A marsrutkáktól a plackartig

11 alulértékelt város Európában

2016. március 11. - ruba

 Nem olyan régen írtam egy bejegyzést (ide kattintva olvasható) arról, hogy a magyarok nagyon szűk körből válogatnak, ha utazásról (vagy akár gondolkodásról) van szó. Most bemutatnék röviden néhány várost, amelyek, bár megérdemelnék, hogy felkerüljenek a magyarok térképére, alig néhány honfitársunk látogatja meg évente. A lista relatívan alul értékelt városokat mutatja be, vagyis lesznek közte olyanok, amik egész népszerűek, de ennél nagyságrendekkel több látogatót vonzhatna (ilyen pl.: Zágráb). és lesznek olyanok, amik nem túl attraktívak, de annál azért többet érdemelnének, mint hogy évente 10-en látogassák meg (pl.:Minszk), és persze lesznek olyanok, ahova szinte senki sem megy, pedig vannak olyan érdekesek, mint némely nyugati város (pl.: Kamenyec-Podolszk). Annak érdekében, hogy reális célpontok kerüljenek csak a listára, húztam egy 1500km-es kört Budapest köré, és csak innen válogatok. Ez az 1500km egyébként a London-Budapest távolságnak felel meg nagyjából légvonalban. Azért ezt választottam, mert Londonba lassan nagyobb divat kijárni, mint Bécsbe, tehát semmiképpen nem mondhatjuk, hogy ez egy leküzdhetetlen távolság lenne. Természetesen egy ilyen írásba nem fér bele, hogy minden városról részletes leírás készüljön, inkább csak néhány fontosabb vonást emelek ki, és városonként 2-2 képet teszek fel ízelítő gyanánt.

1 Szarajevó

Bosznia-Hercegovina fővárosa méltán egyre népszerűbb a turisták körében. Az utóbbi években már Magyarországon sem számít eretnekségnek ide utazni, de azért még mindig elég kevesen vágnak neki. Ennek egyik oka lehet a nehézkes megközelítés: Sem vonat, sem busz, sem repülő nem jár, csak autóval lehet értelmesen lejutni. Viszont ha valahogy leküzdjük a lejutás viszontagságait, akkor egy gyönyörű, nyüzsgő várost találunk. A városképet három egymás utáni nagy birodalom alakította. Előbb az Oszmán-törökök, utánuk az Osztrák-Magyar Monarchia majd a Jugoszláv állam hagyta rajta keze nyomát a városon.

szarajevo2.JPG

A Bascarsija, Szarajevó török kori óvárosa.

A különböző államok, különböző korokban épült épületei teszik igazán izgalmassá az óvárost: A belváros közepén egy hamisítatlan oszmán-kori óvárost találunk, török fürdővel, mecsetekkel és bazárral. Ezt a részt ölelik körbe a monarchia korának akár Budapestről is ismerős szecessziós épületei. A kulturák, és építészeti stílusok keveredése mellett azért is érdemes ellátogatni Szarajevóba, mert a 20. század több fontos történelmi eseménye itt zajlott. Nem csak az első világháborút kiváltót merénylet, hanem a délszláv háború idején zajlott ostrom emlékeit is megtalálhatjuk, és talán egy kicsit tanulhatunk is a történelemből. Hogyan jutottunk le Sziget-bérlettel Szarajevóba? Itt elolvashatjátok: Sziget bérlettel Szarajevóba

szarajevo.JPG

Az utcasarok, ahol kitört az első világháború, és ahol elkezdődött a 20. század.

2. Szkopje

A macedón főváros a bosnyákhoz hasonló történelmi utat járt be. Itt annyi a különbség, hogy az oszmán korszakot egyből a dél-szláv követte, kihagyva a monarchiát. A gyönyörű, török kori óváros, számos mecsettel, és a belváros fölé magasodó várral néz farkasszemet a Vardar-folyó túlpartján elterülő modern belvárossal, mely a nagy szkopjei földrengés után főleg a 70-es 80-as években épült ki. A városban a függetlenné válás után is látványos beruházások történtek, melyek nem sikerültek mindig a legízlésesebbre, de tény, hogy a városnak egyedi hangulatot kölcsönöztek. A város, nekünk magyaroknak, jó helyen fekszik, hiszen a Magyarországról Görögországba vezető főút a város mellett halad el. Így Szkopje meglátogatását összeköthetjük egy egyébként teljesen szokványos görögországi tengerparti nyaralással. Ha felkeltette az érdeklődéseteket, Szkopjéről is olvashattok bővebben: Szkopje, a Vardar völgyének világvárosa

szkopje.JPG

Mecset Szkopje központjában.

szkopje2.JPG

Római kori kőhíd a Vardar-folyó felett.

3. Kijev

Az ukrán főváros leginkább különféle rendszerellenes tüntetések helyszíneként szokott a médiába kerülni, pedig nem csak tüntetők, és közéjük lövő rendőrök vannak a városban. Kijev egy közel 1000 éves történelemmel rendelkező város, a szlávok első államának, a Kijevi Rusznak a székhelye volt. A város képét arany kupolás katedrálisok, elegáns kormányzati épületek, hatalmas parkok, homokos strandok és gyönyörű metróállomások határozzák meg. Ezek megtekintésével 2-3 napig simán el lehet lenni. Sokat elmond a látnivalók bőségéről, hogy én magam 9 alkalommal voltam Kijev (igaz mindig csak 1-1 napra), de még 9-edjére is jutott olyan látnivaló, amit korábban nem láttam.

kijev2.JPG

Az 1011-ben építeni kezdett Szent Szófia Székesegyház, Kijev egyik legrégibb temploma. Előtte, nekünk háttal Bogdan Hmelnickij, kozák fejedelem szobra.

A város azonban nem csak hangulatos belvárosa és rengeteg látnivalója miatt lehet vonzó, hanem rendkívüli olcsósága miatt is. A környező országok fővárosai közül egyértelműen Kijev a legolcsóbb, egy vonaljegy 24Ft (metró esetén 50Ft), egy fél literes Coca-Cola alig több mint 100Ft, párszáz forintból pedig már meg is lehet ebédelni. Kijevbe ráadásul eljutni sem nehéz: Választhatunk a repülő, a busz (csak hetente egyszer közlekedik) és a vonat között. Én természetesen a vonatot preferálom, de természetesen mindenki maga döntheti el, hogy mivel szeretne utazni. Kijevról érintőlegesen írtam már a Budapest - Alma Ata vonatutamat bemutató írásomban, mely ide kattintva olvasható, és egy hosszabb írásom is megjelent Kijevről, melyet pedig itt olvashattok: Kijev, a hagymakupolás katedrálisok városa

kijev.JPG

Kijev főútja a Hrescsatik, amit minden hétvégén lezárnak az autósok elől. El tudjátok képzelni, hogy egy 2-szer 4 sávos autóutat minden hétvégén lezárjanak Budapesten?

