A marsrutkáktól a plackartig

Életképek az egykori Szovjetunióból, 2. rész

Panelházak, lakótelepek

2016. február 08. - ruba

Az egykori Szovjetunió ma is fellelhető nyomati bemutató sorozat második része következik. Az előző részben megnéztük a Lenin-szobrok helyzetét a térségben. Mára egy olyan témát választottam, amihez, Leninnel szemben, minden poszt-szovjet országban a mai napig lehet anyagot találni (ennek megfelelően ez egy kicsit terjedelmesebb összeállítás lett), ez pedig nem más, mint a panelházak, és a belőlük felépített nagy lakótelepek.

Bár a panelház nem keleti találmány (egész konkrétan, ha jól tudom holland), és egyáltalán nem csak az egykori szocialista országokban épültek ilyenek, a közép- és kelet-európai gondolkodásban ezek az épületek szorosan összefonódtak a szocializmussal (sokszor tévesen szocreál-nak nevezik a panelházakat, pedig ezeknek valójában semmi köze a szocreál-stílushoz). A házgyári technológiával épült épületek ráadásul nem csak magát a szocialista rendszereket szimbolizálták, hanem az ezen országokban uralkodó uniformizáltság, sivárság és egyhangúság szimbólumai is lettek. Pedig ez is távol áll a valóságtól, mint az a lenti összeállításból is látszik, még a panelek is egész nagy változatosságot mutatnak.  Kezdjük hát meg virtuális utazásunkat észak-nyugatról dél-kelet felé!

s6304870.JPGÉsztországot egy elegáns húzással kihagytam, így rögtön a festői Rigában találhatjuk magunkat. Ennek oka, hogy Tallinnban nem jártam külvárosi részeken, így ez kimarad. Ez a rigai panel nem túl szép, de ne aggódjatok, lent lesznek érdekesebb építmények :)

dscf2569_1.JPG

A kelet-lettországi Daugavpils egyik panelházát ilyen egyszerű minta díszíti. Nem tudom, hogy szándékosan nem érnek össze felül a vonalak, vagy elrontották az építést.

dscf0347.JPG

Lettország után Litvániában folytatjuk, a kép Trakaiban készült. A stílus nagyon hasonló a letthez. Nálunk szokatlan, de a Szovjetunióban elterjedt gyakorlat volt az ilyen, kívülről téglával borított házak építése.

dscf0625_1.JPG

Egy (panelhoz képest) egész modern megjelenésű épület Vilniusban, Litvánia fővárosában.

dscf2744.JPG

A Balti köztársaságok után Belarusz következik. Minszk igazi kirakatváros volt már a Szovjetunióban is. A város kétmilliós lakosságának jelentős része lakótelepeken lakik, amik az átlagosnál jobb állapotban vannak. A képen ilyen, propaganda-célokra is használt panelházak láthatóak.

dscf2740.JPG

Még egy kép, az előző, minszki lakótelepről.

s6309259.JPG

Ukrajna sem maradhat ki a sorból. Egy krivoy rogi lakótelepet láthattok, ahol a dizájnnal nem igazán foglalkoztak.

s6308218.JPG

A közép-ukrajnai Dnyepropetrovszk sem sokkal barátságosabb hely, mint Krivoy Rog.

s6308143.JPG

Ennél a donyecki panelnél viszont próbálkoztak egy kis dizájnt vinni az egészbe. Engem leginkább egy vár falára, és bástyáira emlékeztet az épület felső része :).

dscf_868.JPG

Utolsó ukrajnai képünk Kamenyec-Podolszkban készült. Itt az erkélyek korlátjába vittek egy kis izgalmat.

s6301310_1.JPGUkrajnából térjünk át a szomszédos Moldovára. Itt is az erkély-korlátokkal igyekeztek játszani. Ez az épület eléggé szedett-vedett képet mutat, lehet, hogy maradék-anyagból építették? A kép egyébként Rezinában készült.

s6301563.JPG

Moldova fővárosában Kisinyovban is szép nagy lakótelepeket találhatunk.

