A marsrutkáktól a plackartig

Európa legszegényebb fővárosa

2014. december 06. - ruba

Kisinyov (moldáv nevén Chisinau, de én a magyarban jobban meghonosodott orosz alakját fogom használni), Moldova fővárosa. A legtöbb magyar már azzal is gondban lenne, ha el kéne helyeznie a térképen ezt a tőlünk alig 600km-re lévő országot. A fővárost valószínűleg még kevesebben ismerik, pedig érdemes ellátogatni ide! Kisinyov kiesik nem csak az átlagos, de még a nem átlagos turisták érdeklődési köréből is. Persze ez nem teljesen véletlen, hiszen nyilván Kisinyov nem veheti fel a versenyt Párizzsal, Londonnal, vagy épp Velencével, viszont mivel ezeknél nagyságrendekkel olcsóbb, így ár-érték arányban egész jó szolgáltatást kaphat, aki ide látogat, és unatkozni pedig nem fogunk, az is biztos. Mit érdemes tehát Kisinyovban csinálni/megnézni?

s6300748.JPG

Üdvözöljük Kisinyovban! (A képet Csizmadia Réka készítette)

Már a városba érkezve rögtön érdekes látvány fogadja az embert, akár repülővel, akár vonattal jövünk. A reptérről befelé vezető főúton ugyanis, a város határán áll két panelház az út két oldalán, melyek együtt a „Portile Orasului” (A város kapuja) kompozíciót alkotják. Bár nyilván nem egy szovjet panel a világ legszebb épülete, de itt kihozták a technológiából, amit lehetett, és az eredmény egész pofás lett, az út felé lépcsőzetesen emelkedő panellel.

s6301576.JPG

Portile Orasului, a város keleti kapuja. Sajnos ahhoz, hogy igazán jól látszódjon az egész elég messzire kellett volna mennem,de remélem a koncepció lényege ezen a képen is átjön.

s6301574.JPG

Az egyik panel a kettőből, amik a város kapuját alkotják.

Aki vonattal érkezik az pedig Kisinyov szépen felújított keleties motívumokkal díszített állomásán léphet moldáv földre. Aki nem vonattal érkezik, annak is érdemes ellátogatni a vasútállomásra. Aki esetleg nemzetközi busszal tervezi elhagyni az országot, az a vasútállomáson a főbejárat mellett balra található irodában vehet nemzetközi buszjegyet. Mivel ez a Gara de Nord (Északi buszpályaudvar) kihelyezett jegypénztára, nem pedig utazási iroda, így külön felár sincs.

s6300899.JPG

Kisinyov pályaudvara, a kép bal oldalán a Bukarestből érkezett vonat.

Kisinyov fő tengelye a Stefan cel Mare sugárút, a legtöbb látnivaló itt, vagy ezen út közvetlen közelében található. Kisinyov lakossága hétszázezer közelében van, így bár nagyvárosról van szó, a belváros gyalog is felfedezhető. A Stefan cel Mare sugárúton mindenképpen érdemes egyszer végigsétálni, de az út kellemes hangulata miatt ez jó kikapcsolódás akár több alkalommal is. Az út a várost dél-kelet – észak-nyugat irányban szeli ketté. dél-keleti végétől nem messze van a vasútállomás, és ide jutunk akkor is, ha repülőtérről érkezünk a városba.

s6300921.JPG

Felszabadítási emlékmű a Stefan cel Mare sugárút végén

A sugárút végén található a Piata Natiunilor Unita (Nemzeti Egység Tere). Itt az út tengelyét a híres, „Chisinau” szálloda tömbje zárja le. Mellette áll a Moldáv Tudományos Akadémia, előtte a Felszabadítási emlékmű. Innen a Stefan cel Mare-n elindulva alig 100m után keresztezi az út a Strada Ismail-t, ezen érhető el két fontos buszállomás is, a Gara de Nord és a Gara de Sud is. A következő keresztúton (Strada Tighina ) jobbra fordulva érhető el a központi piac , és a központi buszállomás (Gara Central és a Gara Suburban). Tovább haladva több államigazgatási épület mellett elhaladunk (minisztériumok, bíróságok), ezek nem érdemelnek külön szót, inkább átlagos, mint szép épületekben vannak. Az első fontosabb látnivaló a Városháza, mely az út bal oldalán áll. A sárga, két emeletes épület olasz gótikus stílusban épült 1901-ben.

s6301392.JPG

Kisinyov, városháza.

