A marsrutkáktól a plackartig

Életképek az egykori Szovjetunióból 3. rész

Autók

2016. március 01. - ruba

  Az egykori Szovjetuniót bemutató sorozat harmadik részéhez érkeztünk el, korábban megnézhettétek a Lenin-szobrokat és a panelházakat. Ebben a részben a híres-hírhedt szovjet autócsodákat nézzük meg, főleg a személyautókról lesz szó, teherautók kevésbé lesznek terítéken. Mennyi maradt meg ezekből? Hol milyen típusok vannak még ma is forgalomban? Az egyes országok anyagi helyzetétől függően vannak helyek, ahol már egyáltalán nincsenek forgalomban ilyen autók, vannak helyek, ahol elvétve még találkozhatunk velük, és vannak olyanok is, ahol még mindig ezek adják az autók többségét. Az autók témájában nem vagyok túl jártas, így ha bárhol hibát fedeztek fel, nyugodtan jelezzétek a problémát kommentben!

dscf2847.JPG

A Baltikum országait ebben a válogatásban teljesen átugorhatjuk, tekintve, hogy ott már csak elvétve közlekednek ilyen autók, így képanyagom sincs róluk. Kezdjük Belarusszal! A képen egy minszki Lada látható, érdekessége, hogy még szovjet rendszáma van, ráadásul a régebbi, 1958-1980 között érvényes típusból!

s6301071.JPG

Tipikus kocka-Lada a tiraszpoli hídon, PMR-es rendszámmal.

s6301572.JPG

Egy kissé kopott M21-es Volga Kisinyovban, Moldovában.

s6301573.JPG

Közvetlenül az előző autó mellett parkolt az utódja az M24-es Volga.

s6301611.JPG

Továbbra is Kisinyov, továbbra is Volga, ezúttal egy kombi verzió, mentőnek átalakítva..

s6301590.JPG

Moldova után nézzünk át Ukrajnába! Két Lada halad Zaporozsje egyik hídján. A baloldalinak még szovjet rendszáma van az 1980-as évekből.

s6308223.JPG

Egy gyönyörű M21-es Volga, orosz rendszámmal (Voronyezs városból), Lvovban.

dscf_616.JPG

Egy kis Zaporozsec, szintén szovjet rendszámmal, a nyugat-ukrajnai Kamenyec-Podolszkban.

 dscf_876.JPGKamenyec-Podolszkban mintha megállt volna az idő: 3 Lada egymás mellett, mindegyik szovjet rendszámmal.     A háttérben egy UAZ kisbusz áll, ami szintén nem egy mai darab.

 s6302283.JPG

Szintén egy M21-es Volga a Krím fővárosában, Szimferopolban. A kép még akkor készült, amikor a terület Ukrajnához tartozott, épp a krími trolival haladunk a városon keresztül.

s6302532.JPGUkrajna után következzen a Kaukázus. Ez a szép teherautó Tbilisziben állt. A Ford AA modellje alapján 1932 és 1950 között gyártott GAZ AA (Köszönöm az infót amit korábban ehhez a képhez a Facebook-oldalon kaptam). Mivel a Ford modellje 1927-ben került piacra, így a teherautó hamisítatlan 20-as évek hangulatot áraszt. A kép 2011-ben készült, vagyis a teherautó legalább 61 éves volt a kép készültekor.

s6302954.JPG

Egy nagy fekete autó a grúziai Goriból...

iran_1005.JPG

Grúzia után irány Örményország, ami szerintem a Ladák egyik fellegvára a világon. Ez a kép Jerevánban készült, vidéken (főleg az ország déli részén) még ennél is nagyobb arányban uralják az utcát ezek az autók.

iran_1103.JPG

Nem személyautó, de elég érdekesnek találtam ezt a Kamaz-teherautót is, leginkább a perzsa feliratok miatt. A kép a Jereván-Meghri úton készült, melyen Iránba lehet eljutni. Ezt a teherautót nyilván arra használják, hogy üzemanyagot vagy olajat importáljanak Iránból.

iran_1224.JPG

A dél-örményországi Kapan: Lada, Lada, Lada, Lada és még egy Lada...

dscf_4394.JPG

Bár a kép akár dél-Örményországban is készülhetett volna, nem ott járunk. Ez az orosz rendszámú Lada a kirgizisztáni Biskek-Os főúton halad. A közép-ázsiai országok közül többen is elég rossz viszonyban vannak egymással. Ez néhány esetben odáig fajul, hogy az egyik országba nem engedik be a másik ország rendszámát viselő autókat (ilyen például a tádzsik-üzbég viszony). Az ilyen problémákat a legtöbbször orosz rendszámú autókkal oldják meg, azok mindegyik országban szabadon közlekedhetnek, így aki sokat utazik, általában orosz rendszámú autót használ.

dscf_008.JPG

Egy türkmén Moszkvics az Amu-Darja pontonhidján Farap és Türkmenabat között.

dscf_1552.JPG

Lada Szamarkandban.

dscf_1631.JPG

Egy gyönyörű állapotban lévő M21-es Volga az üzbegisztáni Buharában.

dscf_467.JPG

Egy Lada Szamara (helyi nevén Lada Szputnyik) küzd a Khorog-Dusanbe főúton Tádzsikisztánban.

dscf_938.JPG

 Moszkvics és Lada Niva Tádzsikisztán (és az egykori Szovjetunió) legmagasabban fekvő városában Murghabban. A kép akár a 80-as években is készülhetett volna.

Ennyi jutott mára, a sorozat következő része áprilisban jön.

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr548368172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2016.06.02. 09:29:57

Szia Ruba!
Érdekesek ezek a régi szovjet rendszámos autók, én ilyet nem láttam odakinn.
Viszont, ha nem veszed rossz néven, linkelnék ide két posztot, amiben én is a magyarok számára különleges, ám Oroszországban hétköznapi járműveket gyűjtöttem össze. Van néhány "szépség", ami a te válogatásodból kimaradt.
kama-tura.blog.hu/2012/02/21/poszt_autokrol#comments
kama-tura.blog.hu/2014/11/22/autocsodak_753#comments

ruba 2016.06.02. 10:03:48

@Kutya 79: Köszönöm, nem veszem rossz néven, ha lesz egy picit több időm, én is meg fogom őket nézni :) A szovjet rendszámos autók ritkák, de bizonyos helyeken egész sok van belőlük (lásd pl. a Kamenyec-Podolszkban készült képet, ott érdekes módon egész sok van).
süti beállítások módosítása