dscf_2667.JPG

Moldova után irány Oroszország, azon belül is Moszkva. Természetesen az egykori hatalmas ország metropoliszában kicsit más léptékkel épültek a panelházak, mint az ország többi részén. A 20-30 emeletes épületek sem voltak ritkák, ráadásul ezek többnyire messze jobb állapotúak voltak, mint az ország többi részén épített hasonló épületek.

dscf_2372_1.JPG

Ez a moszkvai panelház pedig már annyira jó állapotban van, hogy felmerül a gyanú, hogy nem is a szovjet időkben épült.

iran_320.JPG

Oroszország után látogassunk el a Kaukázusba! Grúzia híres üdülőhelyén, az egykori szovjet riviéra legdélibb városában, Batumiban állnak ezek a házak. Jó állapotukkal kitűnnek nemcsak a grúz, de még a szovjet átlagból is. Persze ez nem csoda, egy ilyen felkapott üdülőhelyen azért adnak a külsőségekre.

iran_901.JPG

Szintén Grúzia, ám ezúttal a főváros, Tbiliszi: Itt már nem olyan rózsás a helyzet, mint a tengerparton.

s6302604.JPG

A grúziai Borzsomiban magányosan áll ez az egy panelház, mely szintén elég eklektikusra sikeredett.

s6303015.JPG

A legszegényebb kaukázusi köztársaság Örményország. Az itteni panelek érdekessége, hogy a helyi, jereváni rózsaszínes-vöröses mészkőből épültek. Ez alapján nagyon könnyű beazonosítani az Örményországban készült képeket, ez egyébként Jerevánban készült.

iran_1221.JPG

A dél-örményországi Kapan panelházai.

dscf_3755.JPG

A Kaukázus után folytassuk utunkat közép-Ázsiában. Asztana, Kazahsztán északi részén található, az itteni panelek nem valami szépek.

dscf_3809_1.JPGSzintén Kazahsztánban járunk, ezúttal vidéken. Az alig ötezres Szarisagan sem uszta meg a panelházak nélkül...

dscf_3893_1.JPG

Következő képünk az egykori fővárosban, Alma Atában készült. Nem tudom, pontosan mi lehetett a tervezők elképzelése az erkélyek elé tett betonráccsal. Kívülről, dizájnelemként még esetleg elmegy, de belülről elég zavaró lehet, hogy a kilátást 30-40cm-es betongerendák takarják. Esetleg statikai oka lenne?

dscf_4276.JPG

Kazahsztán után Kirgizisztánnal folytatjuk virtuális utazásunkat. Erre a panelházra igyekeztek keleti motívumokat is elhelyezni, ez leginkább az erkélyen látszik. A kép az ország keleti részén, Karakolben készült.

dscf_4423.JPG

Kelet-Kirgizisztán után nézzük meg dél-Kirgizisztánt. Itt található az ország második legnagyobb városa Os. Itt az egyik panel oldalán emlékeznek meg az 1980-as moszkvai olimpiáról.

dscf_1522.JPG

A közép-ázsiai térség legnépesebb szovjet utódállama Üzbegisztán. Ezen a képen egy szamarkandi épület látható, mely egész jól néz ki, és egészen jó állapotban is van.

dscf_046.JPG

Türkmenisztán második legnagyobb városa Türkmenabat (régi, szovjet kori neve :Csardzsu). Ide nem jutott el annyi a földgázvagyonból, mint Asgabatba, így ez a ház is kissé romos állapotban van.

dscf_1735.JPG

Türkmenisztán fővárosa, Asgabat. Az itteni paneleken talán csak annyiból látszik az ország mérhetetlen gazdagsága, hogy azok nem olyan romosak, mint a legtöbb közép-ázsiai nagyváros hasolnó épületei. A vagyon nagy része azonban nem ide, hanem hihetetlen látványberuházásokra megy.

dscf_635.JPG

Az egykori Szovjetunióban Szibéria mellett a másik "világ-vége" Tádzsikisztán volt. A messze, az ország dél-keleti csücskében lévő tagköztársaság, mely Kínával és Afganisztánnal is határos eléggé kiesett az ország vérkeringéséből, és mindig is a legszegényebb tagköztársasága volt a Szovjetuniónak. Persze fejlesztések azért itt is történtek, így a panel építést sem kellett nélkülözniük a tádzsikoknak. A képen a főváros, Dusanbe, egyik épülete látható.

