A marsrutkáktól a plackartig

"BKV"-ellenőrök Európa nagyvárosaiban

2016. október 22. - ruba

 A Budapesten élők nagy többsége használja rendszeresen a BKV/BKK járatait, alkalomszerűen pedig szinte minden magyarnak van élménye a budapesti tömegközlekedésről, ezzel pedig szint óhatatlanul szerzünk élményt a jegyellenőrökről. Ezen kívül az internet is tele van különféle rémtörténetekkel, amik alapján a budapesti ellenőrök megítélése eléggé negatív. De vajon tényleg ilyen rossz a helyzet? Vajon mi a helyzet Európa más nagyvárosaiban? A budapesti ellenőrök különösen rosszak lennének, vagy ez egy ilyen műfaj? A lenti írásban ezt fogom összevetni saját élményeim alapján. A lista és az értékelés tehát szubjektív, és nyilván nem egyetemes igazságokat fog tartalmazni, de talán azért így is ad egy képet. A lenti városokban 2004 és 2015 között jártam, így lehet, hogy a listán szereplő leírások már nem állják meg a helyüket, hiszen azóta változhatott a rendszer is. Azt még fontosnak tartom az elején leszögezni, hogy mindenhol, mindig veszek jegyet/bérletet, és még soha nem büntettek meg tömegközlekedés használójaként, így ez nem befolyásolt a vélemények megírásában. Összességében tehát egy egyszerű jeggyel utazó utas benyomásai következnek, azt, hogy milyen ha az egyes helyeken megbüntetnek nem tudom. Jöjjön hát a lista!

Budapest

Kezdjük rögtön az elején fővárosunkkal, ahonnan értelemszerűen a legtöbb élményem van. Amik sajnos annak ellenére nem jók, hogy tényleg mindig veszek bérletet. Külön idegesítő, amikor a metró bejáratánál és kijáratánál is állnak ellenőrök. Sajnos a bejárati ellenőrzés nem túl hatékony, de ha ez így van, akkor kár erőltetni. Ha valaki látta a "Van valami furcsa" című magyar filmet, abban elhangzik az a mondat, mely zseniálisan foglalja össze a budapesti utas alapélményét az ellenőrökkel kapcsolatban: "Miért félek, ha van bérletem?" Sajnos a helyzet tényleg ilyen, az ellenőrök nagy része nem túl kedves, bár inkább a rideg udvariasság, mint a bunkóság írja le őket, tehát azt nem mondanám, hogy bunkók. Sajnos az is gyakori jelenség, hogy főleg a Deák tér környékén vadásszák a külföldieket, hiszen azokat könnyebben le lehet gombolni, lévén kevésbé ismerik a szabályokat, így gyakrabban is vétenek ellenük. Az ellenőrök megjelenése is hagy némi kívánnivalót maga után, nincs egyenruhájuk (persze értem, így tudnak elvegyülni a tömegben a felszíni járatokon), kivéve talán a metrósokat, de arról sem az elegancia jut eszembe. Összességében, bár kifejezetten negatív élményem nincs a budapesti ellenőrökkel, azért pozitív se nagyon van.

dscf9204_1.jpg

Örs Vezér tere: Befele és kifele is számíthatunk ellenőrökre, sőt, ha nincs szerencsénk, akkor a Deák téren, átszálláskor is ellenőriznek, így egy metróút alatt akár 3-szor is zaklathatnak a bérletért. Hiába vesz az ember bérletet, úgy érzi, mintha potenciális bűnözőként kezelnék.

Bécs

Bécsben járva-kelve elég ritkán fut bele az ember ellenőrbe. A budapesti és a bécsi mentalitás közötti fényéves távolságot talán a legjobban az mutatja, hogy a Wiener Linien (a bécsi "BKV") honlapjára előre felteszik, hogy mely vonalakon lesz fokozott ellenőrzés a következő napokban (a lista ide kattintva érhető el)! Bár ellenőrzések természetesen más vonalakon is lehetnek, ez azért még így is elég érdekes. Az ellenőrök megjelenése szintén hétköznapi, tudtommal nincs egyenruhájuk (vagy legalábbis legutóbb, mikor találkoztam velük, még nem volt), mindössze egy azonosító kártyájuk van, melyet a ruházatukon jól látható helyen helyeznek el. Az ellenőrök udvariasak, még a bliccelő utassal is, ugyanis volt szerencsém látni, amint elkapnak egyet. Igaz az utas sem nagyon állt ellen, hanem egyből, helyben kifizette a 100 euró körüli büntetést, és ő is udvarias volt az ellenőrökkel. Nem tudom, ez mennyire általános a bécsi bliccelők között. Összességében a bécsi ellenőrök sokkal jobb benyomást keltenek budapesti kollégáiknál, bár valami egyenruha-féleség nekik sem ártana.

dsc02299.JPG

Metró halad Bécsben, ahol nem csak a metró-vezetők élete ilyen nyugodt, hanem az utasoké is.

