A marsrutkáktól a plackartig

Veszélyes dolog-e Ukrajnába utazni?

2017. július 19. - ruba

Mivel Ukrajna nem egy átlagos turisztikai célpont, sok kérdést kapok arról, hogy miért is megyek én oda, mi van ott egyáltalán stb. De az egyik leggyakoribb kérdés, amit Ukrajnával kapcsolatban feltesznek nekem az emberek, hogy „És nem veszélyes?”, „Nem félsz?”. Az alábbiakban röviden összeszedem, hogy milyen a biztonsági helyzet Ukrajnában. Eddig több mint 10 alkalommal jártam Ukrajnában. Az országot keresztül-kasul beutaztam Ungvártól Luganszkig, Kijevtől Szevasztopolig. Előző három utamat ráadásul már a keleten dúló háború idején tettem, így van némi rálátásom a témára. Alább pontokba szedem, hogy mivel rémítgetik az embereket, és hogy mi a valóság ezzel kapcsolatban.

A háború

Kelet-Ukrajnában háború dúl, ezt kár is lenne tagadni. Azonban az, hogy háború van Ukrajnában, nem jelenti azt, hogy Ukrajna minden négyzetméterén, bármikor előugorhat egy oroszbarát fegyverescsoport és lövöldözésbe kezdhet. A háború valójában egy elég jól körülhatárolható területen zajlik. Nyilván nem egészséges a frontvonalon sétálgatni, de attól néhány kilométerre az élet teljesen normális mederben zajlik. Ukrajna pedig hatalmas: Donyecktől, a háború egyik fészkétől a magyar határ melletti Csap autóval 1530km-re (!) található, de még Kijev is 720km-re van Donyecktől. Összehasonlításul, ez pont ugyanannyi, mint amennyire Budapest található Szarajevótól. És nagyjából Kijevben is pont annyira lehet érezni a donyecki harcokat, mint annak idején Budapesten, Szarajevó ostromát.

1a.jpg

Háborús emlékhely Beregszászon.

Persze fontos, hogy ez egy kívülálló turista szemszögéből igaz, nyilván azoknak, akiknek Kijevből rokonuk harcol, ne adj isten esett el keleten, annak nagyon is valós, és fájdalmas a háború. De turistaként ezt nyilván nem érezzük. Összehasonlítva a korábbi évekkel azért minimális nyomai vannak a háborúnak, de ezek sem túl vészesek: Talán a legszembetűnőbb, hogy a nagyobb városokban vannak emlékhelyek, melyek az elesett katonáknak állítanak emléket. Itt szíven ütheti a turistát, ahogy a katonák képei mellett az elhalálozás dátuma egészen közeli, sokszor csak pár hónapja elhunyt katonák fotói vannak kirakva. A képek melletti feliratokból kiderül, hogy az áldozatok teljesen átlagos emberek, 25 éves dnyipropetrovszki informatikus, 38 éves kijevi veterán és 21 éves, horgászni szerető bukovinai kőműves is van köztük. Ezen kívül a hadsereg toborzó-plakátjai szaporodtak meg a korábbi évekhez képest.

2e.jpg 

A hadsereg egyik toborzó-plakátja Beregszászon.

Ezeken kívül viszont a városokban mászkálva semmit nem lehet érezni a háborúból. A boltok tele vannak áruval is vásárlóval is, az utcákon hömpölyög az élet, a közszolgáltatások (víz, villany, vasút stb.) zavartalanul működnek. Katonákat ugyan néha lehet látni, de általában fegyverek nélkül mennek jellemzően a vasútállomásra, hogy elutazzanak keletre. Azonban egyáltalán nincs „militáns” hangulat az utcákon.

Amin még érződik a bizonytalan helyzet, az az ukrán valuta a hrivnya árfolyama. A háború előtt jellemzően 25-30 forint között mozgott egy hrivnya értéke, azóta ez lement 10-11Ft közé, és kb. erre a szintre állt be. Ez azonban szintén olyan, ami nem látványos az utcán sétálgatva. Ha az ember régebben járt Ukrajnába, akkor persze érzi, hogy a még annyira sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia, mint a háború előtt. Kijevben kicsit megnőtt a kéregetők száma a korábbi évekhez képest, de még így sincs annyi kéregető a kijevi utcákon, mint Budapesten.

3.JPG

Háborús emlékhely Odesszában. A tabló felett a „Dicsőség az ukrán-orosz háború hőseinek!”, alatta pedig a „A mi odesszai katonáink, kik életüket adták Ukrajna függetlenségéért!” felirat olvasható.

Összességében tehát egy turista szemével nézve nem szembetűnő, nem érezhető a keleten zajló háború, így e miatt egyáltalán nem kell aggódni. A helyzet változása ez ügyben a közeljövőben sem várható, nem akarok itt hosszas külpolitikai elemzésbe fogni, legyen elég annyi, hogy a jelenlegi álló-háborús helyzet Oroszországnak kényelmes, Ukrajnának meg nincs ereje változtatni rajta.