4. Vilnius

A három Balti ország szintén kissé kiesik a magyarok érdeklődéséből, bár az utóbbi időben Riga és Tallinn azért elkezdett "felmászni" a mentális térképre. Viszont Vilnius kissé lemaradt a többi fővárostól, így ide továbbra is kevés hazánkfia látogat el. Pedig a város van annyira érdekes, hogy érdemes legyen felkeresni. Óvárosa, ha nem is őrizte meg annyira középkori hangulatát, mint Tallinn, rengeteg látnivalót kínál. Templomok, grandiózus paloták, szűk sikátorok teszik izgalmassá az itt töltött időt.

vilnius.JPG

A vilniusi katedrális.

A közeli Trakai is megér egy egynapos kirándulást, gyönyörű tórendszerével, és szép várával. Ráadásul a három Balti fővárosból Vilnius található hozzánk legközelebb, és a turisták kisebb számának köszönhetően ez a legolcsóbb is. A város megközelítése kissé problémás, ha nem autóval utazunk, akkor mindenképpen legalább egyszer át kell szállni. Varsóból naponta legalább egy busz van Vilniusba, de Rigába repülve, majd onnan buszozva is el lehet jutni Vilniusba.

vilnius2.JPG

Kilátás Vilnius óvárosára a Gediminas-toronytól.

5. Durres

Albánia legnagyobb tengerparti városa is méltatlanul mellőzve van. Miközben magyarok tömegei nyaralnak Albániától északra (Montenegróban, és Horvátországban), délre (Görögországban), nyugatra (Olaszországban), de még keletre is (bolgár tengerpart), addig az albán tengerpart szinte mintha nem is létezne. A probléma az, hogy az emberek többségének fejében az él, hogy Albániában földutakon szamarak húzzák a lerobbant 40 éves merciket, miközben a bent ülők borzalmas mulatós muzsikát hallgatnak, isznak és Kalasnyikovval lövöldöznek a levegőbe. A külföldi embert pedig ilyen helyen biztos puhára főzve szeretik elfogyasztani a helyiek, így nem tanácsos arra járkálni. Pedig Albánia az utóbbi években komoly fejlődésen ment keresztül. Az egykori lerobbant, elszigetelt kommunista állam már rég a múlté, a jelen Albániája már sokkal közelebb áll a kelet-közép európai átlaghoz, mind infrastruktúra és sajnos mind árak tekintetében.

durres.JPG

Dél-Olaszország? Nem, Albánia! Durres központja már simán felveszi a versenyt a szegényebb dél-olasz városokkal.

Ha nem is végig, de ma már Albániában is vannak tükörsima autópályák, minőségi éttermek, szupermarketek és szállodák. Az Albán tengerpart legnagyobb városa Durrres, ahol nem csak a tengerben pancsolhatunk, hanem találkozhatunk római romokkal, középkori várfallal mecsettel és templommal. A város ráadásul Olaszország közelsége miatt erősen olaszos hangulatot áraszt, így ha valaki szereti Olaszországot, akkor egy kicsit úgy érezheti magát, mintha ott lenne. Bár Magyarországról nyilván Szerbián és Montenegrón átautózva közelíthető meg a legkönnyebben, Durresből rengeteg komp megy Olaszországba, így egy dél-olaszországi nyaraláshoz is hozzá lehet kötni Albániát, ha sok időnk van. Durres egyébként az albán vasúthálózatnak is a központja, így egy kis albániai vonatozáshoz is remek kiinduló pont.

durres2.JPG

Római kori amfiteátrum romjai Durres központjában.

6. Kamenyec-Podolszk

Kamenyec-Podolszk Ukrajna nyugati részén található 120 ezres nagyváros. Több igazán egyedi látnivalót is kínál a látogatóknak, ezek leghíresebbje vára, mely akár Skóciában is lehetne (a kb. 120Ft-os belépő persze egyből emlékeztet rá, hogy nem ott vagyunk :) ). A vár mellett azonban a város további érdekességeket is kínál: Az óváros maga egy folyókanyarulatban fekszik, mely szinte teljesen körbe zárja az óvárost, a folyó meredek szurdokvölgye szintén gyönyörű látvány.

kampod.JPG

Kamenyec-Podolszk vára, melyet két oldalról a Szmotrics-folyó völgye vesz körbe. A folyó szurdokvölgye a kép bal oldalán jól látható. 

Az óvárosban több középkori épület található, de talán a legérdekesebb a Szent Péter és Pál katedrális, melynek tornyát az oszmán csapatok lerombolták, és a helyére egy minaretet építettek, így alakítva át a templomot mecsetté. Pár évvel később a várost visszafoglaló lengyelek nem rombolták le a minaretet, csak a félhold helyére tettek egy Szűz Mária szobrot, ami azóta is így áll. Azoknak, akik a közelmúlt történelme iránt is fogékonyak az óváros mellet található egy tipikus szovjet városközpont is kocka-házakkal, tankos emlékművekkel, és szép kis parkokkal. Összességében Kamenyec-Podolszk egy igen izgalmas, és nagyon szép város. Egyetlen kicsi hátránya, hogy nem olyan egyszerű megközelíteni, mint a lista legtöbb városát, de Kijevből könnyen elérhető, így annak megtekintésével össze lehet kötni. Ha szeretnétek többet megtudni arról, hogy hogyan juthattok el vonattal Ukrajnába, akkor itt olvashattok erről a témáról részletesebben: Ukrajna, vonattal legnagyobb szomszédunkhoz

kampod2.JPG

A Péter és Pál Apostol Székesegyház, a minaret-harangtoronnyal.

7. Szófia

Ha valaki véletlenül rá is veszi magát, hogy Bulgáriába utazzon, általában mint az őrült, megy le a tengerpartra, meg sem állva. Pedig Bulgária szárazföldi része is sok érdekes várost tartogat. Jó magam sajnos eddig csak Szófiában jártam, így arról tudok nyilatkozni, de információm szerint Veliko Tarnovo is megér egy napot. Szófia persze fővárosként elég színes képet mutat, sok lepukkant része is van, ám ezek könnyen elkerülhetők, és a belváros teli van érdekes látnivalókkal. A nagyobb fővárosokban kötelező nagyobb templomok, államigazgatási épületek, és kulturális intézmények között is sok érdekességet találhatunk.

szofia2.JPG

Az Alexander Nyevszkij Székesegyház

A város igazi érdekessége azonban a város fölé magasodó 2200m magas Vitosa, melyen erdei kiránduló-utak, lanovkák, sípályák és egy szép kolostor (Dragalevci-kolostor) található. Önmagában persze csak Szófiáért elindulni Magyarországról nem biztos, hogy megéri, de ha a bolgár tengerpartra igyekszünk, akkor egy napra megéri itt is megállni.

szofia.JPG

A Vitosán található Dragalevci-kolostor egyik épülete.