Stuttgart

Stuttgartban voltam legrégebben, pontosan 12 éve, így nem tudom, mennyire relevánsak még a meglátásaim. Cserediákként voltam a városban egy hetet, és mindenhova az S-bahnnal mentünk, és egyszer bizony ellenőrökbe is futottunk. Az ellenőrök itt sem viseltek semmilyen egyenruhát, így csak akkor vettük őket észre, amikor hozzánk értek. Nekünk volt jegyünk, ám német fogadópartnereink megfeledkeztek róla, hogy az ő diákbérletük reggel 9 és 12 óra között nem érvényes tanítási napokon (hiszen akkor az iskolában kéne lenni ugyebár). Alap esetben ugye ebben az időszakban nem is szoktak közlekedni, de most elengedték őket az iskolából, hogy minket istápoljanak. A büntetés nem maradt el, de az ellenőrök végig kedvesek és segítőkészek voltak, sőt azt is elárulták, hogy ha most azonnal elmennek a stuttgarti S-bahn ludwigsburgi központjába, és bemutatnak minket, akkor elengedhetik a büntetést. Így is tettünk, és a pótdíjirodában tényleg elengedték végül a büntetést. Teljesen! Nálunk még az is 2000Ft, ha van bérlete az utasnak, csak otthon felejti...

Belgrád

Bár azt hihetnénk, hogy a Balkánon aztán sokkal rosszabb a helyzet, mint nálunk, sajnos csalódni kell, mert ebből a szempontból Belgrád is előrébb tart nálunk. A városban elektronikus jegyrendszer működik (mint arról korábban itt már beszámoltam), így az ellenőröknek csak a kártyákat kell odaérinteni egy kézi készülékhez, mely zöld felvillanással egyből jelzi, hogy a jegy érvényes. Az ellenőrök piros egyenpólóban dolgoznak, melyen a város címere alatta pedig egy cirill betűs "Beograd" ( Београд ) felirat olvasható. Az elektronikus jegyrendszer miatt igen gyorsan dolgoznak, a 4-5 ellenőr egy hosszú villamost 1-2 perc alatt teljesen végigellenőriz. Mivel szerbül néhány szónál többet nem tudok, így azt nem tudom, hogy mennyire udvariasak, nekem olyan semlegesnek tűnnek, egy emberrel mindössze néhány másodpercet foglalkoznak, ez alatt nyilván nem lehet barátságos körmondatokban elcsevegni az utasokkal, de nyilván nem is ez a dolguk. Tavalyelőtti két napos tartózkodásom alatt többször is találkoztunk velük, problémánk nem volt. Egyik alkalommal egy bliccelő utast is elkaptak, ő szó nélkül leszállt velük a következő megállóban.

dscf6633.JPG

Füvesített villamospálya, régi és új villamosok Belgrád egyik villamos-végállomásán. Bár a helyzet Belgrádban sem idilli, azért ahhoz képest, hogy az elmúlt 25 évben két háborút vesztettek el, a helyzet nem olyan rossz.

Kercs

A látogatásom idején délkelet-ukrajnai (ma dél-oroszországi ) városban mindössze egyetlen egy trolibuszvonal üzemel, ám úgy látszik erre is tartanak fenn ellenőrcsapatot (szám szerint egyet), akikbe így jó eséllyel belefutunk, ha kicsit is használjuk a "hálózatot". Mivel a kocsikon kalauz is dolgozik, így az ellenőrök inkább a kalauz munkáját ellenőrzik (nem a saját zsebre dolgozik-e), emiatt az utasokkal alapvetően kedvesen bánnak. Egyenruhájuk nincs, megismerni őket csak onnan lehet, hogy a jegyeket kérik :). Az átadott jegyen a sorozatszámot nézik, hiszen annak egyezni kell a kalauznál lévő tömb sorszám-tartományával. Az egyetlen Kercsben töltött napon kétszer találkoztunk velük. Szintén semleges benyomást tettek rám, se nem pozitív, se nem negatív a velük kapcsolatos élményem.

Kijev

Az ukrán fővárosban a metróba beléptető kapukon léphetünk be, így ellenőrrel csak a felszíni járatokon találkozhatunk. Én sok kijevi látogatásom alatt egyetlen egyszer találkoztam ellenőrrel (igaz, a metrón kívül ritkán utaztam mással), akik akárcsak kercsi kollégáik, inkább a minden járművön dolgozó kalauzt ellenőrzik, így alapvetően udvariasak. Egyenruhájuk nem túl szép, de jól megkülönböztethető, leginkább egy láthatósági mellényhez hasonlít, csak zöld, rajta a "Kontroler" felirat olvasható.. Összességében inkább kicsit pozitívnak ítéltem őket budapesti kollégáikhoz képest, bár tény, hogy egy találkozásból messzemenő következtetést nem nagyon lehet levonni.

dscf_488.jpg

Az ellenőröket nem szoktam lefényképezni, de itt kivételt tettem: Egy kijevi trolin dolgozik a zöld mellényes ellenőr. 