sam_0457.JPG

Tádzsikisztán második legnagyobb városa Hudzsand. Itt is egész érdekes panelházakat sikerült összehozni. (A képet Némethy András készítette).

dscf_1117.JPG

Tádzsikisztánon belül a világ-végének a Pamírban található Hegyi Badahsán számít. El lehet képzelni, hogy ha már maga Tádzsikisztán is a világ vége volt a szovjet időkben, akkor azon belül milyen lehetett ennek a területnek a helyzete. Sokat elmond, hogy a tartomány fővárosába , Khorogba közlekedett az egyetlen olyan repülőjárat a Szovjetunióban, melynek pilótái veszélyességi pótlékot kaptak az Aeroflottól (ez a ma is létező Dusanbe-Khorog járat volt). Azonban még Khorogot sem kerülte el a panel-program, aminek szerintem egész érdekes eredményeit láthatjátok a fenti képen.

Ennyi jutott mára, a jövő hónapban a szovjet autócsodákkal folytatjuk :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr408298774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.02.09. 09:26:51

Egy panelház nem csúnya épület.
Az a bajuk, hogy nincsenek karban tartva és főleg nem egységes a frontjuk: itt-ott igénytelenül beépített lodgiák, néhány körbefestett erkély, néhány meg teljesen festetlen.

Más erkélyeken lomtárat nézeget a világ, itt-ott meg belóg egy klíma.

Ocsmány. Egy egységesen felújított panelház, nem lomtár erkélyekkel kifejezetten ízléses.

feherb 2016.02.09. 09:27:14

Érdekes, hogy a tervezők néha próbálnak reagálni a helyi hagyományokra. Viszont az kicsit kérdés számomra, hogy ezek tényleg mind panelek? Pl. a "Az itteni panelek érdekessége, hogy a helyi, jereváni rózsaszínes-vöröses mészkőből épültek." képaláírás feletti ház ránézésre inkább vasbeton szerkezetűnek tűnik, de a falazatok nem előregyártott házgyári elemek, azaz panelek, hanem előre faragott, a helyszínen hagyományos technológiával beépített mészkő tömbökből készültek.

Borzasztó Károly 2016.02.09. 09:35:07

Misa mackót minden panel oldalára!

ruba 2016.02.09. 09:36:12

@feherb: Természetesen nem mind panelek. nem vagyok építészeti szakértő, a "panel" szó azonban a köznyelvben kicsit tágabban értelmezhető, mint építészeti szempontból :)

2016.02.09. 11:43:48

A poszt érdekes, de rohadt idegesítőek a hatalmas vízjelek, főleg, hogy a törzsanyag fotó, így a lényeg van összegányolva. Nem hinném, hogy ezrek akarják ellopkodni ezeket a panelos fotókat, megtenné egy szolidabb, nem középre behányt vízjel is, érdemes lenne ezt átgondolni.

ruba 2016.02.09. 11:48:18

@shitgun: Visszanézve, egy-két képen tényleg zavaró, de a többségen szerintem elfér. A mai világban sose lehet tudni, láttam már viszont saját írásomat más oldalon sajátként eladva...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 12:19:17

Vízjelek + moderálás = ez balliberális blog?

ruba 2016.02.09. 12:23:01

@BircaHang Média: Csak előmoderálás van, de a nem direktben sértő, vagy teljesen értelmetlen kommenteken kívül mindent engedek. Eddig a blog kicsit több, mint egy éves fennállása alatt összesen 2 db kommentet nem engedtem megjelenni. Szerintem ennyi belefér, nem óhajtok trollokat ideszoktatni :)

winterrain 2016.02.09. 12:37:17

Hát nem tudom...
Azért ha a Wekerlén, vagy a budai várban járok jobban megdobban a szívem ...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.09. 12:37:41

@ruba:

Akkor elárulok egy titkot: ha előmoderálást alkalmazol, magaddal teszel rosszat, ugyanis előmoderálás esetében a blog.hu NEM küld értesítést annak, akinek az ember válaszol. Márpedig éppen ez a blog.hu legnagyobb előnye sok más blogrendszerhez képest.

Azaz ha moderálni akarsz, csakis UTÓmoderálást használj.