8. Zágráb

Akárcsak Szófia, Zágráb esetén is él a "tengerpartjáról ismert ország fővárosa"-átok. Miközben évente több százezer magyar nyaral a horvát tengerparton, elég keveseknek jut eszébe beugrani akár csak pár órára a fővárosba, pedig ott mennek el mellette az autópályán. Ezt már csak saját példámból is tudom, mert régebben, mikor még családi nyaralás keretében, szülőkkel mentünk a horvát tengerpartra, akkor 4 alkalommal összesen 8-szor mentünk el a város előtt, de be egyszer sem mentünk. Aztán végül Szarajevóból, vonattal jutottam el Zágrábba, mert nem volt másfele nemzetközi vonat Boszniából, így töltöttem el egy fél napot a városban. Ez sem sok, de ízelítőnek elég. A város akárcsak az egykori Monarchia többi fontos nagyvárosa kicsit Bécsre, kicsit Prágára és persze kicsit Budapestre emlékeztet, de ezek mellett azért megvan a maga egyedi arculata is. Egy napot simán el lehet a városban tölteni, és talán a listán szereplő városok közül ezt a legegyszerűbb megközelíteni.

zagrab2.JPG

Zágráb középkori óvárosa.

zagrab.JPG

A Zágrábi katedrális.

9. Minszk

A lista legkevésbé népszerű városáról van szó, ami azért nem is véletlen. A turisztikai céllal ide látogató magyarok számát nem tudom megbecsülni, de nem hinném, hogy egy évben százasnál nagyobb nagyságrendben lennének ilyen emberek. 2013-as adatok alapján egész Belaruszba 137000 turista látogatott, ebből 94 ezren oroszok. Minszk önmagában talán nem is állja meg a helyét, mint célpont, de azoknak, akik szárazföldön akarnak Moszkvába utazni, megérheti 1 napra itt megszakítani az útjukat. A tranzitvízumba belefér, és egy tiszta, rendezett nagyvárosban lehet ezt az egy napot eltölteni.

minszk.JPG

A Vörös-templom Minszk egyik jelképe.

Látnivalóból nincs túl sok, mert a város a második világháborúban szinte teljesen elpusztult, de a néhány régi templom mellett a kellemes parkok, és néhány modern épület kínál időtöltési lehetőséget, amik egy napra azért elégségesek. Rövidesen részletesebb írás is meg fog jelenni itt a blogon Minszk látnivalóiról, ott többet is megtudhattok majd (az írás azóta megjelent, ide kattintva olvasható)!

minszk2.JPG

A Belarusz Nemzeti Könyvtár modern épülete Minszk külső részein található, de megéri kiutazni hozzá.

10. Ankara

A török főváros nem a világ legizgalmasabb települése, az tény. Törökországban a turisták tömegeit elszívja a tengerpart, Isztambul és Kappadókia. ami nem is csoda, hiszen ezek mind csodás helyek. Ám a modern Török Köztársaság városa Ankara is megér egy napot. Bár régen csak egy közepesen fontos kisváros volt, azért elég régóta létezik ahhoz, hogy római kori romjai, középkori erődje és egy tipikus oszmán kori óvárosa is legyen.

ankara.JPG

Az ankarai Nagymecset.

A várost 1923-ban 28 ezren, ma 5 millióan lakják, így persze a város nagy része egészen fiatal. Ezeken az új részeken is sok látnivaló akad azonban, grandiózus kormányzati épületek, hatalmas mecsetek, Atatürk mauzóleuma mind-mind felejthetetlen élményeket nyújtanak. Akár csak Minszk, vagy Szófia, Ankara is olyan hely, ami önmagában talán nem állja meg a helyét, tehát csak azért elindulni, hogy ide ellátogassunk nem éri meg, de Isztambul és Kappadókia meglátogatásával jól összeköthető, lévén, Ankara a kettő között helyezkedik el.

ankara2.JPG

Az Anitkabir Musztafa Kemal Atatürk grandiózus mauzóleuma.

11 Lviv

Az ukrán nagyváros viharos történelmét már az is mutatja, hogy mennyi neve volt a városnak az elmúlt párszáz évben. Volt Lemberg, Lwów, Lvov és Lviv is, de ismert magyarul Ilyvó-kén, és románul Lavov-ként is. A népek, kultúrák, birodalmak határvidékén elterülő nagyváros magán viseli az egymást váltó "tulajdonosok" nyomait. A középkori városközpont a lengyel időkben épült ki, ebből a korból csodás kereskedőházak maradtak fent. Lengyelország felosztása után a város az Osztrák-Magyar Monarchia területére került.  Az Osztrák-Magyar Monarchia legkeletibb nagyvárosa, Galícia egyik legfontosabb központja komoly fejlesztéseket kapott a Monarchiától, ez a város arculatán is meglátszik.  A városháza például tipikus bécsi klasszicista stílusban épült 1827 és 1835 között.

lvov2.JPG

Középkori házak Lviv központjában.

Az első világháború után a város ismét Lengyelországhoz került, és Varsó után a lengyel kultúra második legfontosabb városa lett (lakosságszámtá tekintve csak harmadik volt Varsó és Łódz után). Ez az időszak is nyomott hagyott a városképen, bár rövidsége folytán nem olyan komolyát, mint a korábbi Monarchiás időszak. A második világháború után a város a Szovjetunióhoz került, azóta Lviv (vagy lengyelesen Lwów) a lengyeleknek kicsit olyan, mint a magyaroknak Kolozsvár. A szovjet idők inkább a város külső részein hagytak nyomot, szerencsére a történelmi belváros aránylag épen megúszta a háború és a szovjet rendszer pusztításait. Ukrajna függetlenné válásával a város jelentősen felértékelődött, a legnagyobb tisztán ukrán városként, az ukrán kultúra fellegvárának számít, talán még Kijevet is megelőzve. A város történelmi arculata, pezsgő kultúrája miatt mindenképpen megéri ellátogatni Lvivbe. A város Budapestről legkönnyebben vonattal közelíthető meg, mely naponta közlekedik, de a heti egy Budapest-Kijev busz is megáll Lvivben. Lvivet már csak azért is ajánlom, mert az egyik legolcsóbb célpont a közelünkben. Párommal fejenként 30000Ft-ból töltöttünk el 5 napot Ukrajnában, ebből 3-at Lvivben, és ebben az összegben már minden benne volt, utazás, szállás, biztosítás, múzeumok, napi 1 étteremben evés és költőpénz. Hogy megmutassam, hogy meg lehet csinálni, a költségeinket részletesen bemutatom egy új írásban: Igazán olcsó nyaralás: Lviv

lvov.JPG

A Lvivi Operaház az osztrák időkben épült.