Riga

A listán egy város van, amit egészen biztosan még Budapestnél is szörnyűbb ellenőrzések szempontjából, ez pedig a lett főváros. Rigában egy napig használtuk aktívan a villamos- és trolivonalakat. Ez alatt kétszer futottunk bele ellenőrökbe. A jegyellenőrzés Rigában inkább egy TEK-akcióra hasonlít. A villamost két megálló között állítják meg. A vezető, mikor már látja az ellenőröket, beszól a hangosbemondóba, hogy mindenki készítse elő a jegyeit. A villamos megáll, és az első ajtón felszállnak az ellenőrök (a többi ajtó természetesen zárva marad), fekete már-már kommandósokat idéző egyenruhában megszállják az egész villamost. Mivel elektronikus jegyrendszer működik Rigában is, így egy ember ellenőrzése mindössze néhány másodperc. A sok ellenőr alig fél perc alatt végez az egész villamossal, akit bliccelésen kaptak, annak nincs kegyelem, le kell szállnia, büntetését (az ellenőrök megjelenése alapján az ember tarkólövésre számít, de azért gondolom ennél humánusabb a rendszer) majd az utcán a villamos feltartása nélkül intézik. A dolog elég félelmetes, inkább egy üzbég-türkmén határátkelés, mint egy rigai jegyellenőrzés!

dscf2036.JPG

Egy villamos Rigában: Itt semmiképen ne blicceljetek!

Párizs

Párizsban is elég régen, egészen pontosan 2007-ben jártam. Akkor 2 napot töltöttem a városban, ellenőrökkel egyetlen egyszer, egy éjszakai buszon találkoztam. Mivel elég álmos voltam, kissé félálomban, sötétben nem igazán tudtam/akartam megfigyelni az ellenőröket, így értékelni is nehéz őket. Különösebben nem keltettek bennem félelmet, és amennyire meg tudtam ítélni, udvariasak voltak. 

Hát ennyi lett volna az én listám. E mellett persze nagyon sok város van, ahol használtam tömegközlekedést, de nem találkoztam ellenőrökkel (ilyen pl.: Göteborg, Athén, Teherán, stb.), vagy ahol kalauz rendszer működik (pl.: Kisinyov, Odessza, Daugavpils, stb.). Utóbbi városokról azért nem írtam, mert teljesen más a minden járművön fixen és biztosan ott található kalauzos rendszer, mint a szúrópróba szerű ellenőrzések rendszere. Igaz a kettő között van átfedés, hiszen bizonyos városokban a kalauzok munkáját ellenőrzik ilyen módon, az ilyenekről írtam is élménybeszámolót. Remélem tetszett ez a kis összeállítás, és ha van esetleg saját élményetek valamely külföldi nagyvárosról, azt írjátok meg kommentben !

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr5611829255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2016.10.23. 07:49:56

Bécsben gyakran van ellenőr!( kérdés milyen gyakran utazik a cikk írója?)
Pl a SCHWEDEN Platz- on szombat reggel 9 - kor láttam ellenőröket,minden kijáratot elálltak s ellenőriztek.

EnTeO 2016.10.23. 07:50:06

Berlinben sűrű az ellenőrzés, egyenruhájuk nincs - és a helyiek közül sokan náciknak nevezik őket, nem minden alap nélkül. Olyan, mint Pest vagy rosszabb.

No name est omen 2016.10.23. 07:50:58

Nem igazán ellenőrös, de talán belefér. Pár éve, úgy éjfél tájt érkeztem meg Helsinkibe, ahol szintén odanyomkodós-kártyás rendszer van, annyi extrával, hogy az egyik oldala fényvisszaverős, hogy le tudd vele inteni a buszt. Nos éjjel az tűnt a legkézenfekvőbbnek, hogy veszek egy hetijegyet egy automatából. Fajlagosan elég olcsó volt, de az automata csak egy blokkot köpött ki mintha vettem volna egy gombóc vaníliát a strandon. Én azt hittem az tényleg csak a blokk és mindjárt jön a jegy, de nem. amikor találkoztunk, megkérdeztem a helyi barátokat, hogy ez normális-e, ők azt mondták, hogy ilyen jegyet még életükben nem láttak, de érvényesnek tűnik. A buszokon első ajtós felszállás dívik, és még elsőre meg is úsztam, de aztán ezt minden felszállásnál eljátszottuk, hogy a buszvezető reflexből kérte, hogy nyomjam már oda a kártyám az érzékelőhöz én meg mutattam, hogy ezt a cetlit aztán nyomogathatom, de akkor se fog csipogni. Ezt viszont mindig nagyon udvariasan kérték. Bónusz, hogy a cetlivel le se tudtam inteni a buszt, de arra gondoltam, hogy ha a telefonom lóbálom abból is érteni fognak.