 

A városháza után az út kiszélesedik, és kijutunk a város főterére. Az út jobb oldalán áll a Moldáv Diadalív, melyet Beszarábia orosz-kézre kerülésének emlékére emeltek. A Diadalív mögött egy park kezdődik, melynek közepén áll Kisinyov katedrálisa.

s6301369.JPG

Diadalív, mögötte a katedrális

s6301357.JPG

 

A Diadalív, mögötte a kormány maga korában modernnek számító épülete.

Az út másik oldalán a Moldáv Kormány épülete áll. Az épület nem tűnik túl izgalmasnak, tipikus 70-es évekbeli  szovjet kocka-irodaház benyomását kelti, érdekessége, hogy 1964-ben épült, messze megelőzve korát, akkor egy ilyen épület nagyon modernnek számított. A hatalmas tér sarkán áll a város jelképe Stefan cel Mare szobra, mögötte a szintén róla elnevezett park található.

s6301532.JPG

Stefan cel Mare szobra a város egyik jelképe, és a helyiek kedvelt találkozóhelye.

A parkkal szemben, az út jobb oldalán található az Állami Opera és Balett 1980-ban elkészült érdekes épülete. Továbbhaladva a az út bal oldalán a Moldáv Parlament nyitott könyv alakú épülete. Az épület az 1980-as években épült a Moldáv Kommunista Párt Központi Bizottságának. A parlamenttel szemben áll a Köztársasági Elnök hivatalának toronyháza. Az épület igen modern, az 1980-as évek legvégére készült el, eredetileg a Moldáv Parlament épületének szánták.

s6300936.JPG

Az Operaház.

s6301529.JPG

A Moldáv Parlament épülete.

s6301527.JPG

A Köztársasági Elnöki Hivatal toronyháza

A sugárútnak ezzel véget ér az igazán érdekes része, az út további részén a Moldáv Műszaki Egyetem, a Gyógyszerészet-tudományi Egyetem és a Magyar Nagykövetség található. A 3,4km-es út végét a Piata Dimitre Cantemir (Dimitre Cantemir tér) zárja, mögötte a „Szaljut-ház” képezi az út fizikai lezárását.

A városban persze nem csak a Stefan cel Mare sugárúton vannak látnivalók, ezekről lesz szó a következőekben. Kisinyovnak két igazán érdekes múzeuma van, az egyik a Moldáv Történeti Múzeum illetve a Moldáv Néprajzi és Természettudományi Múzeum. Ez utóbbinak az épülete is elég érdekes, az építész közép-Ázsiában tanult, ezért az épülethez ottani motívumokat használt fel. Mindkét múzeum a Kormányépület mögötti területen található.

s6301685.JPG

A Néprajzi és Természettudományi Múzeum

s6301346.JPG

 

Kisinyov egyik jelképe a Víztorony

Ugyanitt több egyetemi épület is van, valamint itt található Kisinyov egyik jelképe, a régi víztorony. Sajnos az épület elég romos állapotban van, de tervek vannak a felújítására. A Strada Ismailon a Stefan cel Mare-tól dél-nyugat felé haladva található az Eternitate emlékmű, mely a II. világháborúban elesett katonák, illetve a dnyesztermenti háborúban 1991-93 között elhunyt katonáknak állít emléket.  Az emlékmű-komplexum elég nagy területen terül el, központi eleme a második világháborús emlékmű, mely 5 db puskatust formáz, ami egyrészt utalás a háború öt évére (a Szovjetuniónak ugye 1941-1945 között zajlott a háború). illetve a puskatusok vörös színe miatt a vörös csillagra.

s6302261.JPG

Az Eternitate Emlékmű

Ezen kívül szobrok, síremlékek, örökláng alkotja a komplexumot, hátsó részében pedig egy egész katonai temető található. Hasonló jellegű emlékmű a Riscani városrészben található Afganisztáni Háború Emlékműve, mely a Bulevardul Moscova vég felé található egy kis parkos részen. A közelben található Műszaki Egyetem kertjében kisebb szoborpark tekinthető meg teljesen ingyen.

s6302290.JPG

Az afganisztáni háború emlékműve.