Láttam már nem egy blogot, mely az előmoderálás miatt halt meg.

ruba 2016.02.09. 12:39:03

@BircaHang Média: Köszönöm a jótanácsot!

room_101 2016.02.09. 13:49:18

@BircaHang Média:
Meg így nehezebb rgy jó egészségeset balliberálisozni. És ez azért már mégiscsak ...

room_101 2016.02.09. 13:49:38

Oké, hogy ronda a panel, meg egyhangú, csakhogy a 60-as évek végére az extenzív iparosítás miatt a faluról a városokba áramló munkaerőt nem tudták hova elhelyezni, ezért szükség volt gyorsan felépíthető olcsó lakásokra. Abban az időben a munkásszállókon, al és társbérletben összezsúfolódók megáldották azt a napot, mikor egy ilyen 40-55 négyzetméteres "lyukat" több évtizedes hitelre megvásárolhattak. Azt se felejtsük, hogy még ezeket is részben külföldi hitelekből, máig hurcolt eladósodásból építették.

jeannouvel 2016.02.09. 15:39:36

egészen konkrétan nem jól tudod nem holland a panel, nem is dán, hanem francia
A vasbeton feltalálója Francois Coignet építési vállakozó foglalkozott vele először és az I világháború utáni lakáshiány megoldására született rögtön utána a németeknél stb.

Cs 2016.02.09. 16:03:10

Ezek a házak építészetileg minimalisták, illetve ami először beugrik az átlagembernek a panel szó hallatán az még brutalista stílusú is.

Vagy valami hasonló. A szocreál az a Sztálin barokk. Monumentális, csicsa-micsa házak, amik alapvetően nem unszimpatikus az embereknek. Lásd Dunaújváros belváros

Void Bunkoid 2016.02.09. 16:54:34

@Cs: miééért? én imádom a sztálinbarokkot, tök vagány :)

Medgar 2016.02.09. 22:53:43

@ruba: akkor a birca, hogy kerül ide? ;)

Girhes Joe 2016.02.10. 09:10:07

A lakótelepek építészeti stílusára a minimalista a jó megnevezés, és ez itt nem degradáló jelző, hanem egyszerűen annyit takar, hogy a legegyszerűbb (és legolcsóbb) módszerekkel elfogadható funkciót és esztétikát próbál nyújtani. Autós hasonlattal a lakótelep az építészet Trabantja: sokan utálják és leszólják, mégis tömegeknek adott évtizedeken át elérhető áron egy alap komfortszintet, ami ott, akkor nekik hatalmas előrelépés volt.

A brutalizmus az csak első pillantásra rokon a lakótelepekkel, de valójában csak a beton alapanyag a közös. Ami az építészetben a brutalista, az az autóknál a városi terepjáró: irgalmatlanul sok anyagot használ, szándékosan nem illeszkedik a környezetébe, szinte lelóg a neki szánt helyről, a funkciót tekintve ágyúval lő verébre, fölöslegesen pazarol, csak hogy minél nagyobbnak látszódjon. Ennek megfelelően nem is olcsó, nagyon nem. Ezek itt brutalista épületek:
img10.indafoto.hu/3/9/44209_a32c2ec84a7c02833994dcbdfe50f689/6970033_b5ff55556e8956270c60f6176d45e230_m.jpg
s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/05/0d/89/050d89d1b5b45db247c6eba42e84bc6a.jpg
kep.cdn.index.hu/1/0/695/6950/69505/6950517_3c46da51adea1be1220478c30f58a337_wm.jpg
mork.nyugat.hu/Scopes/nyugat2015/var//improxy/NyugatWXGAPicture/34/50/345004_palace_of_assembly.jpg
farm4.static.flickr.com/3411/3549093911_4f243d06cb.jpg
Látszik, hogy ennyi betonból várat lehetne építeni... ráadásul olyan nyomasztó a szürke szín és a szögletes forma dominanciája, hogy ehhez képest egy jobban sikerült lakótelep maga a szecesszió. :D

