Újraindul a határátkelő vonat?

2019. február 11. - ruba

Még 2011-ben utaztam a moldáv-ukrán határon többször is átkelő Csernyivci-Ocnita vonatjárattal. A blogon 2015-ben az első cikkek egyikében mutattam be a vasútvonalat (az a cikk ide kattintva olvasható). Akkor már nem lehetett végigutazni a vonalat, azonban most úgy tűnik, hogy van remény az újraindításra. A Locals.md hírportál cikke szerint a Moldáv vasutak a járat úrjaindítását tervezi, sőt a vonatokat a egészen második legnagyobb moldáv városig, Bălţi-ig elvinnék.

s6301452.JPG

Csernyivci-Ocnita vonat halad valahol a moldáv-ukrán határvidéken.

 

Tovább

Kisinyovi trolifejlesztések

A kisinyovi troliüzem új aranykora?

Moldova fővárosa a kb. félmilliós Kisinyov. A város tömegközlekedését már több írásban is feldolgoztam (ezeket a korábbi cikkeket itt és itt olvashatjátok, ha érdekel titeket), azonban az elmúlt majd 2 évben annyi változás történt a trolibusz ágazatban, hogy ideje ismés billentyűzetet ragadnom. A kisinyovi troliüzem történelme egészen a közelmúltig semmiben sem különbözött a többi, hasonló méretű egykori szovjet nagyvárosi troliüzem történetétől. Az 1949-ben megnyitott trolibusz-hálózat szépen lassan bővült a Szovjetunió 1991-es felbomlásáig. Moldova függetlenedése után még pár év alatt kifutottak a szovjet időkben indult fejlesztések, de a gazdasági problémák a troliüzemre is kihatottak, megkezdődött a stagnálás időszaka. A rendszerváltásra egy 285km-es felsővezeték hálózat épült ki, melyen kicsit több, mint 300 trolibusz közlekedett, 29 vonalon.

403103.jpgKisinyov trolihálózata a város térképén: Jól látszik, hogy az egész várost behálózzák a vonalak, a legtöbb helyen egész a lakott terület határáig közlekednek a járatok.

A rendszerváltás utáni két évtizedben nem sok minden változott, egy-két vonalat megszűntettek (de szinte mindenhol továbbra is közlekedett trolibusz, maximum egy útszakaszon a korábbi 2 helyett 1 vonal maradt), néha pár darab új troli érkezett, de nagy átalakulások nem voltak. Még a 2000-es évek végén is főleg szovjet Ziu-9-es trolibuszok alkották a trolibusz állomány nagyobb részét, ezek mellett néhány csehszlovák Skoda, és pár ukrán Jumz troli üzemelt a városban. Azonban még ez a stagnálás is jobb volt, mint sok egykori szovjet nagyvárosi troli sorsa (pl.: a másfél-milliós Tbilisziben teljesen megszűnt a helyi troliüzem, az egymilliós Jerevánban pedig szinte teljesen eljelentéktelenedet). Kisinyovban továbbra is a városi tömegközlekedés legfontosabb eszköze maradt a troli, nem vették át az uralmat a marsrutkák és a buszok.

 kisinyov2.jpg

Trolivégállomási életkép még 2011-ből: Még kizárólag régi, szovjet Ziu-9-es trolikat láthatunk a képen, 1990 és 2010 között ez volt a megszokott.  

Tovább

A Budapest-Belgrád vonatok vége

A Szerb Vasút újabb elképesztő húzása

A Szerb Vasút viselt dolgairól már megemlékeztem pár alkalommal itt a blogon. Volt szó az ingatlan mutyi miatt egy félkész állomásra átköltöztetett belgrádi főpályaudvarról (erről bővebben itt olvashattok ), vagy épp az ellehetetlenített macedóniai vonatközlekedésről (erről pedig itt írtam ). Mindezek csak az elmúlt egy év történései, és ahogy azt már megszokhattuk, a Szerb Vasút évente 2-3 olyan intézkedést hoz, amelyek hajmeresztő módon rombolják a szolgáltatás színvonalát, és a vasúti közlekedésbe vetett bizalmat. Mivel a legutóbbi ilyen változás októberben volt, időszerű volt ismét lépni valamit, és a derék szerb döntéshozók nem is hazudtolták meg magukat.

dscf6722_1.JPGMagyar vonat Belgrád régi főpályaudvarán: Ma már több okból is megismételhetetlen fotó. 