A listát még hosszan folytathatnám, de szerintem ízelítőnek ennyi is elég lesz. Van esetleg olyan város, ami szerinted szintén nagyon alul értékelt, de ezen a listán nem szerepel? Írd meg kommentben, hogy mit hiányolsz (ne feledd, a város legfeljebb olyan távol lehet Budapesttől, mint London)!

A bejegyzés trackback címe:

https://ruba.blog.hu/api/trackback/id/tr498357370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GOLAZ111 2016.03.12. 12:28:17

Van egy jó kis blog Szkopjéról és tágabb környékéről.

skopje.blog.hu/

Ugyan már évek óta nem frissül.

dieter 2016.03.12. 12:28:31

Mindenképp a listához tenném Odesszát. Esetleg még Újvidéket, nekem mindkét város nagyon tetszett.

A határmenti településekkel van hasonló érzésem, mint az említett Zágrábbal, hogy csak elmennek mellette. Nagyvárad nagyon sokat fejlődött, de említhetném Arad, Temesvárt, miközben érzésre Brassó, Marosvásárhely sokkal látogatottabb. Említhetném még Szabadkát is, bár az utóbbi időben nagyon propagálja magát, remélem ez meg is látszik a látogatottságban.

GOLAZ111 2016.03.12. 12:28:38

Szerintem Constanta és Bukarest. Voltam már ott jó régen, nyáron. Volt vagy 40 fok. De zért jó volt. A másik ilyen Nis, ahol még nem voltam, de tervezem.

dieter 2016.03.12. 13:25:08

A felsorolt városok közül a déliek könnyen elérhetők autóval. Ukrajnában kényelmesen lehet vonatozni, ráadásul Kijevbe fapados is jár. Még Ankara is könnyen elérhető fapados + nagysebességű vasút kombinációval. Sajnos a Baltikum pont a jó közlekedés hiánya miatt van ennyire elhanyagolva (az itteni listába is csak 1 város került be). Gépkocsival már kényelmetlenül messze van, vonat nincs, a busz sem opció ekkora távra... Nagyon jó lenne ha indulna fapados járat.

ruba 2016.03.12. 13:28:15

@GOLAZ111: Köszi, meg fogom nézni :)

ruba 2016.03.12. 13:31:08

@dieter: Odessza és Újvidék is nagyon jó helyek, igazából ezek is felfértek volna a listára, sok másik város mellett. Ha úgy mindent rátettem volna, amit én úgy érzek, hogy egy ilyen listán a helye, akkor 20-30 elemes lett volna a lista, és senki nem olvasta volna végig. A határ menti városokra is igaz, amit írtál, én is sokkal kevesebb embertől hallom, hogy Aradra megy, mint ahánytól mondjuk azt, hogy Székelyföldre.

ruba 2016.03.12. 13:32:52

@GOLAZ111: Constantában még nem voltam, így sajnos esélye sem volt felkerülni a listára. Ettől persze még lehet nagyon jó hely. Bukaresten is gondolkodtam, de nem akartam, hogy a lista egy balkáni főváros-felsorolássá váljék, így egy-két helyet ki kellett hagynom, ennek lett áldozata Bukarest (és Belgrád is).

ruba 2016.03.12. 13:34:26

@dieter: A Baltikumból azért csak Vilnius került be, mert talán az a legelhanyagoltabb (annak ellenére, hogy az van a legközelebb). Szerintem Riga és Tallinn sokkal ismertebb itthon, mint Vilnius, így úgy éreztem, hogy nekik nem kell a "reklám" :).

Május 40. 2016.03.12. 15:26:06

Pozsony és Brno. Nekem ezekkel kapcsolatban vannak olyan érzéseim, mint a posztírónak a felsorolt városokkal kapcsolatban.

Janossz 2016.03.12. 15:26:21

Igazán kedves koszfészek-gyűjtemény...
Talán nem véletlen a nagy népszerűségük.
Hogy ne legyek igazságtalan, Ankarát, meg Szófiát megjártam ezek közül, senkinek nem ajánlanám. Attól még Zágráb lehet jó hely.
Aki meg Nisbe vágyik, javaslom figyelni az alacsonyan szálló csulákra. Ott valahogy népszokás az utcai köpködés, nem nagyon nézik merre....
Akkor már százszor inkább Temesvár, vagy Újvidék, Szabadka.

GOLAZ111 2016.03.12. 15:26:31

@ruba: Azt nem mondanám, hogy jó, hiszen már megszűnt a troli.

Viszont van ott egy tényleg nagy római mozaik és mellette a tengerpart különleges. Egyik oldalon a tenger a másikon a tavak közte olyan homokstrand, mint Floridában.

Szorin 2016.03.12. 15:37:00

Pár órányi autózásra van ide az olaszországi Trieszt, a Monarchia 4. legnagyobb városa és első számú kikötője, máig őrzi 19. századi báját, érdemes felkeresni a meseszerű tengerparti Miramar kastélyt ahonnan Ferenc József öccse Miksa indult Mexikóba, hogy ott császárrá koronázzák. Majd egy pizza és kávé után utazni egyet az Opicina-i villamossal (belvárosból induló műemlék villamos, mely egy ponton átvált siklóba, hogy a város fölé emelkedve ismét villamosként fusson be a szlovén határ melletti kis városba). Az Isztriára jövet-menet közben is könnyen útba ejthető.

Gery87 2016.03.12. 15:37:23

Ha Kamenyec-Podolszk alakot használod, akkor Lviv is lehet Lemberg.....már csak azért is mert ki lehet mondani:)

Skopje szerintem nem lehet izgalmasabb mint pl Debrecen...elég kicsi és jelentéktelen.
Lemberget megnézném, Minszk meg kb Dunaújváros szint lehet.
Azért nem hiába nem a legnépszerűbb célpontok..

Mondjuk én nem is szeretek órákig lébecolni..

@dieter:

Temesváron voltam, meg még pár Erdélyi városban és...elég lepusztult, látszik hogy eggyel elmaradottabb, szegényebb régió...plusz a magyar emlékeket leszarják, eltakarják....az X-edik giga ortodox templomra meg a romulus-dák izékra értelmes ember nem kíváncsi.

ruba 2016.03.12. 15:41:40

@Janossz: Kinek mi, de azért 11/2 alapján kijelenteni, hogy mind koszfészek erős túlzás. Főleg Minszk esetében, ahol enni lehet a földről a "koszfészek" megjegyzés elég erős. Szeretném, ha Budapest csak annyira lenne koszos és lepukkant, mint Minszk... Nis-ben meg lehet, hogy köpködnek (nem tudom, ott még nem voltam), de azért egy budapesti aluljáró is tartogat kihívásokat. De hogy ne csak szeretett fővárosunkat hozzam példaként, az egyik legbüdösebb aluljáró, ahol valaha jártam, az a svédországi Göteborg egyik aluljárója volt a vasútállomásnál.