EnTeO 2016.10.23. 07:51:13

Ja, és Párissban a metróban beléptetőkapu van... Némelyik állomásról ki se tudsz jutni jegy nélkül, fogoly maradsz. Ez keményebb, mint az ellenőr. Láttam sokakat, akik bizony várnak valakire, aki feltartja nekik a kaput, hogy kijussanak - jegy nélkül... Viszont van videokamera, de azt már nem tudom, utána mi történik a felvétellel.

GépBalta 2016.10.23. 07:51:22

Szegeden amikor ott éltem elég kedvesek, kulturáltak voltak az ellenőrök. Sokkal gyakrabban futottam bele ellenőrzésekbe mint Pesten. Az öltözetükre már nem emlékszem, de alig egy tucatnyian voltak, úgyhogy egy idő után már arcról megismertem őket.

fénycsepp 2016.10.23. 07:51:35

Nem olyan szörnyuek a pesti ellenőrök :). En kétszer találkoztam velük Németországban: Munsterben es Berlinben. Nem tudtuk, hogy az S-Bahn kocsijában nincs jegyérvényesites (furamod az állomáson volt). Rendes volt a csóka, nem bűntette meg a turistákat :)

Jo kis blog ez:érdekes volt a teheráni cikk!

ruba 2016.10.23. 07:52:35

@lüke: Mivel nem ott élek, annyira nem gyakran, de azért 10 év alatt egy olyan 15-20 alkalommal voltam Bécsben. Az utóbbi 3 évben pont nem jártam arra.

ruba 2016.10.23. 07:53:43

@No name est omen: Érdekes, Helsinkiben én is csak egy fecnit (blokkot) kaptam tavaly napijegy gyanánt, de nem volt gondom vele. Igaz csak metrót és villamost kellett használnunk.

ruba 2016.10.23. 07:57:25

@fénycsepp: Köszönöm, örülök, hogy tetszett :)

midnight coder 2016.10.23. 08:55:44

Sajnos a BKV járatain nagyon kevés az ellenőr, és nagyon kesztyűs kézzel bánnak a bliccelőkkel. Ezért aztán tele is vannak bűzlő hajléktalanokkal a buszok és a villamosok (Pl. kedvencem a 62-es és a 28-as). A metró azért kulturált valamennyire, mert oda már le sem nagyon engedik a bliccelőket. Hasonlóan jó megoldás az első ajtós felszállás a buszoknál.

funfun 2016.10.23. 08:55:48

@EnTeO: Szemtanúja voltam, mikor fiatal srácok átugrottak Párizsban a kapun. Alig fél perc múlva már rendőrök kérték a papírjaikat.

dik_ 2016.10.23. 08:56:01

"Összességében, bár kifejezetten negatív élményem nincs a budapesti ellenőrökkel"
Nincs negatív élményed, rendben, én is ugyanezt tapasztaltam.

"azért pozitív se nagyon van."
Hát, ilyen hülyeséget már rég olvastam. Mi a lótúrót vársz, kínáljanak meg kávéval??

bkkzol 2016.10.23. 08:56:10

Nem rosszak a pesti ellenőrök, ez a dolguk. Sőt ki kellene terjeszteni a jogaikat. Közútálat tárgy a sok koszos, büdös hontalan, csavargó a villamosokon. Nem lehet velük mit kezdeni. A vandalizmust is sokkal keményebben kellene büntetni. Tudom ez utóbbi nem ellenőri feladat.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2016.10.23. 08:56:30

Párizs: a metrón nem nagyon erőltetik, hiszen ki se tudsz menni az állomásról jegy nélkül, kicsit olyan mint New York ebből a szempontból.
Stuttgart: most a menekültek érkezésével azokon a vonalakon amik érintenek Flüchtlingsheim-eket, ott megtolták az ellenőrzéseket, de normálisak segítőkészek.
Londonban egy hosszú hétvége alatt egyszer nem láttam ellenőröket, ott inkább a saját érdekedben kell nyomkodni az Oyster-t különben úgy lehúznak automatikusan hogy simán ugrik 15 font egy nap alatt :)

ruba 2016.10.23. 08:57:33

@dik_: Egy kávé jól esne köszönöm.

No name est omen 2016.10.23. 12:53:53

Rémlik, hogy Genfben elkérték a jegyem a villamoson, de annyira nem volt meghatározó élmény, hogy nem is igazán tudnék róla beszámolni, egyenruhájuk tuti nem volt.