Tovább

Éjszakai vonatok Magyarországnál kisebb országokban

Magyarországon viszonylag kevéssé ismert az éjszakai vonatközlekedés, nálunk ugyanis kevés éjszakai vonat jár, azok is kizárólag nemzetközi forgalomban, ami ma már, a fapados repülők, és a filléres buszok korában egyre inkább rétegműfajnak számít. Így a legtöbben, akik egyáltalán ismerik is ezt a műfajt, azok is leginkább a nemzetközi utazással kötik össze azt éjszakai vonatozást, belföldi viszonylatban csak az igazán nagy országok (Oroszország, Kína, India vagy épp Románia és Ukrajna ) éjszakai vonatai ismertek. Magyarországon ilyen éjszakai vonatnak nincs igazán értelme az ország kis távolságai miatt (bár valóságtól kissé lerugaszkodva, akár Magyarországon is lehetne egy-két irányt éjszakai vonatokkal kiszolgálni ), de speciális esetekben akár Magyarországnál kisebb országokban is közlekedhetnek rendes, hálókocsis éjszakai vonatok belföldi forgalomban. A lentiekben 5 ilyen országot mutatok be röviden.

 rtemagicc_slovakexpres_banner_2_01.jpg

Eperjes felé közlekedő éjszakai vonat várja indulását Pozsony főpályaudvarán (forrás: A ZSSK weboldala)

Tovább

Macedónia, egy újabb ország nemzetközi vonatok nélkül

Már legalább 3 hónapja, hogy a szerb vasút nem tett tönkre semmit egyik napról a másikra, így lassan időszerű volt, hogy lépjenek valamit. Nos sikerült, a szerb vasút ismét "nagyot" alkotott, követve a maga által megteremtett hagyományokat. Október 1.-től megszűnik a Belgrád-Szkopje-Thesszaloniki vonatjárat. Természetesen a vasút hivatalos honlapján, vagy a hivatalos menetrendi keresőből ez nem derül ki, ott miért is tájékoztatnák az utazókat?! Nem, ez úgy derült ki, hogy a macedón vasútért és közlekedésért felelős szakemberek telesírták a médiát a hírrel. Tehát, ha a szerb vasút menetrendi változásaira vagy kíváncsi, akkor ne az oldalukat böngészd, hanem lehetőleg 0-24-ben nézd az Al-Jazeera szerb adását! Logikus. Egyébként a macedónok szerették volna megtartani utolsó nemzetközi járatukat, de a szerbek hajthatatlannak bizonyultak, még tárgyalni sem voltak hajlandók arról, hogy milyen feltételekkel közlekedhetne mégis tovább a járat. Ez aztán a konstruktív, vasúti vezetőhöz méltó hozzáállás!
20180811_163318.jpg
A Belgrád-Szkopje-Thesszaloniki vonat Belgrád Topcider állomáson. Elől a macedón fekvőhelyes kocsi, mögötte két, szintén macedón, ülőhelyes kocsi.

Tovább

10 meghökkentő tömegközlekedési rendszer az egykori Szovjetunióból

Az egykori Szovjetunió területén rengeteg olyan tömegközlekedési rendszer üzemel(t), melyek nyugati szemmel teljesen szokatlannak, vagy irracionálisnak tűnhetnek. Azonban a Szovjetunió sajátságos világában, ahol többek közt a kevés pénz, az erőltetett iparosítás, a propaganda, a magán gépkocsibirtoklás erős korlátozottsága és a tervgazdaság sajátos szabályai keveredtek, ezeknek a rendszereknek megvolt a maguk "racionális" oka. A blogon több ilyen tömegközlekedési üzemet bemutattam már, most összeszedtem a 10 legkülönlegesebbet.

670415.jpg

Cementgyári trolibusz az alig nyolcezres kazahsztáni Novaja Buhtarma központjában (Andrej Kohanov képe, a Zirjanovszki Járási Levéltárból Jurij Maller gyűjtése)

Terjedelmi okokból itt most az egyes közlekedési rendszerek rövid bemutatására van csak lehetőség, de mindenhol linkelek a korábbi, hosszabb cikkekre, ha még olvasnátok valamelyikről bővebben. Az üzemeket egy szubjektív érdekességi listába rendezve mutatom be a leghétköznapibbtól a legkülönlegesebbig. Lássuk hát a listát!