A maffia

Sokszor kérdezik tőlem, hogy de hát nem félek-e az ukrán maffiózóktól. A világért sem szeretném kétségbe vonni az ukrán maffiózók képességeit, de ez a kérdés is nettó hülyeség. Egy szervezet-bűnözői csoportnak egy turista kifosztása nem tétel. Akik drogcsempészettel, védelmi pénzek beszedésével, szerencsejátékokkal dollármilliókat szednek össze, azok nem fognak nagy feltűnést keltve fényes nappal a nyílt utcán néhány száz dollárért kifosztani egy szerencsétlen turistát. Egy átlagos turista a szervezett bűnözésből Ukrajnában semmit sem érzékel.

Ez egyébként egyáltalán nem meglepő. Gondoljunk csak bele, maga a „maffia” szó olasz eredetű, és a híres-hírhedt dél-olaszországi maffia-szervezetek miatt terjedt el az egész világon. Mégsem rettegnek az emberek egy olaszországi nyaralás előtt, hogy a Cosa Nostra, vagy a Camorra ki fogja őket fosztani. Olaszországban járva, turistaként egyáltalán nem is lehet érezni a maffia tevékenységét, és ez ugyanígy van Ukrajnában is.

4.jpg

Átlagos utcakép Kijevből, tele elsötétített, drága autóval: Vajon mind maffiózó?

De van egy rossz hírem azoknak is, akik a horvát tengerpartra járnak: A szintén hírhedt albán maffia egyik fő tevékenységi területe a horvát tengerpart. Tehát ha az ukrajnai kirándulás előtt indokoltnak tűnik a maffia miatt aggódni, akkor érdemes egy horvátországi nyaralás előtt hasonlóképen rettegni.

Egy oka egyébként lehet annak, hogy Magyarországon közkeletű vélekedéssé vált, hogy mindenfele „ukrán maffiózókat” vizionálunk, ez pedig az ukránok autóiban keresendő. Az ukránok szeretik valamiért a sötétített ablakos autókat, náluk ebből sokkal több van, mint nálunk (10-ből 7 autónak sötétített ablaka van). Sokszor nem csak drága luxusautók, hanem Ladák és Zaporozsecek is sötétített ablakkal közlekednek, ami kissé mulatságosnak is hat. Mivel Ukrajna szegény ország, így nyilván nyugatra (ebből a szempontból ugye Magyarország is nyugat) csak a tehetősebbek utazhatnak, nekik pedig jellemzően jobb autójuk van. A rossz utak miatt, aki teheti, terepjárót vesz magának. Emiatt, ha Magyarországon ukrán rendszámú autóval találkozik az ember, az jó eséllyel egy sötétített ablakos, drága, sötét terepjáró lesz. Ezzel pedig kész is az előítélet az ukrán-maffiózókról, akik ellepik Európát.

5.JPG

Egy másik kijevi utcakép.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ukrán maffia, és ukrán bűnözők egyáltalán ne léteznének, és adott esetben lehet, hogy egy drága fekete terepjáróban tényleg egy bűnöző ül. De aligha lesz vele egy átlagos turistának interakciója.

Rendőrök

A külföldiekre hajtó, elképesztő összegű büntetéseket kiosztó, majd azt zsebre tevő ukrán rendőrökről, kekeckedő határőrökről is keringenek rémtörténetek Magyarországon. Ezeknek nyilván van valamennyi valóságalapja, főleg a 90-es években, a Szovjetuniótól frissen függetlenedett Ukrajnában valószínűleg tényleg gyakoriak voltak az ilyen túlkapások. Azonban ma már nem jellemző ez, legalábbis én 8 év alatt több mint 10 alkalom alatt semmilyen rendőri túlkapással nem találkoztam.

A legdurvább „incidens” az volt, hogy még 2009-ben kétszer igazoltattak, egyszer Harkovban, egyszer pedig Donyeckben. Ezek annyiból álltak, hogy elkérték az útleveleinket, megnézték, egy-két kérdést feltettek, majd visszaadták, és mehettünk isten hírével. Hogy mennyire nem a kitalált szabálytalanság miatti pénzlehúzás volt a cél, azt jól mutatja, hogy a harkovi rendőrök még fel is hívtak egy nőt mobilon, aki tudott angolul, így ő fordította a rendőrök kérdéseit és a mi válaszainkat.

6.JPG

Modern, hibrid rendőrautó Lvivben.