No name est omen 2016.10.23. 12:54:02

@ruba: Villamoson senki nem kérte tőlem, de nem is volt első ajtós felszállás :) a metrót kihagytam. Lehet az ottani ismerősök tájékozatlanok, azért nem láttak még cetli jegyet.

dik_ 2016.10.23. 12:54:05

@ruba:
Ha ellenőr leszek, kaphatsz! :)))

Csb 2016.10.23. 12:54:08

Melbourne: egyszerre 5-10 feketeruhas, tekintelyparancsolo ellenor jon a metron. Mindenki jo fej, kaller, blitzer egyarant. Neha a kijaratnal is vannak.
Engem elkaptak reggel 8-kor, mert hajnali 3-kor lejart a havi berletem, es a becsekkolasnal nem vettem eszre, hogy a havi berlet helyett az alkalmankenti utazasra fenntartott keretbol sem vont le penzt.
Vilagos volt, hogy nem ervenyes a jegyem, valaszthattam, hogy helyben fizetek 70 dollart, vagy egyeztetes utan 240-et, ha tenyleg kell.
Megkerdeztem a kallert, hogy van-e esely kervenyezni a birsag elengedest arra alapozva, hogy folyamatosan egy eve havi berlettel utazom, mindig megujitjak (lathatjak online). Azt mondta, hogy probalkozzak nyugodtan. En ezt biztatasnak vettem, de hiba volt.
En kitolasnak ereztem, mert regi motorosnak tunt, tudhatta jol, holgy nem fogom oket meghatni. Igy buktam 240-70 dollart miatta, es nem tartottam fair-nek.

taffer 2016.10.23. 12:54:11

Nürnbergben egy évig egyáltalán nem találkoztam ellenőrrel a metrón, pedig naponta kétszer használtam. Aztán mikor először jöttek, fel sem fogtam mi történik. Felszálláskor egy fiatal, jókedvű társaság voltak hátizsákokkal meg mindennel, úgyhogy mikor felfedték magukat, úgy éreztem magam, mint egy színházban. Még utána is percekig mosolyogtam, és látszott, hogy ők is élvezik a munkát.

Az utóbbi másfél évben kicsit változott a helyzet, talán a több migráns miatt, de volt, hogy havonta többször is futottam ellenőrzésbe. Udvariasak és kedvesek, de már nem egy móka, inkább rutin.

zsoci 2016.10.23. 12:54:15

Néhány pontosítás: A budapesti metro be és kijáratánál nem ellenőrök, hanem biztonsági őrök állnak. Ha jobban figyeltek látni fogjáto, hogy soha nem kérik aktívan a jegyet, mert erre nincs is joguk. Nekik zöld karszalagjuk van, az ellenőröknek lila.

A budapesti rendszer zaklató és megfélemlítő. Különösen a közterületfelügyelők ellenőrzése visszataszító. Mondom ezt úgy, hogy nem tud nem lenni érvényes utazási jogosultságom.

A másik az, hogy nálunk semmi tolerancia nincs a rendszerben. Miért nem fordulhat elő, hogy valaki otthonfelejti a bérletet? Pláne egy gyerek? Miért nem lehet ilyenkor ingyen bemutatni? Miért ne ehet helyben megvenni az ellenőrtől a jeget? Régen ez nem volt gond. Egyszóval náluink ez (s) csak embertelen és csak a többletbevétlről szól.

Bécsben én is elég gyakran járok, ahogy Berlinben is. Egyik városban sem gyakran látok ellenőrt, de ha igen udvarias, és nem bántó.

engem senki nem nevezhet nyuszinak 2016.10.23. 12:54:18

Mindaddig megoldhatatlan lesz a dolog, amig az emberek nem keresnek annyit, hogy gond nelkul ki tudjak kifizetni a tomegkozlekedest. Es hat a nalunk ellenorkent alkalmazott tobbsegeben elmebeteg hajlektalan, akikekert a BKK SEMMILYEN feleloseget nem valal, is sulyosbitja a problemat.
Ez persze ertheto, normalis embernek eszebe sem jutna magyarorszag legmevetettebb helyzetebe kerulni. Direkt nem neveztem munkanak, mert ez nem az.