ruba 2016.03.12. 15:43:16

@Gery87: Nem is gondolnám, hogy ezeknek Londonnal, vagy Párizzsal kéne vetekednie. De azért lenne bennük lehetőség. Szkopjében egy napot kellemesen el lehet tölteni, nem egy világszám, de ha arra járunk megéri betérni. A listára leginkább azért került, mert Görögország felé útba esik.

ruba 2016.03.12. 15:45:28

@Szorin: Trieszt valóban nagyon jó hely, én is voltam, és valóban szintén elférne ezen a listán, mint egy kissé "elfeledett"város az Isztria és a Bibione-Monfalcone-Lido di Jesolo szentháromság között...

ruba 2016.03.12. 15:47:09

@GOLAZ111: Minden nem lehet tökéletes, de a román Florida egész felcsigázta a fantáziámat :)

Brix 2016.03.12. 15:53:24

Kérdéses, hogy a migránsválság által sújtott, koszfészek Balkán és a háborús Ukrajna, mennyire alulértékelt célpont... Az említett városoknál jobb helyek: Cesky Krumlov, Wroclaw, Ljubljana , Split, Trieszt,

ruba 2016.03.12. 15:57:17

@Brix: Persze a migránsválság Ausztriát, Németországot, Franciaországot és Angliát is sújtja, de az senkinek nem gond. Például ugye Ljubljana is a fő migráns útvonalon található, tehát ezen az alapon inkább ne válogassunk az egyes helyek között. Az ukrajnai háború pedig egy elég jól körülhatárolható területen zajlik, én tavaly nyáron voltam Kijevben és Odesszában, és meg fogsz lepődni, de semmi szokatlant nem tapasztaltam. Nyilván nem Donyeckbe vagy Debalcevóba kell utazni, de azok nincsenek is rajta a listán. A te általad említett helyek valóban jók, csak épp közismertek, és nagyobb részüket sok turista látja, tehát ezen a listán nincs helyük.

enne mi? 2016.03.12. 16:49:25

@Brix: "koszfészek Balkán" hát ja, de pl. Szerbiában ezerszer normálisabb, segítőkészebb emberekkel találkozni, mint a "fejlett országokban.
A blog-írónak pedig külön piros pont a "Minszkben enni lehet a földről" megjegyzésért, mert valóban, magyar ember számára elképesztő az a rend és tisztaság, ami ott uralkodik. Nem egy olcsó hely, de számomra kivételes élmény volt Belarusz. (És ha már Minszkbe eljut valaki, akkor ne hagyja ki Khatynt se.)

ruba 2016.03.12. 16:56:01

@enne mi?: Én sajnos tranzitvízummal voltam, így csak 1 napom volt, Minszkre, más nem fért bele. De egyszer vissza szeretnék menni hosszabb időre Belaruszba :)

GOLAZ111 2016.03.12. 17:02:23

@Brix: Hát én voltam már Wroclawban. Olyan lerohadt város a Balkánon nincs.

orient 2016.03.12. 17:29:19

Hat nem veletlenul nem kivancsi ezekre senki. Nem eldugott ismeretlen gyongyszemek, hanem elegge ronda varosok amik joggal nem erdekelnek senkit.

Hogy igazsagos legyek: Ezek kozul Szarajevo kivetel ami tenyleg meger egy latogatast es gyonyoru. Macedonia a vilag egyik legszebb helye, kiveve Szkopje-t ami nagy reszben szocreal betontomb.

Zagreb-nel gusztustalanabb varost a vilagon nem lattam. Egy napot akartunk ott eltolteni lefelemenet es par ora utan menekultunk olyan ronda volt.

Nem voltam minden helyen persze ezek kozul, de ahol igen azok nem erdemesek latogatasra. Ismetlem kiveve Sarajevo.

Szivesen irnek egy jo listat ismeretlen varosokrol amik gyonyoruek, de nem teszem mert orulok neki, hogy ugy tudok odamenni, hogy egy arva turistat sem latok :))

ruba 2016.03.12. 17:32:57

@orient: Ebben nem értünk egyet, nem tudom lehet, hogy Zágráb délén valami ocsmány lakótelep olyan, hogy az ember legszívesebben menekülne, de a belvárosban semmi kivetni valót nem látok. Nem tudom mi volt olyan szörnyű, a gótikus katedrális, a középkori kis utca, a parkok, vagy a vasútállomás épülete? Szkopje nem egy világszám, de a török kori negyed szerintem szép, és a Vardar folyó partján is érdekes épületek állnak (figyelem, nem szépet, vagy ízlésest írtam!).Egy napot ott is el lehet tölteni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.12. 17:56:23

Szerintem Szkopje és Szarajevó teljesen helyén van kezelve, annyi a turista, mint a látnivaló...

ruba 2016.03.12. 17:58:52

@Online Távmunkás: Szerintem nem, erről szól a bejegyzés :)

Drago Brutic1 2016.03.12. 18:02:20

@Online Távmunkás: Constantában 96ban voltunk, napi szinten 2x próbáltak kirabolni minket, a város meg kellően lepukkant volt. Lehet, azóta változott.
Szarajevóban tavaly 1 nap átutazóban. Ez a vissza kell menni kategória. Gyönyörű, tragikus város.
Ami egészen közel van, és nagyon javasolni tudok, szintén nem túl felkapott helyek: Beszterce, Körmöc, Selmecbánya. Az épületeken látszik, milyen gazdag városok voltak ezek, és a természeti környezet is pazar.

tomfree 2016.03.12. 18:11:50

Amúgy kimaradt: Selmecbánya, Szabadka, Cesky Krumlov (bár ez talán felkapottnak számít), Odessza, Ljubljana, Belgrád.

tomfree 2016.03.12. 18:12:01

@orient: Zágráb belvárosa szép hely, gondolom egy tengerparti útnál megálltál valahol Zágráb külsőn és ez alapján mondod ezt.

Amúgy Kijev annyira azért már nem olcsó, a fenn leírt tömegközlekedés valóban még annyi, de sok minden más már drágább.

orient 2016.03.12. 18:12:34

@ruba: Ok pontosan ez a gond. Semmi kivetnivalo nincs Zagrab vagy Szkopje regi reszen. Az egyetlen gond vele hogy 30 perc alatt bejarhato az egesz amit erdemes megnezni a varos nagy resze meg csunya. Az emberek olyan helyekre szeretnek menni ahol 90% szep es ha vannak is ronda reszek azert oda nem konnyen botlasz ha nem keresed. Parizsban, vagy Romaban is van Eur negyed vagy akar Firenzeben is vannak borzalmas keruletek, de nem nagyon keveredsz oda. Heteket bolyonghatsz ugy a varosban, mintha egy muzeumban lennel es nem kell betontomboket lass. Budapesten is van kobanya, de atlag turista nem nagyon jut el oda.

