő zárt városban.

dscf_4062.JPG

A biskeki városháza tipikus neoklasszicista épülete.

dscf_4226.JPG

A Karakolben található egyetem épülete sokkal kevésbé grandiózus, mint a nagyvárosok parlamentjei, vagy városházái.

dscf_1271.JPG

Az üzbég parlamenthez (egész pontosan a "Szenátus"-hoz) ennél közelebb földi halandó nem mehet.

dscf_221.JPGAsgabatban, Türkmenisztán fővárosában járva több nagy, kupolás épületre figyelhetünk fel a központban. Az egy aranykupolás épület, ha jól tudom a parlament, a képen látható sok-kupolás épület pedig az elnöki palota. Ezek már mind a szovjet idők után épültek ki. Ezeket az épületeket egyszerű ember nem közelítheti meg, sőt lefényképezni is csak lopva lehet őket, ez a kép például egy elsuhanó buszból készült. Egyszer, amikor gyalog jártunk az épület közlében, még egy háztömbbel lejjebb is átzavartak az út palotától távolabbi oldalára, pedig onnan maga a palota nem is látszott...

dscf_488.JPG

A végén látogassunk el az egykori Szovjetunió dél-keleti csücskébe, Tádzsikisztánba. A képen a tádzsik parlament dusanbei épülete látható, mely a 40-es években épült.

dscf_532.JPG

A köztársasági elnöki hivatal épületén keleti motívumokat is fellelhetünk, látszik, hogy valamennyire igyekeztek a nemzeti jelleget megjeleníteni az alapvetően a kor szellemében épült épületen.  

Mára ennyi, rengeteg képet tehettem volna be még városházákról, egyetemi épületekről, de nem akartam túl terjengősre venni ezt a válogatást. A következő hónapban, egy aktuális téma következik, az egykori Szovjetunió üdülőhelyeit, szállodáit, strandjait nézzük meg, vagyis mindent, ami a nyaralás témaköréhez kapcsolódik.

A sorozat korábbi részei:

 1. rész: Lenin-szobrok

2. rész: Panelházak

3. rész: Autók

4. rész: Vasút

5. rész: Második világháborús emlékművek

6. rész: Trolibuszok 

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr638834180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2016.07.16. 12:21:24

Nagyon szép összeállítás! Igazából talán idekívánkozhatna még a félbehagyott königsbergi tanácsháza, meg az abház parlament épülete Szuhumiban - már amennyi megmaradt belőle.

ruba 2016.07.16. 12:23:36

@¿Qué tapas hay?: Köszönöm. Sajnos az általad említett épületekről nincs képem, ezért nem is kerültek bele a válogatásba.
süti beállítások módosítása