A belváros egyik leghíresebb látnivalója a Puskin ház, mely az óvárosban az Anton Pann és a Ion Pruncul utcák kereszteződésében áll. Puskin itt töltötte 3 éves száműzetése nagyobb részét, és itt kezdte el írni híres művét az Anyegint.  Kevésbé ismert tény, hogy Puskin rajzolt is, az itt hátrahagyott rajzait féltve őrzik, és a helyi színházak mind a mai napig felhasználják, ha egy Puskin darabot színre visznek. Így a szereplők a Puskin által elképzelt módon jelennek meg a színpadon.

s6301616.JPG

Puskin egykori háza, ma múzeum.

A Puskin-háztól függetlenül is érdemes egy rövid séta erejéig ellátogatni az óvárosba, melynek neve nem annyira a régi épületekre utal, hanem arra, hogy a nagy városrendezések ezt a részt elkerülték, így a terület megőrizte régies úthálózatát. Az óvárosnak ironikus módon már-már falusias jellege van, girbe-gurba földutak, kertes házak alig egy karnyújtásnyira a 2X2 sávos, nyüzsgő Stefan cel Mare sugárúttól.

s6301624.JPG

Utca Kisinyov óvárosában

s6301626.JPG

Párszáz lelkes falu valahol vidéken? Nem, ez egy hétszázezres nagyváros központja!

A város külső részei már nem bővelkednek ennyire látnivalókban, ám egy-egy érdekes épület a városhatár közelében is előfordulhat, csak nyitott szemmel kell járni. A városkapunál (Portile Orasului, lásd fentebb), a Botanica városrészben található a városi állatkert, illetve itt található az egész kerület névadója a botanikus kert is. Az egész város nagyon zöld, rengeteg park, erdő található Kisinyov területén, emiatt ez Európa egyik legzöldebb fővárosa. A sok zöld  igen barátságossá, és kellemessé teszi a környezetet. 

s6301387.JPG

Kisinyov látképe, egy hídról. Zöldellő erdők, ameddig a szem ellát, néha persze kiemelkedik egy-egy lakótelep.

A város közelében található néhány érdekesebb falu, ahova érdekes ellátogatni. Cricova néhány kilométerre található a város határától, és borászatáról híres. A Cricovai Borászat rendelkezik a világ második legnagyobb, nagyjából 150km-es borospince-rendszerével (a legnagyobb egyébként a szintén moldovai  Milesti Micii), mely azon kívül, hogy hatalmas borospince-rendszerrel rendelkezik, egy igen komoly gyűjteményt tudhat magáénak. Többek közt Hermann Göring magán-borgyűjteménye is itt maradt a második világháború végén, így a pincészet valódi ritkaságokkal is büszkélkedhet. A cricovai bor igen jó minőségű, akkor is érdemes venni egy palackkal, ha az embernek nincs ideje kimenni a borászatba. Vadul lui Voda 8km-re található Kisinyovtól, a Dnyszter partján, a fővárosiak ide járnak strandolni a meleg nyári napokon, ha már elfáradtunk Kisinyov felfedezésében egy napot itt is el lehet pihengetni.

Gyakorlati tudnivalók

Kisinyovba Budapestről sajnos nem egyszerű az eljutás. Kocsival 2 napot rá kell szánni, valahol Erdély keleti részén esetleg Moldvában egy éjszakát be kell iktatni. A moldáv útviszonyok bizony nem a legjobbak, ezért ha saját kocsival megyünk, készüljünk erre fel. Kisinyov és környékének úthálózata nagyjából rendben van, de vidéken még a főutak között is van olyan, ami nincs leaszfaltozva.

s6300883.JPG

Az Ungheni-Kisinyov főút. Erdély felől Kisinyovba ezen az úton vezet a legrövidebb út.

s6302174.JPG

Főút és bekötőút kereszteződése kelet-Moldovában. Mindkettő út földút, egyik sincs aszfaltozva.