Magyarul nem ketlem, hogy pl. Zagrabban van latnivalo ami szep csak gyorsan vegigjarhato es a nagyobb resze nem szep sajnos vagy hangulatos, ami megerne csak egy utat oda kimondottan azert kifizetve egy csomo penzt. Nekem az alulertekelt gyongyszem olyan kategoria amiert kifizetek egy draga repjegyet, hotelt is akar es el tudok tolteni egy hetet ugy, hogy jol erzem magam. Ezek kozul Szarajevo tenyleg ilyen kategoria. Ha Horvatorszag akkor inkabb Dubrovnik, Rovinj, de ugye ezek meg felkapott turistahelyek es nem eldugott gyongyszemek.

ruba 2016.03.12. 18:14:39

@tomfree: Hát én 2015 augusztusban voltam, azóta nem tudom mi a helyzet.

ruba 2016.03.12. 18:18:59

@orient: Hát nem tudom, én kb. 5-6 órát töltöttem el a belvárosban, nem felet. 3-4 órát még az egyébként tényleg érdektelen, és alapvetően unalmas kelet-ukrajnai Luganszkban is el lehet tölteni városnézéssel. Persze Luganszk nem egy érdekes város, én is csak egyszer voltam, nem is kívánkozom oda többet, inkább csak összehasonlításnak írtam. Ráadásul Szkopje és Zágráb mind olyan útvonalon fekszenek, ami népszerű, tengerparti üdülőhelyekre vezet, tehát nem kell kifejezetten azért kifizetni csomó pénzt, hogy oda eljusson az ember, hanem útba ejtheti nyaralásból jövet-menet. Vagyis pont az a jó ezekben a helyekben, hogy minimális plusz pénzből felfedezhetőek.

GOLAZ111 2016.03.12. 18:19:13

@Drago Brutic1: Engem nem próbáltak meg kirabolni egyszer sem. Pedig eléggé kilógtam a tömegből. Egy rendőr igazoltatott is.

ferences 2016.03.12. 18:46:09

A magyarok Lengyelországban nemigen mennek túl a déli országrészen. Ezért is tudom ajánlani a nagyobb és szebb északi városok közül különösen Gdansk-ot és Torun-t.

NagyVonalakban 2016.03.12. 18:46:18

A szlovéniai Skofja Loka, a dél-csehországi várak-városok (pl. Trebon), és mint régió: Cotswold bájos falvai....nekem nagy élmény volt tíz-egynéhány éve Bejrút és Aleppo, de ezeket a városokat most inkább nem ajánlom...

adambari 2016.03.12. 18:46:27

@Drago Brutic1: Határozottan változott! :) Idén nyáron voltam ott, igaz csak átutazóban, a bolgár tengerpartról a Duna-delta felé, de amit láttam az a saját magamban alkotott képet is megváltoztatta a városról. (Ádám, egy székelyföldi)

orient 2016.03.12. 18:46:29

@ruba: Ok 3-4 ora ,vagy -5-6 ora latnivaloert elmesz csak ezert ebbe a varosba kifizetve az utat, elpazarolva a szabidat? Ha nem akkor csak egy atutazo varos, es nem egy alulertekelt gyongyszem ami meger egy kulon utat, pontosan a helyen van kezelve. Nekem egy alulertekelt varos olyan hely ahol nincs sok turista, nem felfedezett, de akar napokat vagy egy hetet is szivesen eltoltok felfedezve a helyen.

Tudnam mondani az ellenkezojet a felkapott tulertekelt kategoria varosokat amik tele vannak, de nem ernek annyit pl.: Praga, Barcelona de akar Athen es Milano is.

ekat 2016.03.12. 19:07:37

@Szorin: Egészen pontosan ezt a programot ejtettük meg ott tavaly. :)

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2016.03.12. 20:39:45

Hát Zágrábban azért erősen dolgozni kell azon, hogy összeszedje egy egész napra való látnivalót (vagy lassan járni) :)

ampal 2016.03.12. 20:40:32

Vita indító írás ami eléri célját , kinek koszfészek kinek gyöngyszem, Szarajevo, Mostar félnapos autóút és még a környék sok látnivalót tartogat. természetesen koszt is lehet látni, mint bárhol máshol is! Minszkben nem de Brestben jártam a látnivalói a város meglepően szép. A periféria sehol se' szép! Van akinek minden nyaralásból az marad meg, hogy mi volt sz.r! Rossz nekik!

HgGina 2016.03.12. 20:40:41

@ferences: Gdansk valóban megér akár heteket is. Ott a környéken egy halom érdekesség, Hel, Oliva, Sopot, Malbork...

HgGina 2016.03.12. 20:40:43

@adambari: idén még nem volt nyár. :)

ruba 2016.03.12. 20:45:52

@ampal: Igen, a célom egy kicsit az elgondolkoztatás, és a vita indítás is volt. Úgy látom sikerült :) Én egyébként igyekszem pozitívan állni az utazáshoz (meg általában az élethez), de ez talán látszik is az írásaimból. Párizsban is el lehet elméletileg tölteni úgy egy hetet, hogy az ember semmi szépet ne lásson, és a végén csak rossz élményekkel távozzon...

xporolyke 2016.03.12. 20:55:20

Jo lista, biztos erdekes helyek, valoban olyan dolgokat latni, amit, ha Ny-ra indulunk nem.
Kassat beraknam a listaba. A Triest is jo otlet volt, mondjuk az eppen Ny-i, tehat kilog a sorbol. Mostarban jartam egyszer, ami eleg kicsit, de nagyon szep helyen fekszik es termeszetesen a hidat erdemes megnezni, anno meg tele volt szetlott hazakkal, akkor azert is erdekes volt.

WLAB 2016.03.12. 21:03:38

Varsóból Vilniusba naponta vagy 10 buszjárat is van. És szerintem minden szempontból jobban meg is éri mint Riga. Gdansk meg szerintem is tuti hely, fél órája jöttem át a belvároson, nagyon szép az esti világításban, most ráadásul alig van turista, nyáron viszont mozdulni sem lehet itt.

xporolyke 2016.03.12. 21:04:05

Ha Gdansk akkor annak a kozeleben van Puck, ahol iszonyat kiraly es hosszu homokos strand van eleg jo kavezokkal, el se akartam hinni, hogy sok ember megy Puck-ban strandra, de rengetegen voltak, Puck-ban amugy van egy foter, ami eleg jol nez ki, par vendeglovel, szallas arra eleg jutanyos.

Hagrid 2016.03.12. 21:04:07

Ljubljana, Krakkó, Bukarest, Szentpétervár. Minszk kivételével ezek mind érdekes városok itt a keletebbik felében Európának, de Belarusz nem vonz a blogbejegyzés alapján sem. Szocreál tömbökre egy beteg Lukasenkoval az ország élén nem vagyok kíváncsi.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.12. 21:04:18

@ruba: Szkopje kapcsán te is azt írtad, hogy egy napot lehet ott eltölteni, vagyis reális, hogy a kutya se akar ott nyaralni... Én két napig voltam ott, Szeged és Debrecen tartogat ennyi látnivalót... Szkopje török belvárosában például a boltok harmada esküvői ruha vagy jelmezbolt, harmada bezárt ékszerbolt, és csak a harmada valami értékelhető...