2010 óta pedig még csak igazoltatni sem állítottak meg soha rendőrök. A határokon persze így is kapcsolatba kerültünk a hatóságokkal, de itt sem volt semmilyen negatív tapasztalatom, pedig keltem már át párszor (egész pontosan 28-szor :) ) az ukrán határon. A határőrök általában vagy semlegesek, vagy kifejezetten barátságosak voltak. Ez utóbbira főleg a kisebb határátkelőhelyeken volt példa, ahol helyiek is ritkán fordulnak meg, nemhogy nyugati turisták.

Itt azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy én Ukrajnában csak vonattal és busszal utaztam, saját autóval nem, így nem tudom, hogy esetleg a nyugati rendszámos autó jelent-e bármi hátrányt a rendőröknél. Én egyébként épp ezért nem is javaslom, hogy autóval utazzon valaki Ukrajnába a vasúti közlekedés olyan jó, és olcsó, hogy egyszerűen nem éri meg autóval menni ( Arról, hogy mennyire nem éri meg autóval menni ide kattintva, az Ukrajnába való vonatos eljutásokról pedig itt olvashattok bővebben: Ukrajna szárazföldön) .

Tüntetések

Ukrajna a magyar médiába 2013-végén, 2014-elején, a kijevi tüntetésekkel került be. A Majdan Nezsaleznosztyi-n (Függetlenség-tér, sokszor a magyar sajtóban helytelenül „Majdan-tér”-ként hivatkoztak rá) hónapokon át tartó tüntetés sokak emlékezetébe beleégett. A 10 évvel korábbi Narancsos-forradalom is ezen a téren kezdődött. A tüntetések 2014 elején elég véres összecsapásokba torkolltak, és sok vidéki városban is voltak tüntetések (pl.: Odessza, Dnyipropetrovszk stb.), melyek néha szintén komolyra fordultak, és bizony volt olyan, hogy halálos áldozatokat követeltek.

7.JPG

A tüntetések ma már csak ilyen tablókon elevenednek meg Kijevben is.

Ettől függetlenül ezek a tüntetések épp úgy nem jelentenek veszélyt az átlag turistára, mint a háború. Egyrészről mára ezek teljesen elmúltak, másrészt, amikor tartottak, akkor is jellemzően egy nagyon kicsi, jól körülhatárolható területen rendezkedtek be a tüntetők. A legkomolyabb kijevi tüntetések is mindössze a Függetlenség-téren, és a tér közelében található néhány utcában zajlottak, a város többi részén az élet zavartalunk folyt (gondoljunk csak a 2006 őszi budapesti zavargásokra, és hogy ebből mennyit lehetett érezni mondjuk Kőbányán, vagy Siófokon).

8.JPG

Az előző képen látott hely napjainkban, egy másik szögből: Ma már a békés mindennapok jellemzik Kijevet.

Összességében tehát Ukrajna egyáltalán nem az a vérengző vadkeleti ország, aminek a legtöbben itthon gondolják. Ezt már az is bizonyítja, hogy Ukrajna egyébként az elmúlt években, komolyabb turistákat ért incidens nélkül, megrendezett egy futball Európa-Bajnokságot, egy jégkorong VB-t, és egy Eurovíziós dalfesztivált, hogy csak néhány eseményt emeljek ki. Ukrajna tele van jobbnál-jobb helyekkel (lásd pl.: Lviv, melyről itt olvashattok bővebben: Igazán olcsó nyaralás Lvivben), így érdemes félretenni előítéleteinket és ellátogatni ebbe a hatalmas országba!

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr7712674747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angol vasutas 2017.08.10. 16:15:14

Én még nem játam Ukrajnában, de tudnék mondani néhány helyet, ahová tömegével járnak a magyarok pedig sok szempontból kevésbé biztonságos. Török meg egyiptomi tengerpartra ugye nagyon menő menni, pedig ezekben az országokban a politikai stabilitás néhány testhosszal le van maradva Ukrajnától, hogy más kellemetlenségekről már ne is beszéljünk. Azt is érdemes lenne az Ukrajnát rommá lőtt háborús övezetnek gondoló emberektől megérdezni, hogy hol volt több civil áldozat az utóbbi években, az ukrán háboróban vagy a párizsi, esetleg londoni terrortámadásokban? (Most a MH17-est hagyjuk, mert az külön kategória, nem a városban bámészkodó turiastákra lőttek, hanem egy gyengelméjű katonásdit játszott, aki még ahhoz is hülye volt, hogy egy B777-est megkülönböztessen egy AN26-ostól).

Angol vasutas 2017.10.09. 11:37:42

A napokban eszembe jutott ez a cikk, és elgondolkodtam, vajon hányan mondták most vissza a Baleár vagy Kanári szigeteki nyaralásukat. Elvégre Spanyolországban tüntetések vannak...

ruba 2017.10.09. 11:40:09

@Angol vasutas: Na erre, én is kíváncsi lennék :). De szerintem még a barcelonai repjegyeket sem váltják tömegesen vissza az emberek...
süti beállítások módosítása