A marsrutkáktól a plackartig

Hogyan szedjük össze a nyaralásra valót?

2016. április 25. - ruba

Jó fél évvel ezelőtt megírtam, hogy hogyan utazhatunk olcsóbban (ha szeretnéd elolvasni, akkor a linket a poszt alján megtalálod), viszont arról eddig nem volt szó, hogy hogyan gyűjthetjük össze a pénzt az olcsó vagy épp nem olcsó utazásunkra. Most ehhez adnék néhány egyszerű tanácsot, és nem olyanokat, mint egyes honlapokon, ahol olyan jótanácsokkal szolgálnak, mint hogy ne vedd meg a második retikült a hónapban, vagy dolgozz utazás közben egy laptopról. Bár ezek is jó tanácsok, azért érezzük, hogy a célközönséget nem a Tesco pénztárosok, vagy a raktári targoncások, netán a BKV-s villamosvezetők alkotják. Én igyekszem olyan tanácsokkal szolgálni, amik mindenkit hozzásegíthetnek egy kis utazáshoz. 

dscf1585.JPG

Tengerpart Ouluban, Finnország középső részén, gondos tervezéssel akár ide is el lehet jutni.

  • Készíts havi költségvetést!

 Számold ki, hogy egy hónapban mennyi kiadásod van olyan dolgokra, amiket nem lehet elhagyni (pl.: élelmiszer, rezsi, lakbér, minimális ruházkodás stb.). Bár elhagyható, de azért minimális szórakozással is számolj! A megmaradó havi összegből tervezheted a nyaralásodat, oly módon, hogy kiszámolod, mennyi hónap van még hátra a tervezett nyaralásig, vagyis kiszámolod, mennyi pénzt tudsz addig nélkülözni. És most jön egy fontos trükk: Ennek az összegnek csak a feléből tervezd az utazást! Hogy miért? Bármikor közbe jöhet váratlan kiadás (valami elromlik, kiszakad egy ruhadarab stb.). Ha minden fölös pénzt beletervezel a nyaralásba, akkor egy ilyen váratlan helyzetben vagy a nyaralásról mondhatsz le, vagy hónapokig nem lesz elintézve valami fontos dolog. Egyik sem jó.

iran_1349.JPG

100.000 iráni Riál. Iránban könnyen úrnak érezhetjük magunkat a nálunk lévő, milliós nagyságrendű készpénzzel.

  • Ha megvan, hogy mennyi a félretehető pénz, tervezd meg az utat, lehetőleg minél előbb!

 Most már tudod, mennyi pénzből gazdálkodhatsz, itt az ideje, hogy ehhez hozzátervezd az utat. Minden apróságot bele kell számolni! Utazási költségek, szállás, étkezés, ezek magától értetődő elemek. Számolni kell azonban még olyan dolgokkal is, mint a biztosítás, esetleges csomagmegőrző (ha feltételezhető, hogy az út során szükség lesz rá valahol), szuvenírek/ajándékok. Fontos, hogy az útiterv minél előbb meglegyen, akár már október-november táján. Értelemszerűen a költségvetést is ez előtt kell elkészíteni. Minél előbb tervezed meg az utat, és minél előbb kezded el félretenni a pénzt, a havi kis összegekből annál nagyobb végösszeg jön ki. Ha úgy érzed, hogy az egy év alatt félretehető pénzből nem jutsz el sehova, akkor toldd ki a nyaralást egy évvel, így egy évvel tovább tudsz takarékoskodni. 

dscf3090.JPG

Odesszai tengerpart: Ide egész olcsón el lehet jutni. Ha csak az a cél, hogy egy tengerparton pihenjünk egy hetet, akkor ideális választás lehet a jóval drágább horvát vagy olasz tengerpartok helyett.

  • Minden hónapban tedd félre az útra szükséges pénz adott hónapra eső részét!

Talán az előző pont után triviális, de azért leírtam :). Ajánlatos a tervezett összeg 1,5-szeresét eltenni. Ez még mindig az elméletileg félretehető pénz 75%-a csak, de ugye több, mint ami az útra kell az előzetes számítás alapján. Ez azonban nem baj, hiszen fillérre pontosan úgy sem lehet kiszámolni, hogy mennyi kell egy utazásra. Változhatnak az árfolyamok, a jegyárak, felmerülhetnek előre nem tervezett apróbb kiadások út közben, ezért fontos, hogy a tervezettnél több pénz legyen eltéve az útra. A pénzt mindig a hónap legelején, közvetlenül fizetés után kell eltenni, és a továbbiakban úgy kell számolni vele, mintha nem lenne.

dscf_1233_1.JPG

Ha jól takarékoskodunk, akkor egész szép összeg összejöhet a nyaralásra. A képen kb. 20000Ft értékű üzbég szum látható :)

  • Amit meg lehet venni előre, vedd meg!

