A marsrutkáktól a plackartig

Életképek az egykori Szovjetunióból, 1. rész

Lenin-szobrok

2016. január 21. - ruba

 2016-ban lesz 25 éve, hogy felbomlott a Szovjetunió. Jó magam 2008 és 2015 között az egykori Szovjetunió 15 tagköztársaságából 14-ben jártam (Azerbajdzsán a kivétel), innen jött az ötlet, hogy képes posztok sorozatában mutassam be, hogy mi az, ami 25 év után is emlékeztet a közös múltra. Ezekben a posztokban tehát egy-egy témát fogok bemutatni, és ehhez kapcsolódó képeken nézzük meg, hogy mi az, ami az egykori, központosított birodalomban mindenhol ugyanúgy, vagy hasonlóan nézett ki, esetleg mi az, ami régiónként eltérő volt. Természetesen azt is bemutatom majd az ilyen bejegyzésekben, hogy ebből mi maradt az 1991 óta eltelt 17-25 évben. A tervek szerint havonta egy poszt fog megjelenni az év folyamán, de lehet, hogy ez menet közben majd változik. Az első összeállítás stílusosan a Szovjetunió alapítójának, Leninnek a szobrait hivatott összeszedni. A Lenin-szobrok helyzetét különösen átitatja a politika, lévén, hogy magáról a Szovjetunió alapítójáról van szó. Ennek megfelelően van ahol a dicső múltat (főleg az oroszok lakta területeken), és van ahol egy zsarnoki rendszert szimbolizálnak ezek a szobrok. Ebből következik, hogy van, ahol mindet eltávolították, van ahol viszont szinte az összes megvan még. Kevés olyan hely van, ami a kettő között áll (2013 végégig Ukrajna volt egy ilyen elég kettős hely), ma Kirgizisztán az egyik ilyen ország. De helyettem beszéljenek inkább a képek!

s6301529_1.JPGKezdjük egy történelmi képpel: Lenin szobra Kijevben. Ezt a szobrot 2013-ban döntötték le a tüntetők. A szobor előtt az Ukrán Kommunista Párt sátra látható. Mivel a szobor eltávolítása többször felmerült, így az ezt ellenző UKP aktivistái sátrat állítottak a szobor elé, hogy őrizzék azt. Persze 2013 decemberében egy több tízezer fős dühös tömeggel szemben nyilván nem óhajtottak fellépni.

s6308054.JPGMaradjunk Ukrajnában: Harkov főterén is már a múlté ez a Lenin-szobor, 2014 elején őt is ledöntötték.

s6302347.JPGMég egy kép Harkovból.

s6308207.JPGA közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk főterén is állt egy Lenin-szobor, ezt 2014 elején távolították el.

s6301584.JPG

 Zaporozzsje mindössze 40km-re található Dnyipropetrovszktól, az itteni Lenin mégis megmenekült. Ez egyébként (információim szerint) Európa legnagyobb Lenin-szobra.

s6308110.JPGMíg nyugat-Ukrajnában sorra dőlnek le a Lenin-szobrok, addig az ország keleti, oroszok lakta részén már-már szakrális jelentőséget kapnak ezek a szobrok. Így természetesen a képen látható donyecki szobor is megvan még.

s6308306.JPGA luganszki városháza előtt álló Leninnek sincs félnivalója.

s6309316.JPG  A Krím-félsziget legfontosabb üdülőhelye Jalta. A tengerparton itt is áll egy Lenin. Érdekesség, hogy amerre néz pont egy McDonald's működött, így a kommunizmus egyik jelképe a kapitalizmus jelképével nézett farkasszemet. Ezen a helyen a csatát Lenin nyerte, a McDonald's bezárt, ő maradt.

s6301751.JPG

Hagyjuk hátra Ukrajnát, de ne menjünk messzire! Moldovában Lenin kora már leáldozott, de az ország keleti részén működő szakadár Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság területén még mindig állnak ezek az alkotások. Az ország parlamentje előtt egy ritkább, kőből készült példány áll.

dscf_3457.JPG

Lenin nem élhette meg, hogy metróval utazhasson, hiszen halála után 11 évvel indult el az első metró Moszkvában. Ezen a szent-pétervári állomáson (Kirovszkij Zavod) viszont még találkozhatunk vele.

dscf_3500_1.JPG

Oroszországban még vasútállomáson is találkozhatunk a nagy Vlagyimir Iljiccsel. A képen a Szent-Pétervár - Kotelnics vasútvonal Nyikolo-Poloma vasútállomása látható. A képet a Budapest - Alma Ata vonatutamon készítettem, melyről itt olvashattok bővebben.

s6302920.JPG

Egy kakukktojás a Kaukázusból :) A grúziai Goriban a város szülöttjének Sztálinnak áll szobra.

dscf_4231.JPG

Végezetül egy kép, hogy közép-Ázsia se maradjon ki: A kelet-kirgíziai Karakol-ben a városi egyetem épülete előtt áll Lenin.

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr238281400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sirinwara 2016.02.09. 22:53:37

Fantasztikus cikk!!
Én is hasonló utat tervezek a volt tagköztársaságokba, ezeket a képeket látva az embernek még inkább megjön a kedve.

ferencke333 2016.06.02. 14:03:35

Amennyit tudok Leninről, annak alapján merem állítani, biztosan minimum tízszer akkora tudása volt, mint a mai politikai vezetők közül bárkinek. (Itt közbevetem, hogy Ronald Reagant és George W. Busht innen ki kell venni, náluk legalább ezerszer volt okosabb.) Nálunk meg eltüntették minden szobrát. Jellemző!
süti beállítások módosítása