Tovább

A belgrádi S-bahn

Német megoldások balkáni köntösben

Legutóbbi cikkem is Belgrádról szólt, akkor épp az elbaltázott főpályaudvar-áthelyezésről írtam "Jugoszlávia Hauptbahnhof" címmel cikket, ezt érdemes a lenti írás előtt elolvasni, mert az alábbi írásban többször fogok rá visszautalni. Akkor főleg a távolsági közlekedés volt terítéken, most nézzük a helyi közlekedés egy különlegesebb szegmensét!

dscf6436.JPG

Erről az összefirkált vonatról lesz szó :).

Tovább

Jugoszlávia Hauptbahnhof

avagy requiem egy állomásért

2018.06.30-ával megszűnik a forgalom Belgrád régi pályaudvarán, és megnyílik az új Beograd-Centar állomás. Elméletileg egy ilyen változásnak örülni kéne, hiszen optimális esetben ez a vasút fejlődését jelenti. De déli szomszédunknál természetesen ezt is egy balkáni csavarral sikerült jól elrontani. Összefoglalómban röviden áttekintem Belgrád vasúti közlekedésének legnagyobb változását, és hogy siklott ki ez az egész projekt.

dscf6722.JPGMagyar vonat a régi pályaudvaron. Az utolsó években már annyira minimális forgalom volt az állomáson, hogy a budapesti éjszakai vonat szerelvénye egész nap bent állt az egyik vágányon.

Tovább

12+1 hely, amiért érdemes Ukrajnába utazni.

Magyarországról igen kevesen utaznak Ukrajnába, a legtöbben el se tudják képzelni, hogy Ukrajnába látogassanak. Aki esetleg mégis nekivág, az is ritkán jut Kárpátaljánál messzebb. Pedig Európa egyik legnagyobb országa rengeteg látnivalóval szolgál az odalátogatóknak, melyek közül több akár nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy Ukrajnában a magyar árak felével-harmadával számolhatunk (de bizonyos területeken, mint pl. a tömegközlekedés akár a magyar árak tizedéből kijöhetünk), akkor pedig egyenesen vétek kihagyni Ukrajnát. Az alábbi listában összeszedek pár helyet, amik szerintem a legjobbak/legszebbek/legérdekesebbek az országban. Ez nem egy ranglista, a helyszínek kb. úgy szerepelnek, ahogy éppen eszembe jutottak. A legtöbb helyen magam is jártam, de van pár célpont, ami még nekem is hátra van (ezt mindig fel fogom természetesen tüntetni az adott helyről szóló leírásnál). Az alábbi listában csak olyan helyek vannak, amelyek most is biztonságosan megközelíthetők. 

dscf2937.JPG

Szent Szófia Székesegyház, Kijev

Tovább

A falusi strandvillamos

Az egykori Szovjetunió különlegesnél-különlegeseb tömegközlekedési megoldásainak sorát folytatnám ezzel a cikkel. Volt már szó kisvárosi és falusi trolibuszról is, viszont falusi villamosról eddig nem. Pedig ilyen is volt, nem is túl messze Magyarországtól! A Krím-félsziget nyugati felén fekvő, ma kb. 2 ezres Molocsnoe volt az a falu, amely talán a legkisebb település volt a világon, mely önálló villamosüzemmel rendelkezett. De hogy is történt ez?

618045.jpg

A molocsnoei villamos (kép forrása: www.transphoto.ru)

A történet 1986-ra nyúlik vissza, amikor is tavasszal egy ismert, és szomorú dolog történt a mai Ukrajna területén: A Csernobili atomkatasztrófa. A katasztrófa a szovjet Dél-nyugati Vasút Korosztenyi Igazgatóságának területén történt. Ez alá az igazgatóság alá több mint tízezer dolgozó tartozott, akiknek az egészségét komolyan veszélyeztette az atomerőmű katasztrófája, ezért a vasút igazgatósága összehívta a különböző vasúti vezetőket egy megbeszélésre 1986 nyarán, hogy átbeszéljék, milyen intézkedésekkel védjék a dolgozók egészségét. A megbeszélés helyszínéül a Krím-félszigeten, Jevpatorija melletti Molocsnoe falut választották, azon belül is az ígéretesen hangzó "Beregovoj" szállodába foglaltak ("Beregovoj" kb. annyit tesz, hogy "part menti", "(tenger)parti").

 189040.jpg

 A villamos végállomása a szálloda mellett (kép forrása: www.transphoto.ru).

Tovább