Nem is akármikor, hanem a lehető leghamarabb, akár már fél évvel előre. Így időben eloszlanak a költségek, és nem egyszerre, az indulás előtti egy-két hónapban kell sok pénzt kiadni.Szállásokat például már akár fél évre előre le lehet foglalni, bizonyos jegyeket is hónapokkal előre meg lehet venni.Érdemes ezeket az időpontokat előre megtervezni még az utazás tervezésével együtt. Vagyis nézzük meg, hogy mit mennyivel előre lehet foglalni, és készítsünk egy „foglalási menetrendet”.Ennél persze figyelembe kell venni, hogy az adott hónapra lesz-e annyi pénzünk félretéve, amennyi az adott dolog megvásárlásához kell. Ha például egy utazáshoz 60000Ft a repülőjegy, és havonta húszezret tudunk félretenni, akkor nyilván nem az első hónapban kell megvenni a repjegyet. Ha pedig egy adott hónapra nem jut vásárolni való, és a következő hónapra sem kell előtakarékoskodnunk, akkor érdemes a célország valutájából beszerezni (ha az nem elérhető Magyarországon, akkor a köztes megoldásnak jó dollár vagy euró is megteszi).

s6302491.JPG

Bizonyos busztársaságoknál akár fél évre előre meg lehet venni a jegyeket. Ha van ilyen, éljünk a lehetőséggel!

  • Csökkentsd a havi költéseidet!

Nézd meg, hogy mire költesz havonta, és nézd meg, hogy mire költhetnél egy kicsit kevesebbet. Fontos, hogy nem azt mondom, hogy minden élvezetet vonj meg magadtól. Nyilván egy darabig el lehetne vegetálni egy 10 fokra fűtött sötét lakásban, májkrémes kenyéren élve, de 1-2 hét utazás talán ennyit azért nem ér (persze mindenki maga dönti el, hogy mit ér meg neki 1-2 hét utazás:)). Nyugodtan el lehet menni kikapcsolódni, venni néha egy tábla finom csokit, meginni egy jó kávét valahol, ezekre kell költeni, hogy az ember érezze, hogy él. Vannak viszont olyan költések, amiket meg lehet fogni. Dohányzol? Ha naponta elszívsz egy fél doboz cigit, akkor évente majdnem 200 000Ft-ot költessz dohányzásra. Le se kell szokni, elég, ha feleannyit szívsz, és máris el tudsz tenni egy év alatt százezer forintot. Nagyon sok embernél látom, hogy 1-2 óránként szaladnak ki cigizni, aztán panaszkodnak, hogy még a Balatonra sincs pénzük elmenni. Minden héten elmentek hétvégén sörözni a haverokkal egy szórakozóhelyre? Ha kéthetente mész, azon is havi 4-5 ezer forintot lehet spórolni, és még mindig nem kell teljesen lemondani semmiről. Kis odafigyeléssel a rezsit is lehet csökkenteni, ezen is lehet havi 1-2 ezer forintot fogni. Sajnos mindezek mellett Magyarországon nagyon sok olyan ember van, aki napról napra él, és tényleg nem tud semennyi pénzt megspórolni, de nagyon sokan vannak, akik kis odafigyeléssel össze tudnának szedni egy rövidebb, olcsóbb útra valót.

dscf9147.JPG

Cigaretta-automata Németországban. 

  • Add el a dolgaidat!

Ma már sok aukciós oldal közül válogathatunk (a legismertebbek az e-bay és a vatera), ha meg akarunk válni valamitől, amire már nincs szükségünk. Márpedig a legtöbb embernek elég sok ilyen tárgya van. Régi könyvek, egy-két háztartási gép, néhány dísztárgy, mind-mind meghírdethetők. Veszíteni nem veszítesz, legfeljebb nem adod el. Ha viszont sikerül, akkor pár ezer forinttal ismét közelebb kerülhetsz álmaid útjához! Persze nagy csodára itt sem kell számítani. Vaterázásból nem fogod tudni körbejárni dél-Amerikát vagy Afrikát (vagy ha mégis, akkor készülhetsz az adóhatóság látogatására... :)), de arra jó lehet, hogy egy kicsit hozzátegyenek az út-alaphoz.

Ennyi tanácsot tudok adni, remélem találtatok olyat, amit ti is tudtok használni, és amelyek segítségével talán lehetőségetek lesz elutazni valahova, ahova egyébként nem tudtatok volna!

Az utazási tippeket adó sorozatom korábbi részeit az alábbi linkeken érhetitek el:

1. rész: Hogyan utazzunk olcsóbban?

2. rész: Térkép nélkül előre!

3. rész: Átverések és ellenszereik

4. rész: 10 tipp, melyek betartásával elkerülheted a bajt utazás során!

5. rész: Moszkvai városi tanácsok

6. rész: 11 alulértékelt város Európában

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr418574006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.26. 07:05:50

Azt érdemes tudni, hogy mindenkinek vannak luxuskiadásai, még a legszegényebbek is vásárolnak olyasmit, amit nem engedhetnének meg maguknak...
süti beállítások módosítása