Vlad Tepes a jófiú 2016.10.23. 12:54:22

Lille: kétszer találkoztam ellenőrökkel. Az első alkalommal hárman kérték a jegyeket, határozottak, de udvariasak voltak. Viszont a második alkalommal kísértetiesen hasonló volt a helyzet, mint a fentebb leírt rigai eset. Szerelvény megállít, őrök bejönnek a szerelvénybe, a peronon rendőrök várakoznak. Nem tudom miképpen bánnak a bliccelőkkel, mert e két esetben nem volt bliccelő.
Brüsszelben még nem találkoztam ellenőrrel, igaz a metrót nem használtam csak buszt. Elsőajtós felszállás van, kivéve babakocsival. Elektronikus jegyek vanak (csakúgy, mint Lilleben) a söfőrtől is lehet venni, elég húzós, mert 2,5 euró egy vonaljegy. Ha egyéb árusítóhelyen veszem meg, akkor 2,2 euro, azt hiszem.

tomfree 2016.10.23. 12:54:25

Kijev meg tiszta sor: a metróba kapukon tudsz menni, a felszíni járatokon meg még van kalauz akitől tudsz jegyet venni. Ha nem veszel akkor odajön hozzád, szóval nagy tere nincs a lógásnak. Ha sokan vannak és megúszod és épp jön a kaller akkor megbüntet, ha meg látja hogy turista vagy és nem is beszéled a nyelvet, akkor esélyed sincs. Amúgy annyira olcsó a jegy, hogy nem éri meg lógni ott.

tomfree 2016.10.23. 12:54:29

Belgrádban többnyire jókötésű fickók az ellenőrök akik simán visszatartanak ha le akarsz lépni, amíg jön a rendőr. Nem beszélve, hogy az utasok kiállnak mellettük meg ha nagyon hepciáskodsz, jön a pofon is. Ott még a cigók is jegyet vesznek emiatt, mert ha balhéznak valaki elkeni a szájukat: az utas, a kaller vagy rosszabb esetben a rendőr, még rosszabb esetben mind együtt.

kommentes nikk 2016.10.23. 12:54:45

Hadd meséljek el egy rövid sztorit. Hivatalban dolgozunk volt egy visszatérő ügyfelünk, aki hónapokig jött hetente többször, teljesen őrül beadványai, panaszai voltak,ami nem csoda, mert skizofrén volt, amit papírokkal is bizonyított, de sok bizonyíték nem kellett, klasszikus full bolond volt, ráadásul fröcsögően fajgyűlölő, az a típus, aki szerint az őszi levélhullásért is a cigányok és a zsidók a felelősek, ömlött a szájából a mocsok, sokszor agresszív is volt, szélsőségesen ingadozott a hangulata, egyik nap nyájas, másik nap teli pofával dögöljön meg mindenki. Na, ezt a csodás nőszemélyt látta viszont az egyik kollegánk egy hónapja BKV ellenőrként a Nyugatinál, ilyeneket is felvesz zokszó nélkül a vállalat, aztán megy a csodálkozás, hogy panaszok vannak.

Hörömpő cirkusz világszám 2016.10.23. 12:54:48

Londonban foglyul estünk a metróban: nem engedett ki az automata, mert bemenetkor nem csippantottuk le az Oystert. Építési munkálatok folytak, el voltak kerítve a beengedőkapuk, azt gondoltuk, teljesen jó lesz, ha csak úgy bemegyünk. Aha, hülye turista! Szóval ott álltunk tanácstalanul a kijáratnál, futkostunk egyik automatától a másikig, persze egyik sem engedett ki, csak pirosan villogtak. Az ott lévő egyenruhások egy idő után észrevették és kérdezték, tudnak-e segíteni. Megmutatták a befizetőterminált, azon lecsekkolták a kártyáinkat, majd kedvesen közölték, hogy be is tudjuk fizetni rögtön a büntetést. Ha jól emlékszem, 5 font volt fejenként, de az ellenőrök végig udvariasak voltak, gondolom, magukban vihogtak a lúzereken.

Quantum Torrentino 2016.10.23. 12:54:53

Az, ha megírják az újságok, felteszik a honlapra, bemondja a tv/rádió, majd távolról kiszúrható egyenruhában, vagy virító láthatósági mellényben mellényben megjelennek az ellenőrök, nem ellenőrzés. Az egy vicc.
Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan "utasok", akik azt is elvárnák, hogy a járművezető bemondja: "Tisztelt utasaink, a következő megállóban ellenőrzés várható, a jegy nélkül utazóknak most még van lehetőségük leszállni!"
Még valami: olyan nincs, hogy bécsi BKV, sem londoni BKV, sem szegedi BKV. A BKV az a Budapesti Közlekedési Vállalat, ergo, csak budapesten lehet. Ha valaki írásra adja a fejét, az írjon, és ne próbálja meg a lehető legkevesebb karakterszámmal letudni a művet, miközben marhaságot ír. Ez nem csak neked szól, ruba, sajnos elég elterjedt jelenség, és sajnos nem csak a blogszférában.

trhf 2016.10.23. 16:03:53

BERLIN

Ahhoz itt kell élni, hogy pontosan ismerd a helyzetet. Itt a tömegközlekedés több cég közös együttműködése, kb olyan, mint amit a BKK-ban Bpen elképzeltek, csak ott fogalmuk sincs, hogyan kell megvalósítani.