@Brix: Ezek a helyek tényleg jobbak a posztban szereplőknél, de valamiért több is a turista, nem alulértékeltek.

@Drago Brutic1: Nekem Szarajevóban volt a minden sarkon zsebtolvaj élményem, a boltokban pedig ott és Mostarban is megpróbáltak átverni. A romos, szétlőtt épületeket pedig nem értékelem, nem katasztrófa-turista vagyok...

@orient: Athén szerintem is túlértékelt, az egyik olyan város, ahova nem akarok visszamenni. Viszont a többit sokan azért nem értékelik, mert nem ismerik eléggé a fő turistaútvonalakon kívüli részeket...

ruba 2016.03.12. 21:06:26

@Hagrid: Lukasenkoval nem fogsz találkozni, és azért a mindennapokban, amíg csak turista vagy, nem érzed a jelenlétét. De azt én is elismerem, hogy a listából Minszk talán a legkevésbé vonzó, bár biztos van, aki ezzel is vitatkozna :).

ruba 2016.03.12. 21:07:03

@WLAB: Vilnius nekem is jobban bejött, mint Riga, de az se rossz azért :)

Janossz 2016.03.12. 21:07:38

"Főleg Minszk esetében, ahol enni lehet a földről a "koszfészek" megjegyzés elég erős."
Azért nem fogom megpróbálni. Meg Kamanyec-Podolszkot se, Katyint pláne.
Mert, ha utazom, nem igen keresem a retkes diktatúrákat, meg azok nyomait, nem mindenkinek jó közeg az. De aki ezektől érzi jól magát, nosza!

Csak aztán szeresse a kalandot a lelkem, mert a végén még tényleg a földről fog enni.

Drago Brutic1 2016.03.12. 21:07:41

@adambari: a Deltába viszont egyszer el akarok jutni. Megéri?

ruba 2016.03.12. 21:11:32

@Janossz: Értem, tehát egy középkori vár, ha egy olyan országban áll, ahol 30 éve diktatúra volt, nem szép, de ha ugyanez a vár egy tüchtig demokráciában van, akkor az oké. Csak infó gyanánt, néhány európai ország, ahol nem is olyan régen még diktatúra volt: Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Franciaország, Csehország, Görögország. Jó utat :). Az ilyen sekélyes gondolkodásról írtam a poszt elején belinkelt bejegyzésemet, ajánlom elolvasni.

Drago Brutic1 2016.03.12. 21:16:11

@Online Távmunkás: Nem kell ahhoz katasztrófaturistának lenni, hogy átérezd: nemrég itt embereket gyilkoltak mindennap. Mintha ott lennének a szellemeik. Budapestiként ez könnyen átérezhető, itt is kemény dolgokról tanúskodnak a falak. Szeretem azokat a városokat, amelyeknek van múltjuk, kisugárzásuk, Szarajevó is az,
A közbiztonság valóban rossz lehet, a (nagyon kedves) házigazdánk külvárosi kertjébe kellett vinni a kocsit, mert utaznak a külföldi rendszámokra, De egyébként nem olyan durva, Nápoly keményebb.

Drago Brutic1 2016.03.12. 21:29:32

@Hagrid: Krakkó a kedvenc városom, de alulértékeltnek nem nevezhető :) Nagy az idegenforgalom, a várnegyedet gyönyörűen felújították, a helyiek nagyon kulturáltak és vendégszeretőek.

pali923 2016.03.13. 07:22:39

Ezt most éppen Brnoban írom. Alig pár óra Magyarországtól, és megér legalább 1 napot. Arról nem beszélve, hogy olyan 100 km-es körzetben ezernyi kisebb-nagyobb látnivaló van. Most csillagtúrázunk innen.

quator 2016.03.13. 07:23:16

Ruha: Én is hasonlóan gondolkozok, mint te, kedvelem az olyan városokat, amik nem annyira ismertek. Néhány ismerősöm tesz is emiatt rám gúnyos megjegyzéseket, mert látatlanban úgy gondolják, hogy ami keleten van az rossz, ami nyugaton azt meg érdemes megnézni. Ez a mentalitás itt a hozzaszolasok között is érződik. Bár azt sem állítom, hogy a vad kelet mindenkinek való lenne, mert tényleg vannak szép belvárosok, de csak az tudja élvezni, aki a külvárosi, vagy vidéki szegénység látványát fel tudja dolgozni, és nem az alapján ítél. Egyébként nyugat se annyira makulátlan, mint sokan gondolják, persze ott több a pénz a fekete foltok eltakarasara. A te városait közül, amit jó szívvel ajánlok, az Szarajevó, Kijev, Lemberg. Emellett meleg szívvel ajánlom Odesszát, ahol a város is nagyon szép és még tenger is van. Baltikumban nem voltam, de szívesen mennék.

kultúrpesszimista 2016.03.13. 07:23:20

Kimaradtak:

- Ljubljana
- Tallinn
- Riga

2016.03.13. 07:24:23

@Hagrid: Lukasenko nem fog odamenni hozzad zaklatni, de ennyi erovel Szentpetervarra is kopkodhetnel, mert ott meg Putyin a fonok. Torokorszagban meg Erdogan ugyanaz, mint Oroszorszagban Putyin.
Ugyanakkor Ankara meg Minszk nem mozgatja meg a fantaziamat.

Nem gondolom, hogy diktaturakban rosszabb lehet turistaskodni, mint demokratikus allamokban. Nem Eszak-Korearol vagy Kubarol beszelek, hanem mondjuk a kommunista Vietnamrol, Kinarol, ahol ugyan europei esszel elkepzelhetetlen merteku elnyomas van, de a modern technologiaknak koszonhetoen ezt olyan rejtetten teszik, hogy a turistat ez nem zavarja es ha elfogadja a korlatozasokat (cenzurazott internet, hova mehet, hova nem, kotelezo fohajtas Ho Chi Minh mauzoleumanal, kit szabad fotozni es kit nem), akkor szerintem semmi baja nem lesz.