Repülővel a Malév megszűnése  óta csak átszállással,  viszonylag drágán lehet eljutni Kisinyovba. Bécsből közvetlen járat is van, ez esetleg a nyugat-Magyarországon lakóknak lehet reális választás. Busszal is el lehet jutni Moldovába, a közös nyelv miatt Románia felé elég jó összeköttetések vannak. Már Magyarországhoz elég közel, Temesvárról is indul naponta busz Kisinyovba, bár az út elég hosszú, így elég bevállalósnak kell lenni hozzá. Kolozsvár egy jó köztes megoldás lehet, innen már nincs olyan messze Kisinyov, mint Temesvárról. A legkényelmesebb, bár szintén nem egyszerű eljutást a vasút biztosítja. Két út között lehet választani, az egyik Románián át vezet, a másik pedig Ukrajna felől közelíti meg Moldovát. Románia felé egyszerűbb, de drágább az eljutás. Budapestről Bukarestbe kell eljutni éjszakai vonattal, majd egy rövid bukaresti városnézés beiktatása után lehet továbbindulni este Kisinyovba a Prietenia nevű hálókocsis vonattal. Aki ezt az utat választja, az reggel a román-moldáv határon végignézheti a vasúti kerékcsere folyamatát (már ha érdekel ez valakit :) ).

s6300843.JPG

A Bukarest-Kisinyov vonatot betolják a kerékcseréhez Ungheniben.

Ez a vonat délelőtt 10-re ér Kisinyovba. A másik út jóval olcsóbb, de kissé macerásabb is. Első körben Záhonyba kell eljutni, majd innen kishatárforgalmi vonattal kell átkelni a határon az ukrajnai Csapra. Csapról minden este indul közvetlen hálókocsis vonat Odesszába, ezzel másnap dél körül érhetünk Odesszába. Mivel ez a vonat a tengerpartra megy, ezért nyáron nagyon fontos, hogy a jegyet előre, a neten vegyük meg erre a vonatra, mert a helyek akár hetekkel indulás előtt betelhetnek. Odesszában érdemes lehet egy éjszakára megaludni, és kicsit felfedezni ezt a gyönyörű várost. Ha még az érkezés napján továbbutazunk Kisinyovba, akkor kb. 4 óra van a két vonat között (ez bőven elég, mert Ukrajnában nem jellemző, hogy a vonatok késnének) , és este 10 előtt picivel érkezhetünk Kisinyovba.

s6302311.JPG

Odessza pályaudvara.

Kisinyovban a tömegközlekedés gerincét egy jól szervezett trolibuszhálózat alkotja, ezt egészíti ki a marsrutkák és buszok hada. A trolibusz 2 leibe, a busz és a marsrutka 3-5 leibe kerül (1 lei kb. 17Ft). A városi közlekedésnél érdemes résen lenni, mert a legtöbb vonal nem a nálunk megszokott este 11-ig közlekedik, ha nagyon későig kimaradunk, főleg a külvárosokban, könnyen hoppon maradhatunk! A fő szabály az, hogy minden fontosabb útvonalon van egy főjárat, ez az, amelyik a Stefan cel Mare központi részét érinti, pl a Ciocana lakótelep esetében ez a járat a 24-es. Ezek a járatok járnak a legtovább, a belvárosból kifele még este 11-körül is van egy-egy indulás, viszont a város széléről az utolsó kocsik inkább 9-10 óra között mennek el. Mi egyszer egy külvárosi étteremben vacsoráztunk, és 9:20-kor már az utolsó előtti 24-esre szálltunk fel, még 15 percet maradtunk volna, és már nem tudtunk volna visszajutni a belvárosba. A fenti, ciocanai példánál maradva, ugyanezen az útvonalon 3 másik járat is közlekedik, a 13,23,26. Ezek között lehet olyan,ami kifejezetten csak munkanapon csúcsidőben közlekedik, és olyan is, ami ugyan minden nap közlekedik, de az utolsó járat már 6-7 óra fele elmegy.