Ennek megfelelően az ellenőrzés is különböző cégeknél különböző módon megy. Az S-Bahn-on mindig 2-3 civil megy körbe, relatíve van is esély arra, hogy találkozzunk velük, nyilván szeretik azokat az időpontokat, amikor jó eséllyel találhatnak "kuncsaftot". Pl. a munkaidő kezdetekor, délelőtti órákban, illetve pl. szombat késő éjjel is, amikor ugye sok bulizó, meg mindenféle eseményre induló ember utazgat ide-oda.

A BKV-nak itt a BVG felel meg, ez üzemelteti a helyi járatokat, itt viszont van egyenruhájuk, még biztonságival is együtt szoktak járni.

Ennek megfelelően, ha pótdíjaznak, akkor annak a cégnek is kell a pótdíjat befizetni, ahol elkaptak. Nincs "központi ügyfélszolgálat sem", ha pl az S-bahn-on kapnak el, akkor kizárólag csak az Ostkreuz állomás ügyfélszolgálatára lehet menni - pl. bemutatni a bérletet, ha otthon maradt vagy kp befizetni a büntit, ha nem akarja valaki elutalni (itt nem létezik postai csekk).

Egyébként teljesen normálisan viselkednek, nem fenyegető a fellépésük, még akkor sem, ha esetleg biztonságiakkal vannak - persze az már ad egy bizonyos "tekintélyt", ha pár egyenruhás elözönli a buszt :)

ruba 2016.10.23. 16:14:24

@Quantum Torrentino: Egyetlen egy helyen írtam le, hogy bécsi BKV, méghozzá a cég neve után, hogy érthető legyen miről beszélek. Nem hinném, hogy ez akkora bűn lenne. Ha leírtam volna, hogy Rigas Satiksme, nem biztos, hogy mindenki tudná miről van szó. Tehát legközelebb is oda fogom írni. Ha például azt írom, hogy "Sherikat-e rah ahan jomhuri-ye eslami-ye iran" akkor jó eséllyel senki sem fogja tudni, hogy miről beszélek. Továbbá tisztázzunk még valamit: Ez egy blog. Az írásáért pontosan 0Ft fizetést kapok, mint ahogy az olvasásáért is pontosan ugyanennyit fizetsz. A minőségi elvárásokat ehhez tessék igazítani. Igyekszem jól, és jót írni, de azért meggebedni nem fogok, nem a pulitzer-díjra hajtok, nem szeretnék irodalmi Nobel-díjat sem kapni. Alapvetően kicsit kikapcsolódás ez nekem, és azért a visszajelzések alapján úgy érzem, annyira nem rosszak az írásaim, de természetesen ha nem tetszik, nem kötelező elolvasni.

ruba 2016.10.23. 16:15:45

@trhf: Köszönöm, érdekes tapasztalatok. Amikor minket Stuttgartban az S-bahnon megbüntettek, mi is a DB helyi S-bahn központjába kellett hogy menjünk, nem a VVS-hez.

ruba 2016.10.23. 16:16:37

@Hörömpő cirkusz világszám: Az 5 fontos bünti nem is olyan sok, főleg londoni viszonyok között :)

ruba 2016.10.23. 16:17:27

@tomfree: Igen, általában Ukrajnában annyira olcsó a tömegközlekedés, hogy nem éri meg lógni. De még a bünti is alig több, mint nálunk egy sima vonaljegy :)

ruba 2016.10.23. 16:19:49

@Csb:"az alkalmankenti utazasra fenntartott keretbol sem vont le penzt." Ez hogy lehet? Akkor az nem valami szoftveres hiba? És mégis megbüntettek? Ez elég szomorú, ennél jobbnak gondoltam Ausztráliát.

Csb 2016.10.23. 18:19:44

@ruba: siettem, hogy elerjem a metrot, valoszinuleg nem jol tartottam oda a kartyat.

eisi73 2016.10.24. 16:11:04

@zsoci: A biztonsági őrnek is van joga ellenőrizni a jegyed, bérleted érvényességét, hisz ha nem érvényes, nem engedhet(ne) be.

Azért kell a közterületes, mivel még nekik sem hajlandóak sokan igazolni magukat, pedig ők hivatalos személyek, míg az ellenőrnek még felmutatni sem hajlandóak a jogosultságot igazoló okmányt, vagy a személyit, pedig a felszállással ezt elfogadták. De nálunk csak a jogaikkal vannak tisztában az emberek a kötelességeiket meg nagy ívben...
Nyugatabbra, ha valaki hibázik, az bevállalja, nem még nekimegy a közteresnek is!

