A marsrutkáktól a plackartig

12+1 hely, amiért érdemes Ukrajnába utazni.

2018. június 14. - ruba

Magyarországról igen kevesen utaznak Ukrajnába, a legtöbben el se tudják képzelni, hogy Ukrajnába látogassanak. Aki esetleg mégis nekivág, az is ritkán jut Kárpátaljánál messzebb. Pedig Európa egyik legnagyobb országa rengeteg látnivalóval szolgál az odalátogatóknak, melyek közül több akár nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy Ukrajnában a magyar árak felével-harmadával számolhatunk (de bizonyos területeken, mint pl. a tömegközlekedés akár a magyar árak tizedéből kijöhetünk), akkor pedig egyenesen vétek kihagyni Ukrajnát. Az alábbi listában összeszedek pár helyet, amik szerintem a legjobbak/legszebbek/legérdekesebbek az országban. Ez nem egy ranglista, a helyszínek kb. úgy szerepelnek, ahogy éppen eszembe jutottak. A legtöbb helyen magam is jártam, de van pár célpont, ami még nekem is hátra van (ezt mindig fel fogom természetesen tüntetni az adott helyről szóló leírásnál). Az alábbi listában csak olyan helyek vannak, amelyek most is biztonságosan megközelíthetők. 

dscf2937.JPG

Szent Szófia Székesegyház, Kijev

1. Kijev

Kezdjük rögtön a fővárossal! A kb. 3,5 milliós, 1000 éves metropolisz mindent tud, amit egy igazi világvárosnak tudnia kell. Rengeteg múzeum, szórakozóhelyek, jobbnál-jobb éttermek, ősi katedrálisok, monumentális épületek, gondozott parkok váltják egymást. De olyan dolgokat is találhatunk itt, amire nem is számítana az ember: A Dnyeper-folyó szigetein több kilométeres, homokos strandok várják a nyári hőségben kitikkadt kijevieket. A strandok teljesen ingyenesek, és az egyik szigeten még a metró is megáll, így jól meg is lehet őket közelíteni. Kijev fekvése is nagyon szép, a Dnyeper fölé az egyik oldalon erdővel borított dombvonulat magasodik. A strandról nézve mintha nem is egy milliós nagyvárosban lennénk.

uj3.JPG

Strand a Dnyeper-folyón-

A Pecserszkaja-Lavra évszázados sziklacelláiba alámerülve az ősi keleti kereszténység hangulatát élhetjük át. A Lavrától nem messze a hatalmas Ukrán Földanya szobor talapzatában megtekinthetjük a környék egyik legszínvonalasabb II. világháborús múzeumát. A látnivalók között utazva pedig a gazdagon díszített metróállomásokban gyönyörködhetünk. Akinek felkeltettem az érdeklődését, és szeretne többet megtudni Kijevről, az ide kattintva egy hosszabb cikket is olvashat a városról.

uj2.JPG

A Hrescsatik, Kijev főutcája, hétvégéken csak a gyalogosoké :).

2.Lviv

Ukrajna egyik legszebb történelmi nagyvárosa a 700 ezres Lviv (Lvov, Lwów, Ilyvó, Lemberg stb.). A város teljesen más, mint Kijev: Széles sugárutak helyett, szűk, macskaköves utcácskák, ortodox katedrálisok helyett katolikus székesegyházak, sztálinbarokk középületek helyett középkori lengyel kereskedőházak adják a város arculatát. Lviv képét Lengyelország és az Osztrák-Magyar Monarchia formálta, a Szovjetunióhoz csak a második világháború után került, így a szovjetes hatás is kevésbé érződik. A város megőrizte igazi, hamisítatlan közép-európai hangulatát, akár Csehországban, vagy Lengyelországban is lehetne. Lviv az ukrán kultúra igazi központja (ebből a szempontból talán még Kijevnél is fontosabb), színházak, múzeumok, fesztiválok egész sora várja a városba érkezőket és az itt lakókat. Lviv Monarchia kori hatalmas, acélcsarnokos vasútállomása már a megérkezés pillanatában érezteti az emberrel, hogy jó helyre érkezett. Hogy mennyibe is kerül egy pár napos kiruccanás Lvivbe, arról itt olvashattok bővebben.

dsc_0420.JPG

Lviv óvárosa. (Kristóf Ágota képe)

3. Dzsarilgacs-sziget.

Az "Ukrán-Maldív-szigetek"-nek is nevezett 42km hosszú fekete-tengeri szigeten sajnos még nem jártam, de ami késik nem múlik :). A sziget a Krím-félszigettől nyugatra található, a Dzsarilgacsi-öböl és a Fekete-tenger között. A szárazföldön a legnagyobb város Szkadovszk, ami népszerű üdülőhely az ukránok körében.

reg.jpg

Dzsarilgacs a levegőből: A sziget nagy részét egy hosszú, vékony földnyelv alkotja. (kép forrása: Wikipedia)

Szkadovszkról rendszeresen indulnak hajójáratok a szigetre, amin állandó település nincs, néhány remete él itt, illetve egy világítótorony van itt, aminek talán néha van valami kis személyzete. Így a 42km-es homokos parton, főleg a szkadovszki komp kikötőjétől távolabb alig vannak emberek. A vakítóan fehér homok és azúrkék tenger alapján tényleg valami trópusi helyen érezhetjük magunkat, csak a pálmafák hiánya árulkodik arról, hogy azért télen már közel sem ilyen kellemes hely a sziget.

dzsarilgacs.JPG

Dzsarilgacsi strand (kép forrása: Wikipedia)

4. Kamjanyec-Pogyilszkij

Sajnos Magyarországon a Habsburgok áldásos tevékenysége miatt alig maradtak meg épségben középkori várak. Ukrajnában azonban több vár is viszonylagos épségben vészelte át a történelem viharait. Az egyik legszebb és legnagyobb ezek közül Kamjanec-Pogyilszkij nyugat-Ukrajnában. A városban nem csak a vár, de az óváros is szinte érintetlenül megmaradt. A lengyeles hangulatú várost egy meredek szurdokvölgy öleli körbe, ami drámai látványt kölcsönöz az óváros mellett a várnak is. A városban található többek közt a világ legészakibb oszmán-kori minaretje (elnézést az egriektől, de bizony Kamjanec-Pgyilszkij kb. Kassa magasságában fekszik), amit egy templomhoz építettek hozzá. Miután a város felszabadult az oszmán uralom alól, a minaretet meghagyták, csupán a rajta lévő félholdat cserélték le egy arany-színű Szűz Mária szoborra. Hát hol van még katolikus templomhoz épített minareten arany Szűz Mária szobor? Ha részletesen is olvasnátok Kamjanec-Pogyilszkijról, akkor ezt ide kattintva megtehetitek :).

dscf_769.jpg

Kamjanec-Pogyilszkij vára.

5. Oleskivszki-sivatag és Aszkanija Nova

Ismét két olyan hely jön, ahol sajnos még nem jártam. Ezeket azért vontam össze, mert külön-külön azért annyira talán nem érdekesek, de mivel elég közel vannak egymáshoz, így összevonva már egy kellemes egy napos programnak ígérkezhet a meglátogatásuk (leginkább autóval rendelkezőknek, mert ezek elég isten-háta mögötti helyek). Az Oleskivszki-sivatag egy 161km2-es (ez kb. Székesfehérvár közigazgatási területének felel meg) homok-sivatag. Merthogy Ukrajnában, ha csak kicsiben, de ilyen is van :). Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de talán ez a Magyarországhoz légvonalban legközelebb lévő sivatagos terület, így ha valaki olcsón akar sivatagot nézni, ide kell ellátogatnia :)

34.jpg

Az Oleskivszki-sivatag részlete. (kép forrása: Wikipedia)

 Aszkanija Nova egy vadrezervátum, amit egy német gróf (Friedrich Eduardovych Falz-Fein) hozott létre még a XIX. század végén. A vadasparkban főleg sztyeppei állatok (pl.: Przsevalszkij-ló vagy más néven vadló) élnek, de pár egzotikus állat is helyet kapott a gyűjteményben (pl.: lámák, zebrák), így egy rövid pillanatra akár az afrikai szavannán is érezhetjük magunkat.

askania_steppe_przewalski_s_horse_01_yds_1676.jpg

Przsevalszki-ló és zebra Aszkanija Nova-ban. (kép forrása: Wikipedia)

 

6.Odessza

Ha vesszük Dzsarilgacs homokos strandjait, Lviv történelmi hangulatát és Kijev nyüzgését, majd ezeket összegyúrjuk, meg is kapjuk Odesszát. Odessza talán a legideálisabb nyaralási helyszín Ukrajnában. Történelmi belvárosa szinte érintetlenül megőrizte a cári Oroszország hangulatát. Szentpétervár után talán Odesszában maradt meg ennek a kornak a lenyomata leginkább. A hatalmas platánok és tölgyek mögött megbúvó 2-3 szintes belvárosi házak miatt nem is érezzük, hogy egy egymilliós nagyvárosban vagyunk. A világhírű Patyomkin-lépcsőről csodás kilátás nyílik a tengerre.

dscf3022.JPG

Az Odesszai Operaház.

A kikötőváros mindig is a különböző népek olvasztótégelye volt, ma leginkább az egykori Szovjetunió népei lakják. Így Odesszában a grúz, örmény, azeri, kazah, üzbég, török, görög, orosz és persze ukrán konyhák fogásait is autentikus módon készítik el. A rengeteg nép rengeteg vallást is hozott magával, az ortodox templom mellet zsinagóga és mecset is van a városban. Ha elfáradtunk a rengeteg kulturális látnivalóban, akkor pedig közel 20km-nyi, kiváló, homokos strand várja a fürdőzőket. Aki csak pihenni akar egy hetet egy jó tengerparton, annak is jó választás lehet Odessza, hiszen szemben egy átlagos tengerparti üdülőhellyel, itt az egymilliós nagyváros miatt nem kell üdülőhelyi árazással számolni. Persze, közvetlenül a parton itt is drága a fagyi, de két utcával lejjebb a boltban már teljesen normál, ukrán áron lehet mindent beszerezni. Aki pedig igazán jó áron szeretne vásárolni, az ellátogathat Európa egyik legnagyobb piacára a Privozra is. Odesszáról is olvashattok részletesen, ezen a linken.

20170615_114105_1.jpg

Strand Odesszában.

7. Csernyivci

Bukovina fővárosa a Kárpátok keleti előterében található. Történelme elég hasonló Lvivéhez, csak a lengyelek szerepét itt a moldávok/románok játszották. A középkorban a város a Moldáv Fejedelemséghez tartozott, később a Habsburg Birodalomhoz került. Az első világháború után Románia része lesz, majd a második világháború után kerül a Szovjetunióhoz. A város építészetén tehát ez a monarchiás hatás elegyedik a román évek termésével, de az egészt (Galícia közelsége miatt) áthatja egy kis lengyeles beütés is. Ebből a keverékből egy igen takaros kis város jön ki. A város fő látnivalói nincsenek túl messze egymástól, így gyalogszerrel is könnyedén bejárhatjátok őket. A legkülönlegesebb talán az Egyetem épületegyüttese, mely engem az angolszász egyetemi campus-okra emlékeztet. Az Egyetemen kívül persze itt is van Városháza, sétálóutca régi bérházakkal, és persze több templom is.

dsc_2130.JPG

A Csernyivcii Egyetem épületei.(Kristóf Ágota képe)

8. Zaporizzsja

Egy közép-ukrajnai iparvárostól nem vár sok mindent az ember, ehhez képest Zaporizzsja kifejezetten kellemes csalódás. A város közepén található Európa egyik legnagyobb víz-erőműve a DnyiproGESZ, aminek hídján bárki átsétálhat, így abszolút testközelből tapasztalhatjuk meg ennek a hatalmas építménynek a méreteit. De bőven nem csak ipari látnivalók akadnak itt. A Dnyeper egyik szigetén, Horticján egy középkori kozák faerőd replikáját építették fel, a falai között pedig egy skanzent rendeztek be. A kommunista idők építészete iránt érdeklődőknek is jó választás lehet Zaporizzsja, a város központján végig haladó sugárutat a nagy moszkvai sugárutakhoz hasonló stílusban építették meg. Akárcsak Kijevben, itt is várja egy hosszú, homokos strand a városnézésben megfáradtakat, így a nap végén csobbanhatunk egyet a folyóban. Zaporizzsjáról ide kattintva olvashattok bővebben.

s6301693.JPG

Kozák faerődben működő skanzen, mögötte Európa egyik legnagyobb vízerőműve.

9. Kárpátok

A Kárpátokon eddig csak vonattal keltem át, de kifejezett szándékomban áll, hogy egyszer megállok, és alaposabban bejárom a vidéket. A keleti-Kárpátok hegyei persze nem különböznek olyan nagyon Erdély, vagy épp Szlovákia hasonló jellegű hegyeitől, viszont azért mégiscsak itt található a Vereckei-hágó, és itt ered a Tisza, Magyarország egyik legfontosabb folyója. A síelés szerelmeseit pedig az új ukrán síparadicsom, Bukovel várja minden télen. Ha elsőre nincs is esetleg időtök megállni a Kárpátokban, érdemes az utat úgy tervezni, hogy a vonattal még nappal kelljetek át a hegyeken, hogy ha máshogy nem, legalább így gyönyörködhessetek a látványban!

dscf3170.JPG

A Kárpátok a vonat ablakából.

10. Ungvár

Kárpátalja fővárosa talán kevésbé egzotikus, mint az eddigi helyek, de talán épp ezért jó kis első megálló lehet Ukrajna felfedezéséhez. Még eléggé magyaros ahhoz, hogy ne legye túl idegen (az utcán elvétve még magyar szót is hallani), de van már benne annyi "ukrános", hogy ez után Ukrajna többi részét is könnyebb lesz megszokni. Tehát egy jó kis akklimatizációs megálló lehet az út elején. Az Ung-folyó partján álló belvárosban sétálhatunk egy jót, megnézhetjük a várat, és végül a naplementében sétálhatunk egy jót a folyóparton. A folyó partján Mihajlo Kolodko kárpátaljai művész apró szobrait is megtalálhatjuk, ő az aki Budapesten is több apró alkotást helyezett el.

dsc_0283.JPG

Sétálóutca Ungváron. (Kristóf Ágota képe)

11. Bilhorod-Dnyisztrovszkij és Zatoka

Ismét egy olyan páros, ami eddig kimaradt, de ami késik, nem múlik :). Kamjanec-Pogyilszkij kapcsán már volt szó ukrajnai várakról. Az egyik legszebb ezek közül egyértelműen Bilhorod-Dnyisztrovszkij (Dnyeszterfehérvár), ugyanis ez a Dnyeszter-limán (tulajdonképen egy tengeröböl) partján áll. A tengerparti vár fantasztikusan néz ki, és viszonylag olcsón látogatható. A városban azonban a váron kívül nem sok látnivaló akad, ezért egy egész napra talán kevés. Szerencse, hogy Odesszához közel található, ahonnan elővárosi vonattal könnyedén megközelíthető.

akkerman-fortress-aerial-5.jpg

Bilhorod-Dnyisztrovszkij vára a tengerparton. (kép forrása: Wikipedia)

Az Odesszából Bilhorod Dnyisztrovszkijba vezető vasútvonal áthalad a fent említett Dnyeszter-limánt a tengertől elválasztó földnyelven. Itt több üdülőhely is található, kiváló homokos strandokkal. A földnyelv egy kis szakaszon olyan vékony (alig 40-50m), hogy mindkét oldalon látszik a tenger. Ezek a részek a Krím elvesztése óta Ukrajna legfelkapottabb üdülőhelyei közé tartoznak, és nem véletlenül.

zatoka_panoramio.jpg

Légifelvétel Zatokáról. Jól látszik, hogy a hosszúkás földnyelv nyílt tenger felőli oldalán végig strandok várják a fürdőzőket. (kép forrása: Wikipedia)

12. Harkov

Ukrajna második legnagyobb városa azoknak lehet érdekes, akik a szovjet kor építészetére kíváncsiak. A város legtöbb középülete ebben a korban épült, ennél régebbi látnivaló viszonylag kevés akad a városban. Ez a kor viszont bőven képviselteti magát, a különféle hivatalok, állami szervek, tanintézmények mind a 30-as, 40-es, 50-es, 60-as évek építészeti jegyeit hordozzák magukon. A metrónak több díszes állomása van, amik talán annyira nem szépek, mint a kijeviek, de azért Harkovban érdemes a metróban is nyitott szemmel járni. Ha valakit nem annyira érdekel ez az időszak, akkor a városi parkban közlekedő libegőt élvezheti ki, és persze egy jó ukrán étel kipróbálására Harkov épp úgy alkalmas, mint bármely más ukrán város.

s6302487.JPG

Harkov központja.

+1 Csernobil (Pripjaty)

Nem klasszikus látnivaló, és én magam még nem is voltam, de Ukrajna kapcsán azért nem tehetem meg, hogy nem írok Pripjatyról. Az atomkatasztrófa óta üresen álló város, melyet lassan visszahódít a természet, ma csak szervezett, csoportos út keretében látogatható. Ezek az utak igen drágák (jómagam eddig ezért nem voltam itt), egy embernek akár 100 euróba is kerülhet egy pár órás kirándulás. Sokan a Szovjetunió utolsó városának is tartják, itt ugyanis a mai napig nem tűntek el a szovjet szimbólumok, feliratok. Egészen biztos, hogy nem Pripjaty Ukrajna legvidámabb része, de az biztos, hogy az ide tett látogatás egy életre szóló emlék lesz.

pripjat_panorama.jpg

Pripjaty részlet. (kép forrása: Wikipedia)

Ezek voltak tehát azok a helyek, amiket én a legérdekesebbnek, legszebbnek találok Ukrajnában. A lista persze szubjektív, lehet, hogy más mást tenne rá. Remélem azért sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket ez iránt az ország iránt. Ha elutaznátok, akkor erősen ajánlom, hogy vonattal menjetek, mert nagyon olcsó, megbízható, és kényelmes az ukrán vasút. Az utazás részleteiről itt olvashattok bővebben.

dscf3057.JPG

Odessza egyik jelképével a kikötőben búcsúzkodó család szobrával köszönök el én is :).

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr6714041764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferences 2018.06.15. 17:24:19

Tavaly életemben először voltam Ukrajnában, vonattal mentünk a kijevi hoki Vb-re. Odafelé a Bp-Kijev nemzetközi vonattal viszonylag drágán (kb. 40 eFt), visszafelé belföldi vonatokkal, amik amellett, hogy hihetetlenül olcsók voltak (Kijevtől a határig 440 + 167 hrivnya), hibátlan színvonalú és minőségű utazási élményt is adtak, simán nyugat-európai színvonalúak. Az ottani belföldi jegyeket itthonról vettem meg előre, helyre és névre szólt, pdf-ból itthon nyomtattam ki. Hazafelé egy estére-éjszakára megálltunk Ilyvóban.
Mindezek alapján teljesen meg tudom erősíteni a cikk leírását Kijevről (hozzátéve a rendezettséget és a biztonságot - simán mászkáltunk a címeres magyar szurkolói mezeinkben), Ilyvóról, az árakról és a vonatokról. Kiváló helyek ezek, ahová visszamegyünk családilag is.
süti beállítások módosítása