Ami meg a szocreált illeti: se a hivatalos neve (szocialista "realizmus"), se a népi neve (sztálin-"barokk") nem pontos, mert valójában a térformálása alapján egy neoklasszicista irányzatról beszélünk, enyhe modern behatással. Épp ezért abszolút nem érzékeli csúnyának az átlagember, sőt. Ha ebből a stílusból eltekintünk a direktben szocialista díszítésektől (úttörők domborművön, traktoroslányok mozaikból, kőbe vésett ötágú csillag stb.), akkor egy kifejezetten esztétikus, jó arányérzékű stílust kapunk, amiknek a lakótelep-építészethez nem sok köze van.
Ha nem látnánk a feliratot fölötte, ez akár egy antik síremlék bejárata is lehetne:
static1.architectforum.hu/files2012/cache/n2974-lead-800-phpcja6l0-vasmu.jpg
Ha raknánk pár stukkót, meg allegorikus domborművet az ablakok köré, akkor ezt egy XVIII. századi nemesi kúriának lehetne nézni:
1.bp.blogspot.com/-ZFcQ1j_BLRQ/TyweWxaYOyI/AAAAAAAABQA/KLo1TVm3Sco/s1600/Szocre%C3%A1l+-+J%C3%A1rosi+p%C3%A1rtbiz+1950-es+%C3%A9vekben.jpg
A meg nem épült népstadioni metrómegálló meg a Pantheonra emlékeztet:
arch.et.bme.hu/arch_old/kep/Image140.gif
Szóval az autós hasonlatnál maradva, a szocreál meg az újgenerációs VW Bogár: olyan formájú, mint az eredeti, csak kevesebb, egyszerűbb rajta a díszítés.

2016.02.10. 09:09:02

@A megvalósult amerikai ólom..: A spurman azért tartja magát, mert a szerkesztők folyamatosan kirakják, annak ellenére, hogy a tippjeik nagyrészt ökörségek, és egy napos csúszással engedi ki a bloggazda a kommenteket, így érdemi kommentelés gyakorlatilag nincs, a spurman kb a blogoszféra egyik legnagyobb szemete, de mivel kirakják, kattintanak rá, ennyi a titok. Az előmoderálás tényleg elveszi különben a blog alapvető értelmét, akkor inkább le kell tiltani a kommentelést, az legalább full korrekt, nincs beleduma, csókolom :) Sajnálom a sok off-ot, a fenti poszt tényleg tök érdekes, tetszett.

ruba 2016.02.10. 10:54:15

@shitgun: Köszönöm. Egyelőre marad az előmoderálás, amit igyekszem a lehetőségeimhez mérten folytonosan végezni. A blognak van egyébként Facebook oldala (az oldalsávban ez látszik is), ott lehet kommentelni azonnal, és folyamatosan :)

Shinjuku 2016.06.01. 21:43:05

Halihó, egy rövid kiegészítés. Az egyes képeken látható "eklektikusnak" aposztrofált panelek nem ilyennek épültek. A kis lakásokat a legtöbb volt tagköztársaságban úgy növelik meg, hogy beépítik (persze engedély nélkül) a loggiát. Például a színes házat ha jól megnézed, van még pár szint, ahol nyitott erkély van. Vagy az említett kilátást akadályozó betonrács. Ezek minf loggiák voltak eredetileg aztán felhúztak a rács mögé egy falat és beletettek pár ablakot. Ezért nem egységes az épületek frontja.

ruba 2016.06.02. 10:05:19

@Shinjuku: Nyilván, ezt én is tudom, ott nem nézik olyan szigorúan az építési szabályokat. A mai képe az épületeknek ettől még eklektikus, attól függetlenül, hogy eredetileg nyilván nem volt az.

Lxxxx 2018.09.25. 10:45:55

Az lehet, hogy már nincsen nyoma sem reptérnek Khorogban?

ruba 2018.09.25. 10:48:51

@Lxxxx: Hát 2013-ban még egészen megvolt, nem hinném, hogy 5 év alatt annyira elbontották volna, hogy nyoma se legyen. A wikipédián sem jelzik, hogy megszűnt volna.

Lxxxx 2018.09.27. 12:53:06

@ruba: Se gugliban, se Google Earth-ön nem lelem... (de persze nem életfontosságú, csak felkeltette az érdeklődésem a leírtak miatt).
süti beállítások módosítása