Előfordulhat, hogy otthon felejti, de pont erre fog hivatkozni az is, aki nem vett jegyet. Aztán elmegy és vesz egy napijegyet, és azt mutogatja majd, hogy neki bizony volt! Ez a tanulópénz.
"Az eljárási díj éves, szemeszterre szóló, negyedéves bérletek vagy ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásakor 1 000,- forint, egyéb bérleteknél 2 000,- forint. A lehetőséggel az utas naptári évenként legfeljebb két alkalommal élhet. A kedvezményes éves, illetve az éves összvonalas Budapest-bérletekre az évi kétszeri korlátozás nem vonatkozik."
És pont ezért nem is lehet az ellenőrtől venni, mert majd akkor fog a delikvens venni, ha jön az ellenőr, egyébként meg bliccel. Ha megfigyeled, még a jeggyel rendelkezők zöme is csak akkor kezeli a jegyét, ha meglátja az ellenőröket.
Amúgy, lehet venni az ellenőrtől is, 8350 forintért. Illetve a további utazásokhoz természetesen vehetsz jegyet, csak az aktuálishoz nem.
Szóval, ez nem embertelenség, vagy plusz bevételi forrás, hanem a lógósok miatti kényszer, rajtuk kell számon kérni, hogy miért tetették szükségessé ezt az intézkedést.

eisi73 2016.10.24. 16:11:40

@engem senki nem nevezhet nyuszinak: Érdekes, hogy a bliccelők többsége nem a szegényebbek közül való, hanem azok közül, akik nyugodtan meg tudnák engedni maguknak.
A kicicomázott hölgyemény, aki szoláriumbarnított, mindig makulátlan frizurával, szép új műkörkökkel, iPhonnal, stb. Vagy az öltönyös úriember, aktatáskával.
A szegény szégyenli, hogy szegény, ő bizony inkább vesz jegyet, ha ki tudja spórolni.
Aki meg csak azért nem vesz, mert "drága", bár meg tudná fizetni, az menjen gyalog, vegyen biciklit, üljön taxiba... Drága a gáz, villany, csatorna is, a kenyér sem olcsó. Fizet az illető a moziban, a péknél, az étteremben, diszkóban, meg úgy általában, minden szolgáltatásért, csak az utazásért nem, mert az bizony drága! Ja, nem, csak azért mert ott úgy gondolja, megteheti, míg máshol nem meri megkockáztatni a nemfizetést!

eisi73 2016.10.24. 16:11:47

Nálunk nem drága az utazás, sőt, a pótdíj sem. Amint olvasható, Bécsben 100€, ami nálunk 8000Ft. Szóval, a fizetésünk kevés, nem az utazás drága. :)

Angol vasutas 2016.10.28. 16:29:04

@Hörömpő cirkusz világszám: Ez így kicsit pontatalan. Mivel az utazás megkezdése előtt, az állomásra történő belépéskor nem érvényesítettétek az Oyster kártyát a rendszer nem tudta értelmezni a leutazott viszonylatot, mert nem volt kiinduló pont. Ezt hívjuk incomplete journey-nek, vagy magyarul befejezetlen utazásnak. Ekkor a rendszer a maximális díjat vonja le, ami jelenleg 8.90 font, vagy 14.00 ha Gatwickre utazik az ember. Mivel ennyi gondolom nem volt a kártyátokon, a peronzár kapu nem engedett ki. Az öt font, amit fizetnetek kellett, nem büntetés volt, valószinűleg ennyi hiányzott a maximum díj kiegyenlítéséhez. Ha megbüntettek volna, az 80 fontba került volna fejenként, vagy 50-be ha néhány évvel ez előtt jártatok itt. Nem tudom angolul mennyire beszéltek, de ilyenkor telefonon vagy interneten egyébként vissza lehet igényelni a különbözetet, tehát ha mondjuk az utazás csak 4 font lett volna és levonta a rendszer a 8.90-et, akkor elmeséled, hogy mi történt, és 4.90-et visszatérítenek. Ha átépítés van, és a peronzár kapuk nyitva vannak, akkor is kell érvényesíteni a kártyát. Ha a peronzár kapuk nem használhatóak, akkor ideiglenes kártyaolvasókat szoktak kihelyezni, amit nyilván TI a helyi gyakorlat ismerete nélkül nem tudhadtatok.

János Bereczk 2017.03.07. 14:30:32

Az Alföldre utaztam, vonattal. A Keleti, jobb oldalán léptem, a pályaudvar peronjára, a vonat a másik oldalról indult. Rögtön egy kapuba botlottam, csomó ellenőrrel. Nyugdíjas vagyok jegyem nem volt, majd kiszámolták a koromat és tovább futhattam. Egy peronnak két vége van, így újabb ellenőrzés, majd már rohantam, és messziről mutattam a személyimet, de megkérdeztem, miért vannak ott? "-Hogy terrorista ne........"! A vonat már indult, a kalauz készségesen felsegített, a mozgó vonatra, Ő nem kérte a jegyet. Nemsoká megálltunk, a peronról egy ember szállt fel, ellenőrök sehol. A 'terroristák', a Keletiben maradtak?
süti beállítások módosítása