@poszt: barmi, ami Lengyelorszag, mivel nem egy nagyvars uralja a lengyel eletet, ezert minden nagyobb varos tartogat latnivalokat

Szarajevo felkapott, ennek megfeleloen nem is olcso
@Brix: Igen, Ljubljana meg Wroclaw szuper helyek, de egyikre se mondanam, hogy nem felkapott helyek, sok a turista, ahogy Cesky Krumlov-ban is

Szofia, Zagrab... hm, akkor mar inkabb elugrok Szegedre, szerintem ott is van annyi latnivalo

Kassa nekem olyan, mint Miskolc egy kicsit jobb kiadasban, a szlovak oldalon

Europaban vizummal nem szivesen bajlodok, miota megszoktam, hogy szabadon utazhatok, azt elfogadom, hogy Azsiaba kell vizum, de ha europai celpontok kozt kell keresgelni, akkor szoba se johet, hogy en vizummal bohockodjak

ruba 2016.03.13. 07:30:22

@kultúrpesszimista: Ezek a helyek azért maradtak ki, mert nem alulértékeltek :)

ruba 2016.03.13. 07:33:20

@karandash: Tehát akkor Oroszország is ki van zárva? Vagy mondjuk Moszkváért, vagy Szentpétervárért nem vagy hajlandó vízummal szenvedni, de Jekatyerinburgért vagy Novoszibirszkért már megéri? Szeged egyébként tényleg jó hely :).

ruba 2016.03.13. 07:47:50

@quator: Odesszában is voltam vagy 5-ször, nekem is nagyon bejön, ide azért nem került be, mert nem akartam, hogy a városok fele ukrajnai legyen a listán :)

kfrank 2016.03.13. 10:46:17

@ruba: Én többször voltam Belorusziában. Szerintem a látnivalók zöme nem Minszkben van. Még nem jártam be az országot de pl. Minszk közelében van Mir és Nyeszviz bármelyik sokkal érdekesebb. Úgy tuddnám érzékeltetni hogy olyan mintha megnéznéd Miskolcot de kihagynád Lilafüredet,Miskolc-Tapolcát,Füzér várát, stb.
Az tény hogy mindenhol tisztaság van. Még az elismerten tiszta balti államokkal összehasonlítva is.
Többször voltam ott mert a feleségem belorusz.

ruba 2016.03.13. 10:48:01

@kfrank: Jogos, tudom, hogy Belaruszban nem Minszk a legszebb hely, bár szerintem az is kellemes. Sajnos a tranzitvízumba csak ennyi fért bele, de egyszer szeretném jobban bejárni az országot.

Ildiko Espinas 2016.03.13. 12:55:08

@Hagrid: Szerintem Lukasenkoval ritkán ebédel egy túrista. Rosszul érvelsz.

skanska (törölt) 2016.03.13. 15:27:51

...én mindenesetre ajánlanám az erdélyi szász városokat és falvakat. Kedvencem Segesvár, Szeben, de egy körutat is lehet terezni Segesvár-Medgyes-Szászsebes-Nagyszeben-Segesvár érintve a sz´sz falvakat is....

borzimorzi 2016.03.13. 16:26:48

Kár, hogy Szlovénia kimaradt, mert Piran csúcsszuper hely, és Portorozs is nagyon jó. Ha valakit érdekel, a Monarchia minden nemzetiségének ételeit megtalálja Portorozsban, nem vicc. Ljubljana se rossz, de fentebb már említette agy hozzászóló..
Üdv:
b

Gerardus A. Lodewijk 2016.03.14. 08:47:55

Tartalmas és gondolatébresztő írás, köszönet érte a szerzőnek.
A probléma számomra az utazás módszertanában van. Ugyebár maga a szerző is lényegében elismeri, hogy a felsoroltak közül csak Kijev és talán-talán még Lvov alkalmas önálló egyedöli úticélnak, a többibe nagyjából néhány órára érdemes benézni, ha arrafelé megyünk valahová. Na mármost, ha én egyszer X-be igyekszem, akkor nem fogok Y-ban órákat eltölteni, csak azért mert útba esik és a közepesnél picit érdekesebb, hanem X-be akarok odaérni, méghozzá hamar. Egyszer, sok évvel ezelőtt utaztam olyan - ma már talán megmosolyogtató - módon, hogy vonatra szálltam, elindultam az úticélom felé, és az érdekesebbnek ígérkező helyeken leszálltam néhány órára vagy napra körülnézni; 1000 km-t 2 hét alatt tettem meg, ami a mai világban teljesen életszerűtlen.
Szóval nem akarok a szerző lelkébe gázolni, sőt éppen hálás vagyok a leírásaiért, de ezek szerintem nem alulértékelt, hanem teljesen értékükön kezelt városok.

ruba 2016.03.14. 08:58:29

@Gerardus A. Lodewijk: Szerintem Szarajevó is megér egy önálló utat. Lehet, hogy ez eretnekség, de én nem csak olyan utat tudok elképzelni, hogy egy X város elérése a cél. Egy Balti körút a 3 balti főváros végiglátogatásával szerintem azért nem egy halálos dolog. Ugyanígy ha az ember a görög tengerpartra megy, és megáll Szkopjéban mondjuk 5 órára, akkor attól nem fog az egyébként mondjuk 20 órás útja 2 hétre hosszabbodni, hanem (micsoda meglepetés) 25 óra lesz. Ennyit pedig szerintem megér az, hogy egy kicsit tágítsuk a világról alkotott képünket, lássunk valami mást, mint egy tucat-üdülőhely. Egyébként linkeltem a Budapest-Alma Ata vonatutamat, azt el lehet olvasni, ott pont az általad említett, több megállós módszerrel utaztam, és nagyon sok érdekes helyet ismertem meg. Mindenhol nyilván nem lehet megállni, ahol van egy templom, vagy egy kis múzeum, mert akkor az ember tényleg soha nem ér el sehova, de én azért útirányonként 1-2 városnál többet nem javasoltam, annyi pedig igazán beleférhet. Ha nem, az szerintem elég szomorú...

Angol vasutas 2017.02.23. 20:27:10

@Janossz: Akarsz igazi koszfészket látni? Gyere el Londonba! Ennél mocskosabb szemetesebb várost keveset láttam, a közterületeket ugyan rendszeresen takarítják, de a britek úgy szemetelnek, hogy bármelyik jobb érzésű balkáni nép lányai fiai elpirulnának. Sok háznak, például a miénknek, sincs gyújtő konténere, a szemetet egyszerűen zsákokba kirakjuk az utcára, éjjel persze a rókák széttépik a zsákot, kieszik belőle amit akarnak, a többit meg széthordja szél. Félre értés ne essék, én szeretek itt élni, de az igazsághoz ez is hozzá tartozik. Javaslom vélemény formálása előtt kicsit körülnézni a vilgágban, lehetőleg mina négy égtáj felé.

Angol vasutas 2017.02.23. 20:27:08

@Brix: Hm. Szerintem lakj egy hétig a Porte de Saint-Ouen környékén Párizsban, utána majd beszélgetünk a migráns válságról, jó.

BPI188 2017.09.12. 08:42:51

Azért Albániában is van a tengerparton kívüli élet, pl.: Gjirokaster (ami az UNESCO Világörökség része, illetve Enver Hoxha szülőhelye) és az "Ezerablakos város" Berat.
süti beállítások módosítása