s6301354.JPG

Vidám trolibusz Kisinyovban :)

 A buszoknál hasonló a helyzet, viszont a marsrutkák éjjel-nappal járnak, azonban menetrendjük, és útvonaluk sokkal kiszámíthatatlanabb a várost nem ismerőknek, ezért ha lehetőségünk van rá, akkor inkább a város által biztosított busz és trolibuszok közül válasszunk. Ezekre érdemes tehát odafigyelni, ha a városban jövünk-megyünk. A belváros gyalog is bejárható, itt nincs szükség tömegközlekedés igénybevételére. A város külsőbb részeihez (pl. a Botanica városrészben található Portile Orasului, állatkert, botanikuskert hármas) azonban elég fárasztó lenne elgyalogolni, ilyen helyekre érdemes igénybe venni a városi tömegközlekedést.

s6301647.JPG

Trolibuszok a Stefan cel Mare sugárúton. Általában nem kell sokat várnunk, hogy jöjjön egy troli, vagy egy busz.

Szállás gyanánt hotelek széles választékából válogathatunk az egyszerű hosteltől a régi szovjet-korból itt maradt szállodán át az 5 csillagos fényűző luxushotelig. Aki inkább az olcsó szállásokat keresi nyugat-európában, az hozzá szokhatott, hogy a hostelek sok-ágyas „dorm-room”-jai a legolcsóbbak, ez a „beidegződés” itt azonban nem feltétlenül célravezető. A hostelek ugyanis alapvetően a nyugati hátizsákos turistákra vannak szakosodva, így áraikat is ehhez a réteghez igazítják. Bár a hostel így is olcsó (6-7 euró/fő/éj egy sokágyas szobában egy ágy), az olcsóbb szállodákban minimális, 1-2 eurós pluszpénzért adnak kétágyas szobákat, így ezt érdemes lehet számításba venni. Én magam mindkét kisinyovi tartózkodásom alkalmával a Hotel Zarea nevű szállodában laktam, nem egy nagy szám, de elégedett voltam vele, gyakorlatilag a város központjában található.

Étkezésnél is bőséges választék áll rendelkezésünkre. A piacokon olcsón, mindössze pár leiért lehet pirogot venni, ez talán a legolcsóbb lehetőség. Ha valaki erre vágyik, akkor az országban található összesen 4 darab McDonald’s is, mind a 4 Kisinyovban található. Aki teheti, annak ajánlom az Andy’s pizza pizzéria-hálózat valamelyik éttermének meglátogatását,ebből csak Kisinyovban 28 egység található, ami szerintem egy hétszázezres városban igen szép szám. Emiatt gyakorlatilag minden utcasarkon egy Andy’s Pizzába botolhatunk, és az étterem nem véletlenül igen népszerű. Árai nem filléresek, de a magyar árszínvonalnál még mindig picit olcsóbbak, ételeik viszont kiváló minőségűek.

s6302294.JPG

Egy Andy's Pizza a Ciocana-lakótelepen.

A moldávok általában nagyon barátságos, és segítőkész emberek, de idegennyelvtudással nem állnak valami jól. Az oroszt mindenki beszéli, így aki még tanult oroszul, és emlékszik is rá, az elboldogulhat. Angolul a fiatalabb generációt érdemes megszólítani.  Összességében azt tudom javasolni, hogy aki teheti, és nyitott az újdonságokra, az látogasson el Moldovába, és azon belül is Kisinyovba

Ha kedvet kaptatok egy kisinyovi úthoz, de a fenti kis összefoglalónál bővebben is olvansátok az eljutás mikéntjéről, akkor a következő cikkünk nektek szól: Utazás szárazföldön Moldovába . Ha pedig tágabban Moldováról olvasnál érdekességeket, ajánlom Lengyel László kiváló blogját, melyen rengeteg érdekes, Moldovához kapcsolódó írás jelenik meg hétről-hétre: Túl a Pruton

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr486959769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása