A marsrutkáktól a plackartig

Moszkvai Városi Tanácsok :)

2016. január 30. - ruba

Az eddigi bejegyzések, melyek utazási tanácsokkal foglalkoztak, mind általánosságokat tartalmaztak, melyek minden utazónak szóltak, akik útra kelnek, bármi is legyen céljuk. Ma egy speciálisabb poszt következik melyben kifejezetten Moszkvába látogatóknak adok egy-két jótanácsot ahhoz, hogy a lehető legélvezetesebb, és legtartalmasabb legyen az utazásuk. Moszkva ugyanis egy külön világ, egy hatalmas metropolisz, melynek megvannak a maga sajátosságai. Nézzük meg ezeket! Természetesen ha valamit kihagytam volna, akkor jöhetnek a kommentek :).

dscf_3178.JPG

A város jelképe a Vörös Tér.

1. Moszkva hatalmas, szánd rá az időt!

Persze ez elég logikus, hiszen egy 12 milliós városról van szó. Azonban valahogy (talán a sok hely miatt szellősen építették be a várost?) mégis sokkal nagyobbnak tűnik Moszkva, mint a többi, hasonlóan nagy város (pl.:Párizs vagy Teherán). Emiatt, ha a városba látogatunk, elég sok időnk fog elmenni a különböző látnivalók közötti eljutással. Tehát legalább 3-4 napot rá kell szánni a város felfedezésére, alább ne adjuk. Egy napra kiugrani felesleges.

dscf_2781.JPG

A Kutuzovszkij Proszpekt a város egyik nagy sugárútja.

2. Ne gyalogolj!

Az előző pontból is következik, hogy az egyes látnivalók között nagy távolságok is lehetnek. Persze a belvárosban azért itt is sűrűbben állnak a látnivalók, de nem árt óvatosnak lenni. A turistatérképen 2cm-re lévő objektumra a megszokás miatt azt gondoljuk, hogy itt van 3 sarokra, elsétálunk addig. Vagy ugyanígy gondolhatjuk, hogy egy megállóra nem szállunk metróra. Ezeket a megszokásokat jobb elfelejteni :). Én egyszer döntöttem úgy, hogy lesétálok egy metrómegállót: kb. 2 órás séta lett belőle... Persze más, ha csak kikapcsolódás céljából sétálunk egyet, de arra, hogy az ember eljusson A-ból B-be, inkább használjuk a tömegközlekedést, és ezzel el is jutunk a 3-as ponthoz.

dscf_2497.JPG

A 2X6 sávos Szadovoje Kolco  egyébként sem csábít sétálásra. Az embernek az az érzése, hogy a túloldalra születni kell...

3.  Használd a tömegközlekedést!

Moszkvában kiváló a tömegközlekedés, és az ára is megfizethető. A közutak ezzel szemben nagyon leterheltek, gyakoriak a nagy dugók. Szerintem senki sem szeretné a nyaralását dugóban araszoló taxikban tölteni. Nyilván az egész tömegközlekedés gerince a metró, ami amellett, hogy praktikus, önmagában is egy külön látnivaló, már csak ezért is megéri megvenni egy napijegyet. A metró nagyon sűrűn közlekedik, csúcsidőben, alighogy a szerelvény elhagyta az állomást, már meg is pillanthatjuk a következő vonat fényeit az alagútban. Még este 11-kor is csak 3 percet kell várni egy vonatra. Ráadásul a nagy megálló-távolságok miatt a metró egész nagy átlagsebességgel halad, vagyis viszonylag gyorsan eljuthatunk a célunkhoz. A metrók mellett a buszok, trolik és villamosok csak másodlagos jelentőségűek, de a metrómegállók egymáshoz viszonyított nagy távolsága miatt azért fontosak. Minden felszíni járat csatlakozik legalább egy helyen valamelyik metróvonalhoz, de az átlagos járat inkább többször találkozik metróval.

dscf_2587_1.JPG

A Komszomolszkaja, a moszkvai metró egyik legszebb állomása. További képek a moszkvai metró szebb állomásairól itt, itt, itt, itt, itt és itt találhatóak.

4. A Lenin-mauzóleum.

Itt több hasznos tanács is van. A mauzóleum viszonylag keveset van nyitva, kedden, szerdán, csütörtökön és szombaton lehet menni délelőtt 10-től délután 1-ig.  Emiatt aztán nagy a sor, de ettől nem kell megijedni, az ugyanis elég gyorsan fogy. A belépés ingyenes. A csomagokat, és a fényképezőket, vagy fényképezésre alkalmas telefonokat le kell adni egy csomag-megőrzőbe a Történeti Múzeum épületének oldalában. Ez is ingyenes. Ez után lehet bemenni, és megnézni Lenint. Bent nem szabad hangoskodni, tiszteletlenül viselkedni, és túl sokáig időzni sem, ezen szabályok betartására teremőrök ügyelnek. Egy rövid megállás persze belefér, nem kell végig rohanni.

dscf_2696.JPG

A Lenin-mauzóleumhoz várakozók sora. Nem kell megijedni, gyorsan halad.

5. Tanulj meg pár szót oroszul!

Ha már nem abba a generációba tartozol, akinek kötelező volt oroszul tanulni (ahogy én sem oda tartozom), akkor érdemes pár alap dolgot megtanulni. Moszkva nem Szent Pétervár, utóbbi egy nyugatos, turistás nagyváros, viszonylag sokan beszélnek angolul, és sok minden ki is van írva angolul. Moszkva ezzel szemben egy igazi birodalmi főváros, aminek lakói mai napig a világbirodalmi reflexek szerint élnek. Emiatt sokszor még a legturistásabb helyen sem beszélnek angolul, és sok helyen csak cirill betűs feliratok vannak. Emiatt érdemes megtanulni a cirill betűket (nem olyan nehéz). Továbbá pár alap orosz mondattal is nagyon sokat el lehet érni. Én például a Kreml-be egy olyan olcsó jeggyel mentem be, ami olcsóbb volt minden kiírt jegynél, máig nem teljesen értem, hogy hogyan. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy oroszul kértem a jegyet. Természetesen a cirill betűkkel sem árt tisztában lenni.

dscf_2568_1.JPG

Információs tábla a metróban: Nincs minden kiírva angolul.

6. Érkezz vonattal!

Talán a legnehezebben kivitelezhető ez a pont, és nem is kell feltétlenül ragaszkodni hozzá, de érdemes. Oroszország egy hatalmas ország, és ezt az országot a vasút hozta létre (legalábbis a tényleges hatalom nem nagyon ért el a távoli területekre a vasút megépülte előtt), és a vasút tartja egyben mind a mai napig. Az igazi orosz életérzéshez sokkal inkább hozzátartozik a vonatozás, mint a repülés  az autókázás vagy a buszozás. Vagyis ha autentikusan akarunk megérkezni Moszkvába, akkor azt bizony vonattal kell megtennünk. Ez azért is jó, mert így egy kicsit átérezzük, hogy milyen messze is járunk otthonról. Jelenleg naponta közlekedik közvetlen hálókocsi Budapestről Belaruszon keresztül Moszkvába. Ez elég drága megoldás, ráadásul az orosz mellett belarusz tranzitvízum is kell hozzá. Olcsóbban is megoldhatjuk az utazást, ha Ukrajnán keresztül utazunk. Mindenféle rossz hír ellenére a mai napig van vonatközlekedés a két ország között, igaz nem olyan sűrű, mint régen, de Kijevből még így is napi 8-10 vonat közlekedik Moszkvába (bizonyos vonatok csak minden 2. napon közlekednek, innen az eltérések). Ha Ukrajnán át közelítjük Oroszországot, akkor is elég lehet egyszer átszállni, Kijevben, de ha igazán sokat akarunk spórolni, akkor érdemes bevállalni még egy kis macerát, és záhonyi és csapi extra átszállásokkal utazni. Én magam egy Budapest - Alma Ata vonatút keretén belül utaztam végig vonattal Budapesttől Moszkváig, erről részletesebben ebben a bejegyzésben olvashattok.

dscf_3184.JPG

Orosz vonatszerelvény a Leningradszkij pályaudvaron. 

7. Ne csak a belvárosban nézelődj!

Moszkva belső része nagyjából a körmetrón belüli terület. Bár a legtöbb látnivaló itt található, azért elég sok minden található ezen a vonalon kívül is, hiszen Moszkva, növekedése során sok korábbi települést magába olvasztott. A Novogyevicsi-kolostor, a Kolomenszkaja-park a VDNH vagy akár a második világháborús emlékközpont mind kijjebb találhatóak, így érdemes ellátogatni a külsőbb kerületekbe is. Érdemes lehet egy igazi nagy moszkvai lakótelepre is ellátogatni, csak az érzés végett. Gyakorlatilag bármelyik metróvonal külső részén lakótelepeket találhatunk, így ezt nem kell nagyon tervezgetni :).

dscf_2324.JPG

A Novogyevicsi-kolostor a belvárostól messzebb található.

8. Ne a belvárosban vásárolj!

Moszkva drága város, bár az utóbbi évek rubel-gyengülései ezen talán segítettek valamit. A belvárosi szupermarketekben elképesztő árakkal találkozhatunk, de azért nem kell megijedni. A nagy hipermarketekben Moszkvában is viszonylag olcsón lehet vásárolni, így akár még a magyarnál is barátibb árakat találhatunk (persze ez termékkategória-függő). A belvároshoz talán a legközelebb az "Auchan-Lefortyovo" található, mely a Kalinyinszkaja-metróvonal (sárga) Aviamotornaja állomásától 400m-re található, alig 2 megállóra a körvonaltól. Ez arányaiban olyan, mintha nálunk a Klinikáknál lenne egy akkora Auchan, mint amekkora Budaörsön van.

dscf_2410.JPG

A GUM-áruház nagyon szép, de a napi zsemlét és szalámit nem érdemes itt megvenni :)

Remélem a fenti kis lista hasznotokra válik majd, ha egyszer Moszkvába vetődtök!

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr728192276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása